Syrovátka
Světle zelenožlutá tekutina, jenž zbude po sražení mléka. Získává se po odstranění kaseinu a mléka. Říká se jí také mléčné sérum, po té co se mléko úmyslně srazí, vznikne tuhá část, tzv. tvaroh a tekutá, což je syrovátka. Syrovátka sušená vzniká jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu a sýrů.
Vitamíny v syrovátce:
B1, B2, B6, B12, C, E, Z.
Minerály a ostatní látky v syrovátce:
Hořčík, fosfor, vápník, sodík, zinek, draslík, kyselina listová, laktóza, mléčný cukr.
Syrovátka
Odvádí toxické látky z organizmu, podporuje činnost ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, snižuje cholesterol, zabraňuje zánětu střev, žaludku, dodává minerály a vitamíny organizmu. Je to nízkokalorický nápoj a zároveň potravina, vhodná při snižování nadváhy i při zvyšování svalových objemů. Podporuje syntézu kreatinu. V těle se rozkládá celkem rychle a to ji umožňuje měnit se v poměrně krátké době na volné aminokyseliny. Syrovátkové bílkoviny jsou tráveny velmi rychle i absorbovány oproti jiným formám bílkovin, jenž musí být zpracovány za pomocí enzymů.
Vnější užití syrovátky: snižuje výskyt akné, napíná pokožku, vyhlazuje….
Bílkovinná syrovátka patří k výživově nejhodnotnějším.
Hlavními bílkovinami syrovátky jsou BETA-LAKTOGLOBULIN a ALFA-LAKTALBUMIN, vedlejší PROTEOZY – PEPTONY, KREVNÍ BÍLKOVINY A LAKTOFERIN.
Je snadno stravitelná, obsahuje hodně esenciálních aminokyselin. Během natrávení proteinů syrovátky ve střevě dochází k uvolnění peptidů a jejich zapojení do regulace trávení i ovlivnění postprandiálního metabolismu (tzn. Trávící proces po jídle cestou stimulace sekrece hormonů).
Sušená neupravená syrovátka obsahuje
- Bílkovin 11-14 %
- Laktózy 66-74 %
- Minerálních látek 10 %
- Kyselin 2-9 %
- Tuk 1 %
Mléčná syrovátka se nejprve suší a po té se složitými výrobními postupy (ULTRAFILTRACÍ) získává syrovátkový proteinový výrobek.
Syrovátka
Rozdíl mezi sušenou syrovátkou a WPC
Sušená syrovátka obsahuje kolem 13 % bílkovin a 70 % laktózy. WPC obsahuje kolem 65 % bílkovin a 11 % laktózy. Tady je důležité dát si pozor, abychom při výběru kvalitního proteinu nepořídily spíše gainer. Náklady na WPC protein je několikanásobně vyšší.
WPC
(Syrovátkový koncentrát)
V dnešní době jde o složku základní, u proteinových koncentrátů.
Whey protein concentrate – vzniká šetrnou a moderní separací (mikrofiltrace, ultrafiltrace, při nízkých teplotách). Obsahují kolem 65-80 % bílkovin a malé množství sacharidů a tuků. Považuje se za poměrně rychle stravitelný. WPC obsahuje ještě určité množství laktózy.
CFM
Označení CFM – syrovátka byla připravena technologií křížené mikrofiltrace, tzn. Bez laktózy a do 3 % tuku.
WPI
(whey protein isolate)
Obsahuje menší množství tuku a laktózy. Je účinnější než WPC, prochází delším filtrováním a procesem ionové chromatografie. Obsah bílkovin kolem 90 %, minimum sacharidů a tuků. Je rychleji vstřebatelný než WPC.
WPH
(hydrolyzovaný protein)
Vyrábí se tak, že WPI a WPC se podrobí dalšímu zpracování, čímž se enzymaticky na štěpí aminokyselinové vazby. Vstřebání je pak velmi rychlé. Chutná lehce nahořkle. Ideální k použití ihned po fyzickém výkonu.
Má lepší sytivost syrovátkových aminokyselin, než aminokyseliny kaseinu, sóji a vaječného albuminu.
Sušená syrovátka obsahuje kolem 12 % bílkovin, koncentrát syrovátkových bílkovin obsahuje 65-70 % bílkovin, po složitějším výrobním procesu až 90 % čistých syrovátkových bílkovin.
Vliv syrovátky na naše zdraví
- Snižuje riziko výskytu rakoviny
- Posiluje imunitní systém
- Snižuje hladinu kortyzonu
- Má pozitivní vliv na činnost jater
- Zvyšuje hladinu serotoninu v mozku (tělo se lépe vypořádá se stresem, depresí…)
- Zlepšuje trávení
- Napomáhá lepšímu složení střevní mikroflóry
- Redukuje produkci akné
- Posiluje imunitu
- Napomáhá udržet svalovou hmotu
- Chrání šlachy, chrupavky, vazy