Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Alkohol a cvičení

26.11.2020

Alkohol a cvičení

Najde se mnoho těch, kteří na něj ani nepomyslí a jejich tělo je pro ně posvátné. Na druhé straně jsou i dříči, kteří si rádi v den volna nebo o víkendu, sklenku dají.

Alkohol ve fitness

Najde se mnoho těch, kteří na něj ani nepomyslí a jejich tělo je pro ně posvátné. Na druhé straně jsou i dříči, kteří si rádi v den volna nebo o víkendu, sklenku dají. Co je špatně na tom, že si chci jednou za čas zajít na pivo, nebo si s přítelkyní otevřít lahev vína? Pokud nejdete na soutěž a nejste v drastické dietě, pak Vám jistě menší příjem alkoholu (tím není myšleno 10 piv za týden) neublíží. Jiný vliv má už alkohol pro ty, kteří přes týden tvrdě dřou, dobře se stravují a mají v pořádku suplementaci, ale během víkendu vymetají bary a hospody do rána.

Tady je dobré se zamyslet, proč to vlastně děláme? Ano, je kulturista a je kulturista. Ne každý má stejné cíle. Pokud rádi dobře vypadáte a cvičení máte jako doplněk k lépe vypadajícímu tělu a netoužíte po větších a kvalitnějších objemech, pak tento článek nebude nic pro Vás. Pokud ale poctivě cvičíte a přes víkend se zaboříte do „lihu“, pak svůj růst a potencionál ničíte. Kupujete kvalitní stravu a utrácíte za doplňky? Není vám to líto, když vše vyhodíte o víkendu oknem? Kde byste byli, kdybyste si místo 20 piv dali za týden například dvě? O tom jak alkohol ovlivňuje naše tělo, si teď řekneme víc.

  • Alkohol dokáže snižovat produkci testosteronu, což jistě nikdo z nás nechce. To znamená, že nejsme schopni navyšovat svalovou hmotu tak, jak bychom chtěli, naopak se zvyšuje hladina kortizolu, který má za následek ztrátu těžce nabrané svalové hmoty. Dochází tedy ke katabolizmu.
  • Dehydratace. Tento pojem jistě každý zná, jednoduše vás konzumace alkoholu „vysuší“. Když už se tedy rozhodnete alkohol výjimečně konzumovat, pak nepopíjejte spolu s ním kávu nebo nápoje bohaté na kofein, protože ten je stejně diuretický jako alkohol - tedy odvodňuje tolik potřebnou vodu z těla. Dobrou volbou je popíjet během jeho konzumace čistou vodu, stejně tak, i po něm. Následky budou o něco menší a tělo nebude tak zatěžováno. To ale rozhodně není návod k tomu, že odteď můžu prolévat hrdlem vše, co teče, když si k tomu dám sklenku, dvě vody!

Dehydratace:

Projevuje se bolestí hlavy, únavou, poklesem fyzické a duševní výkonnosti. Při 5% dehydrataci již hrozí přehřátí organizmu, oběhové selhání a šok. Zvyšuje se riziko vzniku infekce močových cest, zánět slepého střeva, některých druhů rakoviny a kardiovaskulární choroby. Žízeň se objevuje až v okamžiku 1% dehydratace, čemuž bychom se měli vyvarovat.

Příznaky dehydratace:

Sucho v ústech, oschlé rty, jazyk, škytavka, žlutá moč, zácpa, tlak v žaludku, suchá pokožka, bolest hlavy…

Nadměrné požití vody vede ke snížení tlaku v krvi.

Je nutné si uvědomit, že i nepatrná bolest hlavy a lehká porucha soustředění může být známkou dehydratace. Nejvíce vody by měl člověk vypít v dopoledních hodinách, kdy tělo po dlouhém spánku “nastartovává organizmus“ a proto je její potřeba vyšší, než například ve večerních hodinách. Příjem tekutin by měl být také rovnoměrně rozdělen během dne, to že vypijeme na 4x 1l vody nám moc nepomůže, naopak to spíše zatíží organizmus a její účel se tím vytrácí. Z celkového doporučeného množství vody,

je potřebné 2/3 vypít v dopoledních hodinách, kdy tělo nejvíc vylučuje odpadové látky. Když tělo nemá dostatečné množství vody, tak i odpad se špatně vylučuje a postupně nás otravuje a ničí. Vaše ledviny musí totiž vylučovat koncentrovanou moč, což je často příčinnou rakoviny močového měchýře, a když není dost vody, tak se Vaše ledviny doslova zanesou jako síto.

Voda napomáhá zajistit hydrataci při výkonu. Při nízké intenzitě cvičení dochází k minimálním ztrátám vody, minerálů, atd. z toho důvodu postačí pít během aktivity obyčejnou vodu. Při cvičení trvající kolem 60 minut, kde je intenzita cvičení vysoká, jsou už ztráty živin a minerálů větší. To může vést ke křečím ve svalech a zhoršenému výkonu.

  • Alkohol a energetické nápoje

Kombinace kofeinu, taurinu a alkoholu je sice populární, ale také nebezpečná. S fitness moc alkohol společného nemá, ale myslím, že nebude na škodu se o tom krátce zmínit. Po požití těchto dvou nápojů současně známky opilosti a její signály ustupují velkému energetickému nabuzení a člověk snadno podcení svůj aktuální stav. To může vést k tomu, že může ublížit sobě, ale i svému okolí. Vzniká tu silná dehydratace vyvolaná tím, jak se tělo snaží zpracovat protichůdné signály nabuzení vyvolané alkoholem a kofeinem.

  • Další neblahou schopností alkoholu je, že snižuje tělu spalovat efektivně tuk! Co to znamená v praxi? Během procesu kdy dochází k rozkladu alkoholu, jenž prochází játry, vzniká acetát, který značně zpomaluje (brzdí) spalování tuku. Pak, i přes větší úsilí po noci strávené v baru se při ranním kardiu nebude tělu dařit spalovat tuk tak efektivně, jako v den, kdy konzumaci alkoholu vynecháme. Naopak tu může dojít ke ztrátě svalové hmoty na úkor tuku. Studie prokázaly, že už při konzumaci dvou pohárků vína dochází ke snížení oxidaci tuků.

  • Vitamíny a minerály. Jaký má dopad alkoholu na snížení schopnosti těla vstřebávat minerály i vitamíny? Pro příjem alkoholu jsou vaše játra zaneprázdněna jeho přeměnou na acetát, z tohoto důvodu jsou pak vitamíny vylučovány z těla a nedochází k jejich vstřebání (v plné míře). Co se týče minerálů, pak je tělo pro nadměrnou konzumaci vyloučí močí, především pak hořčík, vápník a jiné. Proč, když se i po konzumaci alkoholu najím, cítím se prázdný, především co se týče svalů? Ano, i když se najíte, cítíte, že ve vašem žaludku něco je, ale v důsledku pití nedokáže vaše tělo zpracovat tolik živin z potravy, jako ve dnech, kdy se sklenky nedotknete. Z tohoto důvodu pak pojem plýtvání jídlem. Pokud chcete ochránit svalovou hmotu, pak po divokém večírku rozhodně cvičit nechoďte, i když se cítíte poměrně dobře, svalovou hmotu pravděpodobně nezískáte, pouze o ni přijdete.

  • Jídlo a alkohol? Pokud konzumujete alkohol, odstraňujete tím zábrany, pak už není problém dát si něco nezdravého, i ve větší míře. Z tohoto důvodu mnoho lidí pravidelně konzumující alkohol trpí nadměrným množstvím tuku. Důvod? Tělo nedokáže tuk odbourávat tak efektivně, jako u člověka, který nepije. Další příčinou je, že alkohol navyšuje konzumaci kalorií v každém dalším jídle,který následuje po jeho vypití.

  • Alkohol a regenerace. Kdy je nejhorší doba na pití alkoholu? Jednoznačně po tréninku. Vaše tělo bylo zničeno v posilovně a potřebuje přijmout co možná nejvíc živin pro obnovu a následný růst. Pokud tedy sáhnete po alkoholu, pak vaše úsilí přišlo vniveč. Jelikož je alkohol pro tělo něco jako jed, organizmus mu dá přednost a nejprve likviduje jej. Až poté se začne starat o regenerační procesy! Pokud si tedy chcete dát sklenku vína nebo jedno pivo, pak můžete, ale doporučuji v den volna nebo například k obědu, několik hodin před tréninkem a ne po něm! Nehledě na fakt, že tělo nejlépe regeneruje v noci, během spánku. Pokud tedy vyrážíte do hospod nebo clubů, pak se o tento proces ošizujete.

Závěrem

Obsahuje prázdné kalorie, zhoršuje vstřebávání bílkovin v těle, zpomaluje regeneraci svalů. Alkohol má hodně prázdných kalorií, a proto když jsme například v dietě a snažíme si pečlivě hlídat každý gram potravy, kterou dodáme do těla, abychom nepřekročili stanovený denní příjem kalorií, alkohol nám v tomto případě uškodí. Dřina vykonaná během kardio-tréninku přichází vniveč, jednoduše řečeno navýší počet přijímaných kalorií. Jste mladí, a chcete si jednou za čas vyrazit o víkendu ven? Proč ne, ale zachovejte se rozumně a držte se zásad, které vám pomohou ztratit co nejmenší množství svalové hmoty. Pokud ale potřebujete konzumovat alkohol několikrát týdně, pak nemá smysl utrácet za zdravou stravu, ani doplňky…

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YTQ5ZGRkMz