Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Jaký gainer mám zvolit?

10.12.2020

Jaký gainer mám zvolit?

Na co se tedy dívat, při zakoupení kvalitního gaineru?

Jaký gainer vybrat?

Na dnešním trhu je nepřeberné množství gainerů slibujících rychlé nabrání hmoty. Už se zde ale nepíše, jaké. Super mega mas 10 000! Zaručené nabrání několika kilogramů v krátké době… Ano, jistě naberete, ale to co přibude na ručičce váhy bude jistě z velké míry tuk! Proč? Jednoduše řečeno, výrobci chtějí ušetřit na výrobních nákladech a proto se do těchto výrobků přidávají především jednoduché a méně kvalitní cukry, které lidské tělo s klasickou stravou nemůže za den využít, proto jej uloží do zásob a to ve formě tuku. Takže se můžete setkat s produktem o hmotnosti 3000g za cenu 400kč, ale už jen toto číslo poměr cena/množství by Vás měli odradit od jeho zakoupení. Tím nechci říct, že tyto cukry jsou zbytečné, jistě pořiďte si jednoduché cukry, pokud je potřebujete doplnit do denního počtu živin, ale pokud nemáte spočítaný jídelníček a budete se řídit doporučením výrobce a jeho dávkováním, můžete v 90 % případů počítat pouze s nekvalitní hmotou, kterou budete následně v dietním období pracně shazovat a prostředky na to vynaložené (finanční stránka věci) bych osobně investoval do jiných věcí.

Na co se tedy dívat, při zakoupení kvalitního gaineru?

Je to především obsah jednotlivých sacharidů, jenž daný produkt obsahuje. Dále pak množství obsažené bílkoviny a tuků. Přidané látky jako Glutamin nebo kreatin je v tomto případě spíš bonus navíc a neměl by ovlivnit váš úsudek při jeho pořizování. Opět nejde přesně říct, jaká cena by měla odpovídat množství například 1kg. Tyto produkty se liší hned v několika bodech. Záleží zde jako u jiných věcí na dané značce. V dnešní době je to holí fakt, že se prostě za lepší značku musí připlatit, aniž by obsahovala něco navíc. Dalším faktorem je množství bílkovin obsažené ve výrobku a především to, jaká je v něm použita surovina. Obecně bych se řídil číslem 1000g prášku = 330-430 korunám. Dále množstvím bílkovin, které by mělo být alespoň něco mezi 20-35 ve 100g výrobku. Tato cena je orientační a to především u gainerů s celkově nižším glykemickým indexem (sacharidy v tomto produktu se tedy vstřebávají pomaleji).

Gainery a sacharidové zdroje:

- jednoduché sacharidy (glukóza, fruktóza), vstřebávají se okamžitě.

-disacharidy (sacharóza, maltóza, laktóza), vstřebávají se pomaleji.

- maltodextrin, isomaltulosu - Palatinóza uvolňuje se do těla pozvolna.

Zhodnocení

Jednoznačně nejde říci, že je některá složka sacharidů špatná. Pokud potřebujete doplnit energii rychle, pak pro vás bude nejlepší zakoupit rychlé, jednoduché cukry, které vaše tělo využije rychle. Především pak pro vytrvalostní sporty je ideální volbou si takový produkt pořídit. Pokud ale raději využijete jejich kombinované využití, pro rychlé i pozvolné doplnění, o něco si připlatíte, cenu určuje také použitý druh bílkoviny a to v jakém množství se v produktu vyskytuje.

Příklady gainerů:

Gainer s klasickým poměrem bílkovin, nic méně slušné kvality: Nutrend Compress B.I.G. 2100 g Prémiový gainer nabitý účinnými látkami, s vysokým obsahem bílkovin. Dobře vyvážený poměr živin a jejich postupné uvolňování představuje ideální produkt pro účinnou regeneraci a svalový růst. Díky skvělé stravitelnosti je vhodný bezprostředně po tréninku či krátce před fyzickou aktivitou.

Dále si můžete pořídit za opravdu malou cenu surovinu jako například Maltodextrin, Jedná se o polymer glukózy, který má vyšší glykemický index. Je však pro tělo maximálně využitelný. Jeho využití je vhodné především k obnově energetických rezerv po výkonu. Je přirozeně bezlepkový a výborně rozpustný. Cena za 1kg se pohybuje kolem 100 korun.

Pak například Glukóza v běžné řeči označovaná jako hroznový cukr nebo krevní cukr, je jedním z monosacharidů ze skupiny aldohexóz . Glukóza bílá krystalická látka sladké chuti. Používá se také jako transportní systém, který se používá pro dosažení co největšího působení kreatinových doplňků jako samostatný sacharid. Farmaceuticky čistá glukóza přispívá k rychlému doplnění svalového glykogenu a zároveň stimuluje produkci anabolického inzulínu. Vysoká úroveň tohoto hormonu podporuje přepravu a distribuci kreatinu do svalových buněk. Její cena se pohybuje okolo 80kč za 1000g.

Více o sacharidech a jejich vlastnostech naleznete v tomto článku sacharidy. 

Závěrem

Na etiketě by mělo být uvedeno dostatek informací pro nakupujícího zákazníka a jeho zorientování v obsažených látkách. Přihlížel bych především na následující pořadí vypsaných látek. Pořadí vypsaných druhů bílkovin nebo sacharidů by mělo být řazeno výrobcem dle nejvyššího zastoupení v daném výrobku, až po nejmenší procento nebo gramáž obsažené suroviny.

  • Množství sacharidů a množství jednotlivých tipů sacharidů
  • Množství obsažené bílkoviny
  • Množství tuků v produktu
  • Aminokyselinové spektrum výrobku
  • Obsah kreatinu, vitamínů, minerálů, trávících enzymů, použité sladidla a další

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZTI4YT