Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Koření ve světě fitness

14.12.2020

Koření ve světě fitness

Jaké koření můžeme využít pro lepší odbourávání tuku?

Pro mnoho z řad vyznavačů železa a aktivního pohybu je toto téma nepodstatné. Když jsem v objemu, přiberu něco málo hmoty a v dietě naopak něco tuku s minimem svalů odstraním. Co se týče koření a hlavně soli, pak si můžete pomoci jeho odstraněním z jídelníčku v konečné fázi diety pro viditelnější výsledky. I když slouží především pro navonění a zlepšení chuti pokrmů, přesto některé druhy mají svoje významné a důležité místo ve světě sportu. Avšak nedoporučuji jej úplně vyřadit, neboť například zmiňovaná sůl je pro tělo důležitá.

Co se týče diet, pak různé druhy koření mohou uspíšit a podpořit proces hubnutí. Nejeden spalovač tuků obsahuje různé příměsi koření pro lepší podporu odbourávání tuků. Mezi nejznámější řadíme například: chilli papričky, pepř, skořici, zázvor, anýz a další.

Sůl

Jako první si popíšeme účinky soli. Sodík hraje určitou roli v zadržování vody v těle. Co to v praxi znamená? Jednoduše řečeno voda zůstane v těle i při dietě a tělo bude působit méně „vysekaně“, bude tedy hladší (nafouklé). I když si dáváte pozor a potraviny připravované doma příliš nesolíte, nezapomínejte, kolik soli může být přidáno výrobci do potravin při výrobě. Například maso napíchané solí má jen jeden důvod, ošidit zákazníka, který zaplatí za vodu zadrženou v něm, nikoliv za čistou váhu masa. Proto doporučuji kupovat například kuřecí prsa v menších řeznictvích a vždy chlazené. Mraženému masu ve velkých supermarketech bych se vyhýbal.

Kolik sodíku tedy přijmout za den? Optimální dávkou se jeví kolem 2000 mg sodíku za 1 den. Pokud je toto číslo vyšší, měl by být jeho příjem upraven a snížen. Ano, je trochu obtížné spočítat si jaké množství přijímáme z běžné potravy, ale +/- toto číslo odhadnout jde. Vyhýbal bych se především polotovarům, konzervovaným potravinám, nakládaným potravinám, uzeným výrobků, instantním výrobkům a jiným. Při dlouhodobém užívání nadměrného množství soli si můžeme kromě zadržování vody v těle způsobit i srdeční potíže. Negativní vliv má také na játra, ledviny a zvyšuje krevní tlak.

Pokud cvičíte s cílem nárůstu svalové hmoty, tak podle provedených výzkumů, vám sůl může pomoci zlepšit proteosyntézu. Díky ní se do svalových buněk dostane více kreatinu. Sodík plní v našem těle také spoustu funkcí. Pokud cvičíte, tak hraje velkou roli v přenosu nervových impulsů. Ve svalové kontrakci, po náročném tréninku, při kterém se hodně potíte, vám sodík pomůže doplnit elektrolyty, které byly vlivem pocení ztraceny. Zamezíte tak riziku vzniku křečí nebo mdloby.

Skořice

Působení skořice během redukce váhy je založeno na její schopnosti snižovat hladinu cukru v krvi. Ve studiích bylo prokázáno, že skořice snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků

druhého typu až o 29 % a hladinu cholesterolu pak až o 26 %. Zároveň skořice blahodárně působí na zvýšení mozkové aktivity, zmírňuje nervozitu a zlepšuje paměť.

Chilli papričky

Chilli za svoji pálivost vděčí látce kapsaicin. Míra ostrosti je přitom určována pomocí tzv. Scovilleovy stupnice (0–15), kdy je vyhodnocován obsah právě kapsaicinu. Říká se, že čím menší a drobnější papričky jsou, tím vyššího stupně pálivosti na stupnici dosahují. Kromě toho, že kapsaicin v těle působí protizánětlivě a dezinfekčně, má také termogenní účinky. Vlivem na produkci tepla tedy v organismu spouští procesy, které napomáhají spalování tuků, zvláště v oblasti břicha. Ze stejného důvodu jsou chilli papričky odpradávna považovány za přírodní afrodiziakum. Prokrvením celého těla, včetně pohlavních orgánů, dochází ke zvýšení citlivosti a zlepšování potence.

Anýz

Anýz aktivuje nervový systém a zvyšuje hormonální sekreci. V našem těle také působí antisepticky, povzbuzuje trávicí systém a pomáhá předcházet nadýmání a křečím. V redukční dietě s ním však můžeme dochutit zeleninové či houbové pokrmy, ryby či domácí chléb. Kladně působí také na naši psychiku. Vedle uvolnění přináší i euforické pocity, jelikož aktivuje parasympatický nervový systém (tedy nervový systém, který nepodléhá naší vůli). Ve starých herbářích se dokonce uvádí, že anýzové semeno podporuje mužskou plodnost, toto tvrzení však zatím nemá žádné vědecké potvrzení.

Zázvor

Zázvor dokáže silně prohřát a prokrvit celý organismus, čímž aktivuje cévní a srdeční systém. Díky tomu snižuje hladinu cholesterolu, podporuje odbourání tuku a pomáhá při nevolnostech všeho druhu. V souvislosti s celkovým prokrvením organismu se na zázvor váže jeho pověst účinného afrodiziaka.

Pepř

I toto je u nás běžné koření, které najdeme v každé kuchyni. Mezi účinky pepře patří i podpora trávení a lepší vstřebávání živin v těle. Pokud by se vám nechtělo kořenit si jídlo pepřem, prodávají se i tablety s obsahem účinné látky z tohoto koření, takzvaný piperin.

Kurkuma

Napomáhá trávení těžších a tučných jídel. Zvyšuje také produkci trávicích šťáv a je vhodné užívat Kurkumu při nadýmání. Obsahuje výrazné žluté barvivo kurkumín, které má antioxidační účinky a chrání buňky před volnými radikály. Kromě toho obsahuje aktivní složku, jenž pomáhá v boji s nadváhou. Kurkumín brání růstu tukových buněk a je prokázáno, že po jídle, které ho obsahuje, přiberete méně než po stejném jídle bez něj.

Koriandr

Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a příznivě tak působí na trávení.

Závěrem

I když se jeví množství použitého koření během dne jako malé, měli bychom si dát na jeho užívání pozor. Nezapomínejte, že koření obsahují i výrobky a potraviny, jež jste si před jejich přípravou sami neokořenily. Nejen potraviny, ale i mnoho minerálek a sodovek obsahuje sodík a tak je opravdu důležité si jeho příjem pohlídat a zamezit tak zbytečným zdravotním rizikům.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZmQzOGQzOT