Bohatý a levný zdroj bílkovin
Kvalitní zdroj proteinů v období budování svalové hmoty, ale i v dietě a redukce hmotnosti (odtučněná verze). Vzniká sražením mléčné bílkoviny kaseinu. Je to tvrdý nezrající sýr získaný kyselím srážením. Vzniká srážením především z kravského nebo kozího mléka, za působení kyseliny mléčné. Nízká energetická hodnota, ale vysoká hodnota nutriční dělá z tvarohu oblíbený doplněk stravy, pro sportující jedince. Vedlejším produktem při tvorbě tvarohu je syrovátka, která odtéká z tvarohové hmoty.
Obsahuje KASEIN (hlavní složka mléčných bílkovin). Díky kaseinu dochází k postupnému uvolňování bílkovin. Nachází se v něm koncentrát KASEINÁTOVÝCH BÍLKOVIN. Bílkoviny kaseinu mají vysoký obsah ESENCIÁLNÍCH AMINOKYSELIN (proto patří tvaroh ke kvalitnějším zdrojům bílkovin). Čím tučnější tvaroh je, tím je delší i doba vstřebání a tím pozvolnější vstup aminokyselin kaseinu do krevního oběhu.
Základní dělení tvarohu
- Měkký tvaroh
- Tvrdý tvaroh
Běžné balení obsahuje 250g tvarohu. (měkký, odtučněný, nízkotučný, polotučný, tučný, tvrdý a strouhaný tvaroh).
Hodnoty ve 100g
Nízkotučný tvaroh
- Energie 290 KJ/69 kcal
- Bílkoviny 12,5g
- Sacharidy 3,5g
- Tuky 0,6g
Polotučný tvaroh
- Energie 460KJ/110 kcal
- Bílkoviny 13g
- Sacharidy 4g
- Tuky 4,5g
Tučný tvaroh
- Energie 630KJ/150kcal
- Bílkoviny 9,9g
- Sacharidy 4g
- Tuky 10,7
% tuku v tvarohu (závisí na použitých surovinách)
- Odtučněný tvaroh 0,1 % tuku
- Nízkotučný tvaroh do 1 % tuku
- Polotučný tvaroh do 5 % tuku
- Tučný tvaroh nad 5 % tuku
Sacharidy v tvarohu:
Od 2g u tvarohu tvrdšího, až po 16g u tvarohu s příchutí (ochuceného) ve 100g. Bílý tvaroh je tvořen cukrem mléčným (laktózou) – ta má nižší glykemický index.
Vápník:
Ve 100g tvarohu najdeme 80-200mg KALCIA u měkkých a kolem 650mg u tvarohu tvrdého. Vstřebatelnost vápníku z mléka je kolem 35 %, záleží na množství laktózy, fosforu a vitamínu D. Čím více ho v tvarohu je, tím větší je % vstřebatelnosti.
Tuk:
Množství je rozdílné, dle použitých surovin. U tvarohu s odstředěného mléka je to kolem 0.1 %, tučné tvarohy mají až 40 % tuku v sušině, což je 10-13g na 100g tvarohu. Mléčný tuk je specifický vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a nízkým podílem nenasycených mastných kyselin. Tučnější tvarohy obsahují také větší množství cholesterolu, oproti tvarohům odtučněným (v 1 porci 150g tvarohu najdeme kolem 9mg cholesterolu).
Vitamíny a minerály:
Tvaroh obsahuje především vápník, tiamin, riboflavin, kyselinu listovou, niacin, betakarotén, mangan, selen, fluorid, zinek, fosfor, draslík, hořčík, vitamíny – A, C, D, E, K, B6, B12 a omegu 3 a 6, nenasycené mastné kyseliny.
Není vhodné jej konzumovat před a po fyzické zátěži, pokud není doplněn dalšími surovinami s vyšší rychlostí vstřebatelností. Vyplatí se především v jídlech, kdy chceme zajistit tělu pozvolnou dodávku aminokyselin, především u snídaně a večeře.
Při tepelné úpravě neztrácí téměř nic, ze své nutriční hodnoty. Dá se míchat s mnoha surovinami. Například – zeleninou, ovocem, oříšky, medem, bylinkami, česnekem, sardinkami, vhodný do celozrnných palačinek, mlékem, jogurty, žampiony atd.