Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

HMB

09.12.2020

HMB

Jak hydroxymetylbutyrate funguje a jaké jsou jeho benefity?

(hydroxymetylbutyrate)

Látka objevena v roce 1981 dr. Steven Nissenem, do povědomí se dostala až kolem roku 1996 a to v USA.

Jak funguje?

Jednoduše řečeno reguluje hladinu katabolického hormonu a díky snížení jeho hladiny dochází i k omezení katabolických procesů. To vede k zesílení tvorby bílkovin, nárůstu a regeneraci svalové hmoty. Pomáhá zabudovat aminokyseliny do svalového matrixu. U HMB dochází k pomalejšímu nabírání svalové hmoty, než např. u creatinu, která je ale pak mnohem čistější (nenatahuje vodu do tkání).

Průměrně pokud je HMB používáno jen s běžnou stravou činní svalový přírůstek asi 1kg hmotnosti. Pokud je, ale kombinováno s bílkovinami (formou koktejlů) a například s creatinem, jeho potenciál se několikanásobně zvyšuje. Studie prokázaly, že spolu s creatinem se navyšuje využitelnost obou látek, než když jsou užívány obě látky zvlášť. U HMB bylo prokázáno mnoha studiemi, že opravdu funguje, již při užívání pouhých 40mg na 1kg hmotnosti se dostavují viditelné účinky.

HMB zmírňuje poškození membrán svalových buněk (antikatabolický efekt), zlepšuje regeneraci, nárůst síly a svalové hmoty (čisté). Zvyšuje využitelnost bílkovin ze stravy a napomáhá snižovat krevní tlak. V neposlední řadě výzkumy prokázaly, že HMB má značný podíl na spalování tuků (tím, že chrání svalovou hmotu a podporuje její růst, nutí tělo používat tuk jako zdroj energie během fyzické zátěže). Což si získalo jeho velkou oblibu již z toho důvodu, že pomáhá získat kvalitní svalovou hmotu a zároveň napomáhá ke snižování procent tělesného tuku.

Pro 100% účinnost této látky je za potřebí fyzická aktivita. Nejlépe prokazatelné důkazy o tom, že tato látka opravdu účinkuje, byly podloženy na testování tvrdě trénujících jedinců, zejména pak v kulturistice.

  • Omezuje rozpad svalové hmoty
  • Snižuje špatný cholesterol
  • Napomáhá udržovat pozitivní dusíkovou bilanci
  • Posiluje obranyschopnost organizmu
  • Chrání svalové buňky před rozpadem
  • Napomáhá nabírat čistou svalovou hmotu
  • Podporuje spalování tuku
  • Podporuje regeneraci
  • Snižuje krevní tlak
  • Zvyšuje sílu

Dávkování

Ideální je užívat HMB v cyklech. Osvědčenou metodou je užívání HMB 4 týdny v kuse a poté zařazení 3-4 týdenní pauzy. Proces je dobré alespoň 2-3x zopakovat.

Dávkování v tréninkové dny je možné učinit ve dvou variantách. Buď to užívat HMB pouze po tréninku, nebo jej užívat před i po cvičení. Druhá varianta je vhodná, pokud je váš trénink fyzicky hodně náročný.

V den volna se doporučuje užívat HMB ve dvou dávkách. A to první dávku 30 minut před snídaní a druhou dávkou 30minut před obědem.

HMB mohou užívat jak pokročilý jedinci, tak i začínající cvičenci.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MGU1N