Co je vlastně jed? Co je vlastně škodlivé? I voda, vitamíny, bílkoviny, kyslík, vše je v určitém množství a poměru škodlivé a naše tělo zabíjí. V poslední době se žene, hlavně na sociálních sítích ve skupinách, podvědomí toho, že sacharidy – cukry jsou pro tělo špatné a organismus si vystačí pouze na tucích a bílkovinách. Ano, člověk, který například užívá AS nepociťuje tolik únavy a regeneruje mnohem rychleji než naturál. Proto by si hlavně tyto dvě zcela odlišné skupiny neměla běžná sportovní veřejnost plést.
Spotřeba cukru za posledních 50 let vzrostla trojnásobně? Což je poměrně děsivé číslo, vezmeme-li v úvahu, jak to bylo dříve. Naši předci měli k dispozici pouze sezónní ovoce a med jako formu cukru. V dnešní době tedy dodáváme tělu nevědomky zbytečné kalorie navíc, které pak vedou k ukládání tuku, obezitě a nespočtu nemocem.
„chcete hubnout a zdravě jíst? Pojídání většího množství ovoce tohoto cíle nedosáhnete“
Možná si teď někdo řekne, že cukr moc nepoužívá, ten v jeho čisté podobě ale pomalu mizí a zůstává skrytý v běžně konzumovaných potravinách a produktech. Hlavně pak v pečivu, těstovinách, nápojích, cukrovinkách, dále pak v (pro někoho) zdravém ovoci, rýži, bramborách, mléce a podobně. Bohužel potravin je všude nadbytek a tak konzumací více druhů potravin do těla vkládáme i velké množství cukrů, které mají pro člověka více negativní než pozitivní přínos.
„Jednoduché cukry jsou sladké chuti, u složitějších sladká chuť mizí (bohužel).“
Důsledek nadměrné konzumace cukru?
Cukr je prostě levný, je sladký a zvyšuje požitek z potravin. Většina lidí je na něm dnes závislá, potraviny a jídla bez přebytku cukru zatracují a nazývají je jako jídla bez chuti. Člověka prostě přestává uspokojovat přirozená hladina cukru v ovoci a potřebuje doslazovat. Tím vniká závislost a větší a větší chuť na sladké. Pokud konzumujeme velké množství cukrů, vyplavuje se v těle více a více dopaminu, což je hormon štěstí, kterému následně navykneme, a proto se ke sladkému neustále vracíme. To vše bez toho, aniž by tělo fyziologicky potřebovalo doplňovat dále živiny. Přitom není těžké omezit jejich příjem. Tělo si po pár týdnech navykne na jiný režim a velké množství jako takové přestane vyžadovat. Problém je ale slabá vůle a odhodlání jedinců. Často mě dotazují lidi na vhodný spalovač tuků, při kterém by mohli jíst cokoliv, ještě absurdnější věta, než otázka, jaký mi doporučíte protein pro rychlý růst svalů… .
„Sacharidy jsou v těle využívány především jako zdroj energie, to mohou být ale i zdravé tuky“
Je to smutné, v dnešním světě, kde je přebytek informací, přitom základy se nemění. Chcete přibrat svalovou hmotu? Cvičte základní cviky, dbejte na příjem zdravých tuků, kvalitních bílkovin a sacharidů z nízkým GI. Chcete zhubnout? Cvičte základní cviky, přidejte kardio, dbejte na příjem zdravých tuků, kvalitních bílkovin a sacharidů s nízkým GI (pouze poměr gramů na 1kg váhy se liší).
Glykogen
Případný přebytek cukru je v těle přeměněn na zásobní polysacharid glykogen, z něhož se glukóza může v případě potřeby, znovu uvolnit (fyzická aktivita apod.). Bohužel, tělo může glykogen uchovávat jen v omezeném množství a přebytek glukózy je pak konzervován na tuk. Konzumací rychlých cukrů, které tělo nedokáže spálit aktivitou se tedy ukládá do zásob ve formě tuku a čím častěji se to opakuje, tím větší sklony k obezitě a nemocem můžeme mít.
„Tepelná úprava potravin obsahujících škrob vede k jeho postupné degradaci na oligosacharidy a tím i zvýšení GI (na to pozor)“
Jak cukr škodí tělu?
- Má vliv na toxicitu jater
- Poškození lipidů
- Vysoký krevní tlak
- Cukrovku
- Zvyšuje hladinu glykémie
- Onemocnění srdce
- Narušuje imunitní funkce těla
- Způsobuje zubní kazy
- Mění strukturu bílkovin v organismu
- Ovlivňuje hyperaktivitu u dětí
- Zvyšuje množství stresu
- Výkyvy energie a únavy
- Má špatný vliv na stav zdravých cév
- Negativně ovlivňuje vitamíny a minerály v těle
- Zapříčiňuje poruchu koncentrace u mladších dětí
- Způsobuje ztrátu elasticity
- Nadměrná konzumace vede k rakovině vaječníků, prsou
- U mužů přispívá k onemocnění prostaty
- Překyseluje trávící trakt
- Přispívá k obezitě mnohem více než tuky
- Může nepřímo ovlivnit záněty kloubů negativně
- Snižuje hladinu růstového hormonu
- Zvyšuje hladinu cholesterolu
- Může narušovat vstřebání bílkovin
- Způsobuje potravinové alergie
- Zvyšuje množství tuku v játrech
- Způsobuje křehnutí šlach
- Narušuje hormonální rovnováhu
- Zvyšuje zadržování tekutin
- Způsobuje stárnutí kůže a pokožky
- Může vést k tvorbě ledvinových kamenů u lidí středního věku a starších
- Způsobuje nespočet druhů rakoviny
- Zhoršuje akné
„Glykogen uložený ve svalech a játrech slouží jako zásobárna energie pro svalovou práci.“
Čím vyšší je glykemický index a glykemická nálož potravy, tím vyšší je sekrece inzulinu a dochází tak k rychlejšímu pocitu hladu, přejídání se a vyčerpání metabolického paliva v těle, což má za následek možný vznik obezity a dalších chorob.
Pokud přijmeme rychlé cukry do těla, slinivka břišní se snaží zpracovat přísun glukózy a udržet stálou glykémii, to způsobí, že vyplaví velké množství inzulínu. Inzulín přesune glukózu do buněk, a když následně glykémie klesá, mizí současně z krve také. Bohužel pokles glykémie pokračuje i poté, co hladina insulinu dosáhne zpět výchozích hodnot. Následně nastává tzv. hypoglykémie, která zapříčiňuje následný pocit hladu, nastává pokles energie a nastupuje únava, vyčerpanost a dostaneme nutkání sníst něco dalšího, což je jedna z prvních cest k obezitě a nemocem.
Cukry v lepším světle
Jak už bylo zmíněno na začátku článku, všeho moc škodí. Pokud ale tělu dodáváte to, co potřebuje, pak se příčin a nemocí spojovaných s onemocněním vlivem cukrů bát nemusíte (téměř). Každý člověk má jinou energetickou spotřebu a každému vyhovuje jiný příjem potravin. Hodně taky záleží na typu postavy. Proto neexistuje jedno měřítko toho, kolik čeho sníst, aby Vás žádné zdravotní problémy a rizika nepostihly.
Rychlost vstřebávání sacharidů a jejich následný transport do krevního řečiště nejsou pro všechny sacharidy a pro všechny případy stejné. Zejména jednoduché sacharidy jsou velmi rychle vstřebávány a výrazně zvyšují glykémii. Naopak, polysacharidy jsou tráveny postupně a hladina glykémie se mění pomalu.
Sacharidy patří mezi nejefektivnější zdroje energie pro lidský organismus. Z jednoho gramu sacharidů je možné získat energii 17 kJ (= 4 kcal). Vyskytují se nejen v rostlinách, ale je možné je nalézt i v živočišné říši. Mezi sacharidy rostlinného původu patří například fruktóza, glukóza, sacharóza, med, škrob a inulin. Živočišnými sacharidy jsou hlavně laktóza, glykogen a chitin.
Mnoho studií prokázalo, že diety s nízkým glykemickým indexem a glykemickou náloží mají ochranné účinky vůči chronickým onemocněním, zejména ve spojení s obezitou, kardiovaskulárním systémem či diabetem 2. typu. Proto, když už konzumovat sacharidy, tak z nízkým GI! Nejsou tak chutné jako jednoduché cukry, ale tělu škodí méně a zároveň mu i prospívají a udržují organismus v chodu.
Pozitivní vlastnosti cukru?
- Stálý přísun glukózy je důležitý zejména pro nervovou činnost a mozek
- Dodávají tělu energii
- Přísun sacharidů ovlivňuje myšlení
- Sacharidy ovlivňují tělesný růst
- Slouží jako stavební jednotky
- Podporují vylučování toxických a rakovinotvorných látek
- Podporují vylučování cholesterolu z těla
- Kryjí energetické nároky
- Primární zdroj energie pro činnost a obnovu tělesných tkání a buněk
- Nezbytný dodavatel vitamínů, zejména skupiny B a minerálů
- Obsahují pro tělo nepostradatelnou vlákninu – podpora trávení
- Glukóza, jediný jednoduchý sacharid využitelné energie pro náš mozek
- Působí preventivně proti zácpě, hlavně vláknina
Závěrem
Problém tedy není ani tolik v cukru samotném, jako v jeho množství. Řešit to, zda si ke svačině dám do čaje 1 nebo 3 lžičky cukru kvůli zdraví a následně k němu sním 5 bílých rohlíků s „marmeládou“ je zcela zbytečné a hloupé... Proto rada na závěr, hlídejte si to, co jíte a dávejte pozor na skryté složky v produktech a potravinách. Sacharidy jistě do jídelníčku patří, ale stejně tak jako nadbytkem tuků a bílkovin tělu nijak neprospěje. Výhodnější jsou pro naše tělo tedy sacharidy s nízkým GI (luštěniny, brambory, vločky). Energie z nich přijatá, je rozložena v našem organizmu na delší časové období, což je mnohem efektivnější. Následně máme pocit delšího nasycení a případný hlad se dostavuje pozvolněji a za další časové období než je tomu u cukrů jednoduchých.