Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Syrovátka

25.02.2021

Syrovátka

Syrovátka

Světle zelenožlutá tekutina, jenž zbude po sražení mléka. Získává se po odstranění kaseinu a mléka. Říká se jí také mléčné sérum, po té co se mléko úmyslně srazí, vznikne tuhá část, tzv. tvaroh a tekutá, což je syrovátka. Syrovátka sušená vzniká jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu a sýrů.

Vitamíny v syrovátce:

B1, B2, B6, B12, C, E, Z.

Minerály a ostatní látky v syrovátce:

Hořčík, fosfor, vápník, sodík, zinek, draslík, kyselina listová, laktóza, mléčný cukr.

Syrovátka

Odvádí toxické látky z organizmu, podporuje činnost ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, snižuje cholesterol, zabraňuje zánětu střev, žaludku, dodává minerály a vitamíny organizmu. Je to nízkokalorický nápoj a zároveň potravina, vhodná při snižování nadváhy i při zvyšování svalových objemů. Podporuje syntézu kreatinu. V těle se rozkládá celkem rychle a to ji umožňuje měnit se v poměrně krátké době na volné aminokyseliny. Syrovátkové bílkoviny jsou tráveny velmi rychle i absorbovány oproti jiným formám bílkovin, jenž musí být zpracovány za pomocí enzymů.

Vnější užití syrovátky: snižuje výskyt akné, napíná pokožku, vyhlazuje….

Bílkovinná syrovátka patří k výživově nejhodnotnějším.

Hlavními bílkovinami syrovátky jsou BETA-LAKTOGLOBULIN a ALFA-LAKTALBUMIN, vedlejší PROTEOZY – PEPTONY, KREVNÍ BÍLKOVINY A LAKTOFERIN.

Je snadno stravitelná, obsahuje hodně esenciálních aminokyselin. Během natrávení proteinů syrovátky ve střevě dochází k uvolnění peptidů a jejich zapojení do regulace trávení i ovlivnění postprandiálního metabolismu (tzn. Trávící proces po jídle cestou stimulace sekrece hormonů).

Sušená neupravená syrovátka obsahuje

  • Bílkovin 11-14 %
  • Laktózy 66-74 %
  • Minerálních látek 10 %
  • Kyselin 2-9 %
  • Tuk 1 %

Mléčná syrovátka se nejprve suší a po té se složitými výrobními postupy (ULTRAFILTRACÍ) získává syrovátkový proteinový výrobek.

Syrovátka

Rozdíl mezi sušenou syrovátkou a WPC

Sušená syrovátka obsahuje kolem 13 % bílkovin a 70 % laktózy. WPC obsahuje kolem 65 % bílkovin a 11 % laktózy. Tady je důležité dát si pozor, abychom při výběru kvalitního proteinu nepořídily spíše gainer. Náklady na WPC protein je několikanásobně vyšší.

WPC

(Syrovátkový koncentrát)

V dnešní době jde o složku základní, u proteinových koncentrátů.

Whey protein concentrate – vzniká šetrnou a moderní separací (mikrofiltrace, ultrafiltrace, při nízkých teplotách). Obsahují kolem 65-80 % bílkovin a malé množství sacharidů a tuků. Považuje se za poměrně rychle stravitelný. WPC obsahuje ještě určité množství laktózy.

CFM

Označení CFM – syrovátka byla připravena technologií křížené mikrofiltrace, tzn. Bez laktózy a do 3 % tuku.

WPI

(whey protein isolate)

Obsahuje menší množství tuku a laktózy. Je účinnější než WPC, prochází delším filtrováním a procesem ionové chromatografie. Obsah bílkovin kolem 90 %, minimum sacharidů a tuků. Je rychleji vstřebatelný než WPC.

WPH

(hydrolyzovaný protein)

Vyrábí se tak, že WPI a WPC se podrobí dalšímu zpracování, čímž se enzymaticky na štěpí aminokyselinové vazby. Vstřebání je pak velmi rychlé. Chutná lehce nahořkle. Ideální k použití ihned po fyzickém výkonu.

Má lepší sytivost syrovátkových aminokyselin, než aminokyseliny kaseinu, sóji a vaječného albuminu.

Sušená syrovátka obsahuje kolem 12 % bílkovin, koncentrát syrovátkových bílkovin obsahuje 65-70 % bílkovin, po složitějším výrobním procesu až 90 % čistých syrovátkových bílkovin.

Vliv syrovátky na naše zdraví

  • Snižuje riziko výskytu rakoviny
  • Posiluje imunitní systém
  • Snižuje hladinu kortyzonu
  • Má pozitivní vliv na činnost jater
  • Zvyšuje hladinu serotoninu v mozku (tělo se lépe vypořádá se stresem, depresí…)
  • Zlepšuje trávení
  • Napomáhá lepšímu složení střevní mikroflóry
  • Redukuje produkci akné
  • Posiluje imunitu
  • Napomáhá udržet svalovou hmotu
  • Chrání šlachy, chrupavky, vazy

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MDMwN