Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Coca Cola ve fitness

26.11.2020

Coca Cola ve fitness

Cola zero nebo light?

Už jen proto, že klasická Coca Cola obsahuje 26,25g cukru na 250ml nápoje řeč bude o Coca Cole s označením Zero a Light. Je Cola opravdu tolik škodlivá nebo jak mnozí tvrdí, její účinky mohou být i léčivé?

Srovnání složení

  • Coca cola Zero

složení této limonády je následující: voda, látky E290 – oxid uhličitý, E150 - karamel, E952 - cyklamáty, E950 – acesulfam K, E951 - aspartam, E338 – kyselina fosforečná, přírodní aroma, kofein, E331 – citronany sodné.

  • Coca Cola Light

tato limonáda má následující složení: voda, E290 - oxid uhličitý, E150 - karamel, E338 - kyselina fosforečná, E330 - kyselina citronová, E952 - cyklamáty, E950 - acesulfam K, E951 - aspartam, fenylalanin, aroma, kofein.

Kyselina fosforečná

Přisuzuje se jí velká kazivost zubů, řídnutí kostí a mnohem větší možnost zlomenin kostí u mladých lidí. Jak to opravdu je s tímto tvrzením? Může nám Kyselina fosforečná přivodit výše zmiňované zdravotní problémy?

Hned po vápníku je fosfor druhý nejvíce zastoupený minerál v lidském těle nutný pro vývoj kostí i zubů. Pokud má tělo fosforu příliš (což se při konzumaci limonád může stát), vylučuje ho v podobě fosforečnanu vápenatého. Sloučenina na sebe totiž váže vápník, o který jsou pak ochuzené kosti.

To je hrozivé zjištění. Na druhou stranu mnohem více kyseliny fosforečné obsahují klasické pomerančové džusy (které se považují za naprosto zdravé a podávají se i malým dětem). To, aby měla tato kyselina nějaký vliv na naše zdraví je reálné pouze v případě, že vypijete „cisternu“ nápoje s touto kyselinou denně. Pokud se tedy bojíte obsahu K. fosforečné v Cole, pak je tato obava neopodstatněná.

Cola a trávení

Při zažívacích potížích může být cola výbornou první pomocí, dokáže narovnat narušené pH v žaludku. Žaludeční prostředí je za normálních okolností kyselé (pH pod 3), což je způsobeno produkcí kyseliny chlorovodíkové v buňkách žaludeční sliznice.

V případě, že je trávicí soustava příliš zatížená, ozve se tenké střevo, respektive dá signál žaludku. Ten velmi rychle reaguje - posun tráveniny dál zastaví nebo ho vyzvrátí. Nedostatek kyseliny v žaludku způsobuje zažívací potíže - tlak v žaludeční krajině, nadýmání, průjmy.

S jídlem se kyselina v žaludku spotřebovává. "Pokud je jí přechodný nedostatek, například po těžším, tučném jídle nebo také po nedostatečně tepelně upraveném, zkaženém či infikovaném jídle, Coca-Cola působí jako digestivum. Zlepší a urychlí odchod potravy ze žaludku.

„Éčka“

  • E290 – oxid uhličitý

Tvoří bublinky v limonádách. Zároveň se používá k ochraně potravin proti plísním a některým bakteriím (zamezuje k nim přístup kyslíku). Slouží jako rozpouštědlo při výrobě kávy a čaje bez kofeinu. V pevném skupenství se nazývá suchý led a užívá se při přepravě a uskladňování potravin za nízkých teplot. Nachází se v sycených minerálních vodách, alkoholických i nealkoholických nápojích, šlehačkách ve spreji, balených čerstvých salátech a baleném ovoci. Vzniká samovolně během kvasných procesů, jako je výroba piva či vína, a uvolňuje se též při hoření a spalování oleje či uhlí. Laboratorně se připravuje reakcí uhličitanů a průmyslově se získává tepelným rozkladem vápence.

  • E150 – karamel

Karamely se dělí následovně: E150a - Jednoduchý karamel (Kulér)E150b - Kaustický sulfitový karamel, E150c - Amoniakový karamel, E150d - Amoniak sulfitový karamel. Tyto látky jsou nejpoužívanější barviva (cca 98% z celého objemu barviv) v potravinách. Jedná se o kapalnou nebo pevnou látku hnědé až černé barvy. Dodává potravinám stálou hnědou barvu. Karamel se vyrábí zahříváním různých druhů cukrů (třtinového, řepného ale i cukru, který vznikne štěpením škrobů).

  • E952 – cyklamáty

Používá se jako umělé sladidlo, které je až 40x sladší než běžný cukr, ale nemá žádný energetický obsah nebo hořkou chuť na rozdíl od sacharinu. Je vysoce stabilní při působení tepla, kyselin a zásad, rozpustný v horké vodě. Vyrábí se synteticky přidáním hydroxidu sodného nebo vápenatého (louh) do cyklohexylaminu, který se používá jako přípravek proti hmyzu a korozi, nebo při výrobě plastů. Používá se jako umělé sladidlo do nealkoholických nápojů, potravin pro diabetiky, nízkoenergetických potravin.

  • E950 – acesulfam

Jedná se o bílé krystalické sladidlo a zvýrazňovač chuti. Je cca 200x sladší než cukr, má jemně nahořklou chuť, která je potlačena kombinací s dalšími sladidly. Má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. Nemá žádné kalorie. Acesulfam K se nevstřebává v lidském těle, je vylučován v moči.

  • E951 – aspartam

Jedná se o syntetické sladidlo, které je cca 200x sladší než cukr. Zvýrazňuje aroma. Používá se ve více než 6000 potravinách po celém světě. Látka není stabilní při zahřívání - ztrácí svou sladkost. V těle se rozkládá na 3 látky - fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol. Zvyšuje chuť k jídlu. Má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. Aspartam se vyrábí synteticky z aminokyseliny fenylanin a z kyseliny asparaginové. V roce 2008 proběhla další studie na univerzitě v Jižní Africe. Cílem bylo dokázání přímých i nepřímých efektů na vznik mentálních poruch, poruch učení nebo emočního chování. Dokázali, že Aspartam může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce, hormonální rovnováhu.

  • E331 – citronany sodné

itrát sodný je bílá látka krystalické nebo zrnkovité struktury, která se však může vyskytovat i ve formě prášku s lehkou slanou chutí. Je bez zápachu, na vzduchu stálý. Používá se k úpravě kyselosti nebo k zachování bublinek v perlivých nápojích. Průmyslově se vyrábí přidáváním žíravé sody (hydroxidu sodného) do kyseliny citrónové.

  • E330 - kyselina citronová

Jedná se o slabou kyselinu z karboxylové skupiny. Přirozeně se vyskytuje v citrusových plodech, zejména v citrónech, limetkách, grepech, pomerančích a v menší míře i v dalším ovoci a zelenině.

Co se týče Coca Coly zero nebo light je více méně jedno, kterou budete pít. Pokud nebudete překračovat velké množství za den, k problémům by dojít nemělo. Dejte ale pozor na efekt prázdných kalorií.

Dietní nápoje

Nevýhodou je, že obsahují umělá sladidla, která vysílají po požití mozku signál, že potrava je na cestě do žaludku. Protože sladidla neobsahují žádné kalorie, nepřichází žádná energie a mozek tak vysílá tzv. hladové signály, dokud se do těla nedostane potrava, která by tuto potřebu uspokojila. To může vést k následnému přejídání, což je paradoxní a nežádoucí.

Závěrem

Coca cola změnila už mnohokrát od svého vzniku proces výroby i složení, hlavně u barviv a éček, u kterých se po čase projevila škodlivost na naše zdraví. Je tedy jen otázkou času, kdy se zase něco objeví. I ta nejzdravější potravina na světě může být škodlivá, pokud ji přijímáme ve velkém množství, proto dávejte pozor, kolik čeho vypijete. V malém množství v dietě ano, ale pokud ji nepotřebujete k životu, sáhněte raději po jiných nápojích.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YTdhZG