Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

BCAA přírodní vs. syntetická

26.11.2020

BCAA přírodní vs. syntetická

Jedny vznikají přírodní cestou (fermentací), druhé cestou chemickou (syntetickou). Víte, co kupujete?

Jaký je vlastně rozdíl při koupi těchto dvou na první pohled stejných produktů? Jedny vznikají přírodní cestou (fermentací), druhé cestou chemickou (syntetickou). Víte, co kupujete?

Fermentace je přírodní proces, při kterém jsou jednotlivé aminokyseliny produkovány prostřednictvím řízených enzymatických pochodů, a to ze zdrojů jako je např. třtinový cukr či maniok. Z této základní suroviny pak návaznou enzymatickou reakcí vznikají jednotlivé aminokyseliny v čisté L-formě. Hlavní výhodou fermentace, při níž je využíván princip uvedené biosyntézy, je tedy 100% čistá a pro tělo nejlépe využitelná L-forma (L = levotočivá forma) jednotlivých aminokyselin bez zatěžujících příměsí a reziduí nežádoucích D-forem aminokyselin (D = pravotočivá forma). Aminokyseliny jsou následně čištěny extrakcí a purifikací, přičemž jen velmi zřídka je při tom používána jakákoli těkavá látka. Fermentované aminokyseliny proto patří k přírodním produktům a kromě maximální čistoty splňují i koncept Green Enviromental Protection = Ochrana životního prostředí.

Při klasické produkci aminokyselin chemickou (syntetickou) cestou vzniká také nežádoucí D-forma, kterou pak nelze ve finálním produktu zcela oddělit, součástí jsou také další nežádoucí mezisložky zatěžující organizmus (ledviny, játra). Přesto je tato metoda hojně využívána, především díky nízkým nákladům na výrobu aminokyselin.

Hlavní výhodou metody fermentace je, že výsledným produktem jsou 100% čisté L-formy (levotočivé) jednotlivých aminokyselin bez nežádoucích příměsí a reziduí (zbytků) nežádoucích D-forem (pravotočivé). Díky 100% čistotě je pro tyto aminokyseliny charakteristická vysoká funkčnost, výrazně rychlejší vstřebatelnost a využitelnost.

To je ten známý rozdíl, kdy má zákazník pocit, „že mu jedny BCAA fungují lépe než ty druhé“.

Podstatně levnější a velmi často používanou metodou výroby volných forem aminokyselin je produkce syntetická. Na rozdíl od fermentace vzniká při produkci chemickou (syntetickou) cestou také nevhodná D-forma a jiné nežádoucí příměsi zatěžující organizmus (ledviny, játra), například methanol, CS2, čpavek atd. Proto nelze syntetické BCAA řadit k přírodním produktům. I přesto je ale tato metoda hojně využívána. Z uvedených důvodů byla sice např. v Japonsku nebo Korei zakázána, ale například v Číně je stále povolená a z ní pocházející levné suroviny lze bez problému importovat i na evropský trh, kde v rámci dané kategorie tvoří podstatnou část nabídky.

K čemu jsou BCAA vhodné?

Jednotlivé aminokyseliny L-leucin, L-isoleucin, L-valin zvyšují hladinu růstového hormonu ve svalech a přispívají tak k jejich rychlému růstu. BCAA (L-valin, L-leucin, L-isoleucin) ve správném poměru jsou zodpovědné za vznik nové svalové tkáně právě tím, že zlepšují absorbci bílkovin a zabraňují uvolnění volných radikálů, které urychlují proces katabolismu.

Při intenzívní fyzické zátěži dochází k vyčerpávání energetické zásoby zajišťované glykogenem. Pokud je zásoba glykogenu vyčerpaná, začne si organismus vyrábět energii z větvených aminokyselin. Tomuto stavu se lze bránit podáváním větvených aminokyselin. Na rozdíl od ostatních aminokyselin, které se metabolizují v játrech, se BCAA metabolizují přímo ve svalech. Jsou tak využívány přímo svalovými buňkami jako zdroj energie a tělo nemusí čerpat energii ze svalové tkáně.

BCAA 2:1:1 je určen především pro:

-kvalitní a rychlou regeneraci

-podporu nárůstu svalové hmoty

-zlepšení svalového výkonu

-ochranu svalové hmoty před poškozením namáhavým fyzickým výkonem

-ochranu svalové hmoty před devastací v průběhu snižování nadváhy

-oddálení nástupu pocitu únavy

Leucin, Isoleucin a Valin

Leucin patří mezi esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí vyrobit a je třeba je přijímat v potravě. Má několik funkcí - podporuje udržení hladiny glukózy v krvi, působí proti katabolickému procesu a podílí se na syntéze svalových bílkovin. Reguluje také hladinu cukru v krvi, podílí se na růstu a regeneraci svalových a kostních tkání a na tvorbě růstového hormonu. Chrání před ztrátou proteinu ve svalové hmotě po zranění či vlivem stresu.

Isoleucin patří esenciální aminokyselina s rozvětveným řetězcem (vstřebává se přímo do svalů) je běžně spojována se zvýšenou odolností a hojení svalových tkání, je proto doporučována atletům, kulturistům a dalším, kteří podstupují větší fyzickou námahu a kteří chtějí zvětšit objem své svalové hmoty.

Valin patří mezi aminokyseliny, které jsou součástí elastinu, což je protein podobný kolagenu, který je hlavním komponentem elastických vláken v tkáních živočichů. Valin rovněž ovlivňuje absorpci některých nervových přenašečů v mozku podobně jako tryptofan, fenylalanin a tyrosin. Poskytuje sloučeninu sukcinyl-CoA pro důležitou biochemickou reakci označovanou jako Krebsův cyklus. Podporuje účinky Leucinu a Isoleucinu.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

NDMyYzdiYm