Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Proč jíst brusinky?

25.02.2021

Proč jíst brusinky?

Jaké benefity má pro naše tělo?

Proč jíst brusinky?

Jedná se o takzvanou super potravinu, která má mnoho přínosných a blahodárných zdravotních účinků pro naše tělo. Známe je především ve formě červených, bobulovitých plodů v sušeném stavu, v mraženém stavu, prášku, džusech, tabletách, čajích nebo kapslích. Mnozí by tvrdili, že nejblahodárnější účinek mají brusinky čerstvé, bohužel, většinou jsou to právě kapsle, které obsahují nejvíce zdravotně prospěšných látek této rostliny a k dosažení podobných účinků bychom museli sníst mnoho čerstvých brusinek. To ale neznamená, že čerstvé plody tyto účinky nemají…

Prvním faktorem, který je značně liší od běžného ovoce, je jejich vysoký obsah antioxidantů, mají téměř největší obsah polyfenolů ze všech druhů ovoce, které roste nejen u nás, ale i ve světě. Antioxidanty chrání buňky proti stárnutí a poškození volnými radikály. Co stojí za zmínku je vysoký obsah prospěšného vitamínu C. Pokud tedy zajdete na trhy nebo si je natrháte sami, naleznete v nich určitě více vitamínu C než v dováženém ovoci jako je například pomeranč. Orientačně najdeme ve 100g brusinek 20mg vitamínu C.

Močové cesty

Mnoho lidí má spojené brusinky právě se záněty močových cest. Nicméně slouží i jako dobrý pomocník při horečkách, otocích, zažívacích problémech, onemocnění srdce, dásní, střev, napomáhá zmírňovat vředy, snižují výskyt ledvinových kamenů, zlepšují funkci cév. Brusinky zvyšují podíl dobrých tuků a v laboratorních podmínkách zpomalují růst rakovinných buněk jater a prsu. Kyselina hippurová je látka, která napomáhá léčit výše zmiňované záněty močových cest. Tato látka zabraňuje uchycování bakterií na stěnách močových cest. Jedná se o tzv. antibakteriální látku.

Zažívací trakt

Jsou často označovány jako probiotikum. Díky těmto látkám se vytváří v žaludku povlak, který zabraňuje uchycování bakterií, které jsou zodpovědné za vznik vředů a jejich bujení.

Vláknina

Díky vláknině obsažené v brusinkách, dochází k lepšímu zažívání a trávení. Podporuje správnou činnost střev a napomáhá snižovat cholesterol v krvi. Díky vláknině máme delší pocit nasycení a nemáme potřebu tolik jíst. Tyto plody se pak dají dobře využít i v období diety, můžeme je například přimíchat do kaše z ovesných vloček ke snídani.

Označují se jako přírodní antibiotikum. Jsou vhodné jako prevence před onemocněním, kašlem, nachlazením. Bohužel pro vysoký obsah sodíku v plodech nejsou vhodnou volbou pro lidi trpící vysokým krevním tlakem.

Další využití

Brusinky se často přidávají do zubních past, díky obsaženým látkám zabraňují bakteriím usazovat se v ústní dutině a tím zamezují „preventivně“ vzniku zubního kazu. Pozitivní vliv mají také na lepší stav dásní. Zde můžete buďto volit zubní pastu s přídavkem brusinek, nebo brusinky (plody) bez přidaného cukru, který by tento přínosný účinek znehodnotil.

100g brusinek obsahuje:

  • 1051 kJ
  • 1,3g bílkovin
  • 60g sacharidů
  • 50g cukrů
  • 0,7g tuku
  • 6g vlákniny prospěšné

Obsahují také velké množství vitamínů a minerálních látek. Výše zmíněný vitamín C, A, B,E, třísloviny, flavonoidy. Minerální látky draslík, hořčík, železo, fosfor, sodík, vápník, chrom, jod, nikl.

Další příznivé účinky brusinek

  • Pomáhají zmírňovat menstruační bolesti
  • Pomáhají při průjmech a zánětu střev
  • Posilují naši imunitu
  • Potlačují pocit únavy a vyčerpání
  • Léčí problémy s prostatou

Závěrem

Z hlediska zdravé výživy se brusinka řadí do sekce tělu prospěšných potravin. Můžeme je tedy užívat přímo na daný zdravotní problém nebo jako vhodnou a chuťově skvělou prevenci proti onemocnění.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MzdiMjJ