Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Jaké BCAA vybrat?

10.12.2020

Jaké BCAA vybrat?

Jaké BCAA zvolit, jak je dávkovat, jak počítat? Poměr cena - výkon - množství?

Jaké BCAA Vybrat?

Na trhu je nepřeberné množství BCAA, od tabletových, přes kapsle, tekuté, sypké, instantní, ochucené, neochucené, ale jaké zvolit, poměr kvalita, účinnost a cena? V tomto článku si představíme a vysvětlíme, podle čeho je vybírat. Jsou to právě BCAA, které mají na obalu uvedeno většinou milné dávkování, aby si je spotřebitel pořídil a neměl je po týdnu pryč. V čem je vtip? Člověk pro jejich účinky musí brát větší množství, pokud je tedy na obalu například tabletové verze uvedeno 1tbl obsahuje 400mg (L-leucin, L-valin, L-isoleucin) těchto větvených aminokyselin a doporučená denní dávka je 5tbl, pak hodnota 5x400mg = 2000mg je absolutně směšná, pro viditelný nebo jakkoliv pocítitelný účinek by člověk musel sníst ¼ balení za den.

BCAA se řadí mezi jedny z nejdůležitějších složek, jenž naše tělo potřebuje před a po náročném tréninku k lepší a rychlejší regeneraci a následnému svalovému růstu. Oproti jiným aminokyselinám nejsou játry BCAA zadržovány, prochází jimi beze změny přímo do svalů. Větvené aminokyseliny (BCAA) – L-leucin, L-isoleucin a L-valin představují jedny z nejdůležitějších, esenciálních (pro tělo nezbytných) aminokyselin v atletice a silových sportech. Jejich obsah představuje 33 % z celkového obsahu svalových bílkovin.

Jak tedy dávkovat BCAA?

Pokud se řídíte mnohdy klamavým doporučení výrobců, pak vám zřejmě tato látka nezabírá a na svalové hmotě ani regeneraci to nepociťujete. Proto jednoduchá věta: tento produkt nefunguje, už si jej znovu nepořídím. U BCAA je nutné navýšit jejich dávkování pro jejich účinnost. Doporučuji užívat alespoň 0,20g na 1kg váhy. Pokud tedy vážíte 80kg, pak je výpočet následující: 0,20x80 = 16g. Pro hardcore diety a tréninky pak kolem 0,40g, tedy 0,40x80 = 32g BCAA. Je to hodně? BCAA nejsou nejlevnější záležitostí, ale my si dnes řekneme, jakou formu zvolit a používat, aby nám jejich užívání neudělalo díru do peněženky. Nic nezkazíte tím, že BCAA budete dávkovat jen v dny tréninku. Ideální doba podání je cca 10-20 minut před tréninkem a ihned po jeho ukončení. Pokud máte tekutou formu nebo instantní, můžete je popíjet i po dobu vašeho tréninku. Osobně bych se držel dávkování něco mezi 0.12-0,20g na 1kg hmotnosti, rozdělenou po dobu před tréninkem a po, na 2-3 dávky.

Jaké BCAA pořídit?

Nedá se říct, že některá forma je špatná, pouze pokud se na to díváte z hlediska praktického a obsahu látky v ní. Některé kapslové BCAA obsahují poměrně hodně BCAA, jiné tak málo, že pro jejich funkčnost budete muset polykat 40cps denně. Rozepíšeme si tedy formy BCAA a uvedeme příklady doplňků, se kterými dosáhnete poměrně snadno účinnosti, aniž by vám vydrželo balení na 3 dny.

Instantní BCAA (sypká forma)

Existují ochucené i neochucené. Pokud si pořídíte neochucené, ne každý je dokáže pozřít. V tom případě se pak dají dochutit, dnes už snadno dostupnými na trhu tzv. tabletami s příchutí. Zde je rovněž dobré spočítat si, kolik ušetříte na nedochucených BCAA, když k jejich požití budete muset dokupovat další tbl., aby pro vás tato forma byla poživatelná. Druhá varianta je pořídit si instantní BCAA s příchutí. Dnes už je na trhu k dostání nepřeberné množství BCAA i příchutí. Dají se sehnat i směsi, tedy BCAA s přidanou látkou. Ty mají za úkol podpořit jejich rychlejší transport do svalů a navýšit regeneraci. Pokud tedy nepatříte k lidem, kterým vadí rozmíchávat si prášek a následně jej pít, namísto toho, abyste jen spolkly tablety, pak tato forma užívání je z hlediska finančního i účinného (poměr látky v množství) asi nejideálnějším řešením.

Dobrou volbou je možnost použití BCAA s přidanou látkou. Za mě mohu 100% doporučit BCAA Synergy 550g od Prom-in. Tyto BCAA obsahují na víc Arginin a L-glutamin. Což urychluje jejich transport v těle a zvyšuje regeneraci. Pokud tedy vážíte 80kg, pak pro dosažení 17g BCAA s L glutamanem pro ochranu hmoty a lepší regeneraci postačí užít kolem 25g instantní směsi. Pokud tedy cvičíte 4x týdně, toto balení vystačí na dvacet tréninků. Rovněž je obohaceno i o Arginin, jenž významně zlepšuje syntézu svalových bílkovin, zlepšuje produkci růstového hormonu, přímo ovlivňuje produkci NO ( oxidu dusnatého ) v organizmu, užívání po tréninku podporuje transport aminokyselin a glukózy do svalové buňky, podporuje vylučování odpadních látek metabolismu. Proto je tento produkt tolik populární.

Pokud chcete BCAA čisté, doporučuji použít například bcaa Bodylab instant 300g.

Tabletové a kapslové BCAA

Tyto BCAA jsou vhodné například pro cestování nebo v případě, že s sebou nemůžete brát BCAA instantní. Jejich praktičnost spočívá v jejich jednoduchosti. Stačí si napočítat množství a zapít vodou. Problém nastává v případě, kdy se podíváte na obsah BCAA v jedné tbl. nebo cps. Zjistíte že u převážné většiny výrobků budete muset oproti doporučenému dávkování užívat dávkování několikanásobně vyšší, což je pro běžného uživatele problém. Polykejte 40 tbl. nebo cps. během tréninku. Proto je dobré, pořádně pročíst obsah látky na etiketě a spočítat si, kolik budete potřebovat tbl. nebo cps. pro účinné a dostatečné množství BCAA.

Uvedeme si jeden příklad od každého:

BCAA tablety mohu doporučit například sizeandsymmetry bcaa 3000, kde se bere v průměru na účinnou látku 6 před a 6 pocvičení, což je poměrně příznivé dávkování, oproti většině BCAA tabletových, které obsahují sotva polovinu účinných látek a brát 16 tablet před a 16 po je už trošku moc.

U BCAA kapslí je to většinou účinná látka 500mg na 1 cps. Tedy, pro dosažení účinnosti je nutné vzít asi 30 kapslí, což je hodně. Na druhou stranu kapsle jsou obvykle asi o polovinu menší než tablety a snadněji se polykají díky jejich tvaru. Tady je ale nutné zvážit cenu a množství kapslí v jednom balení. Pokud balení obsahuje například 200 kapslí za cenu 350kč, pak balení vydrží při 4 trénincích v týdnu jen 6-7 tréninků, pokud tedy zakoupíte dvojnásobné množství kapslí, dosáhnete pak ceny kolem 650kč za zvýhodněné větší balení. Pak vám toto balení vydrží 13 tréninků, tedy po dobu 3 týdnů. Přepočet na instanty si už jistě každý dokáže představit sám.

BCAA tekutá forma

Tekutá forma BCAA je pro uživatele nejpohodlnější, odlít a vypít. Což je jistě nejrychlejší způsob užití a je to velmi praktické. Na druhou stránku věci, za komfort a pohodlí se v dnešní době platí. Pokud tedy přepočteme 0,5l balení a podíváme se na doporučené a reálné dávkování, budete jistě hodně překvapeni. Na obalu se uvádí dávkování 40ml před a 40ml po výkonu. Obsah BCAA ve 40ml je kolem 3,5g. Pokud tedy užijete doporučené dávkování, zjistíte, že po vypití 80ml dostanete do těla pouze 7g BCAA. Pro dosažení účinnosti potřebujete tedy 5x tolik tekutých BCAA 3,5x5 = 17,5g BCAA a množství spotřeby? 5x40 = 200ml. Balení vám i při skromném užívání 15g BCAA vydrží jen na 3 tréninky, což je při průměrné ceně kolem 250kč hodně špatnou volbou a sám za sebe ji nedoporučuji. Přepočítávat množství účinné látky vs. utracené peníze je v tomto případě zcela zbytečné.

Závěrem

Pokud se jedná o poměr látek, pak 2:1:1 je ideální poměr látek v BCAA. Ideální poměr jednotlivých aminokyselin 2:1:1 (l-leucin, l-isoleucin, l-valin).

L-LEUCIN: má největší význam pro tvorbu nových bílkovin a zabraňuje rozkladu bílkovin stávajících. Jeho poměr 2:1:1 má své opodstatnění. Tělo ho jednoduše využívá 2x více než ostatní dvě aminokyseliny (L-VALIN a L- ISOLEUCIN). Je to jediná aminokyselina, která přímo stimuluje syntézu svalových bílkovin.

L-ISOLEUCIN a L-VALIN: u těchto dvou aminokyselin dochází k nejvyššímu poklesu během tréninku, tělo je spaluje mnohem více.

L-ISULEUCIN: napomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, hojně se podílí na svalovém růstu. Tělem je využíván při tvorbě hemoglobinu.

L-VALIN: odbourává amoniak ze svalů, navyšuje proteinovou syntézu.

Pokud tedy zvolit BCAA pro ochranu svalové hmoty, nárůstu nové a lepší regeneraci, pak mohu 100 % doporučit formu Instantní sypkou, případně Tablety.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MTVmZWE3Y