
Obsahují především velké množství energie ve formě sacharidů (škrobu) a menší množství bílkovin. Pokud je upravujeme formou dušení, pečení a nebo vařením neobsahují pak téměř žádný tuk. V bramborách se nachází velké množství vlákniny, která podporuje lepší funkce během trávení, dále vitamíny, minerály, aminokyseliny lysin a tryptofan a velké množství mikroživin. Vitamíny a minerály 100g brambor obsahuje kolem 6mg vitamínu C, čím novější brambory konzumujeme, například v řádů několika týdnů po s...
Čti více

Pro mnohé svým způsobem droga, které se nemůžou vzdát a její konzumace přináší pocit uspokojení a štěstí. V tomto článku se dozvíme, proč tomu tak je a co onu závislost způsobuje + která čokoláda je ke konzumaci vhodnější z hlediska našeho zdraví. Co je to vlastně čokoláda a jak se vyrábí? Čokoláda jako taková vzniká z prášku kakaa, který se získává z Kakaového stromu, právě jejich semena jsou bohaté na živiny a především pak tuk. Po jejich upražení se drtí na menší kousky a melou na prášek, kt...
Čti více

(cukry, škroby, uhlohydráty, glycidy, uhlovodany…) Lidskému tělu slouží hlavně a především jako zdroj energie. Pro náš organizmus a jeho správné fungování je jejich přísun nezbytný. Všimněte si například při dietách nebo sacharidových vlnách značné únavy, to má za příčinu právě snížení množství přijímaných cukrů ze stravy hlavně v dny, kdy jste téměř na “nule“. Sacharidy jsou nezbytné pro činnost svalů a mozku. Ideální poměr rozložení 100% sacharidového příjmu za den by měl z větší části 70-90 ...
Čti více

Převážná většina džusů se připravuje z ovocných koncentrátů, jen málo džusů se vyrábí přímo z čerstvého ovoce. Co se týče kvality, nehraje až tak velkou roli, zda je džus připraven z ovoce nebo z koncentrátu. Záleží jaký má podíl ovocné složky a nutriční hodnoty. Existují džusy jednopruhové a smíšené. Džusy dělíme na ovocné, zeleninové a kombinované (ovocný + zeleninový). Dnes se u kvalitnějších džusů už tak moc „éčka“ nepoužívají. Pro delší trvanlivost a chuť se používá proces PASTERIZACE. Dél...
Čti více

Pro mnoho lidí ve světě fitness nepodstatná věc. Téměř žádná kalorická hodnota se uvnitř hub neskrývá. Takže ano, dá se z nich nasytit poměrně dobře, ale neztloustneme. Co ale houby mohou dát, je velké množství vitamínů, minerálů a zpestření stereotypních jídel po čas diet, dají se také usušit a použít jako koření. Proto je známe a řadíme spíše do oblasti pochutin. Na tom, jak jejich kalorickou hodnotu navýšíme, závisí jejich tepelná úprava. Nalezneme v nich určité množství vlákniny, především...
Čti více

Ovoce po tréninku? Proč? Už snad jen proto, že sacharidy jsou velmi důležité pro zastavení katabolismu po fyzické aktivitě (proces, kdy dochází k odbourávání svalové hmoty). Pokud tedy tvrdě trénujete, vyčerpáte zásoby glykogenu, je dobré přijmout sacharidy spolu s proteinem (využijete tím tzv. synergického efektu). Poměr sacharidů a bílkovin se po tréninku hodně liší. Dříve byl preferován poměr 4:1 (sacharidy, bílkoviny), dnes se toto číslo obrací. Mnozí používají po cvičení pouze protein (pře...
Čti více