Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

bílkoviny po tréninku

26.11.2020

bílkoviny po tréninku

Po cvičení si jednoduše vypiju svůj proteinový koktejl a mám vystaráno… kolik bílkovin ale skutečně po tréninku naše tělo potřebuje?

Po cvičení si jednoduše vypiju svůj proteinový koktejl a mám vystaráno… kolik bílkovin ale skutečně po tréninku naše tělo potřebuje?

Studie

Nové studie poukázaly na rozdílnost přijímaného množství proteinu u osob s rozlišnou váhou, s rozlišným zaměřením na sport a věkem pozorovaných a testovaných jedinců. Samozřejmostí je důležitost všech živin, ale z hlediska růstu svalové hmoty a jejího udržení jsou bílkoviny nejdůležitější. K optimální stimulaci svalového růstu je zapotřebí dávky okolo 20g bílkovin. Při vyšší dávce, až dvojnásobné nedošlo ke zlepšení růstu ani regeneraci. Naopak došlo k zatížení organizmu a tedy spíše k negativním účinkům. Proto je vidina vyšší dávky proteinu pro rychlejší růst svalů mýtem (bavíme-li se o naturálním cvičením).

Musíme vzít také v úvahu váhu jedince, který onu dávku přijímá. Pokud vážíte 60kg, vaše dávka bude jiná než u člověka přesahující 100kg. Takový člověk bez problému vyšší dávku bílkoviny stráví. Je nutné tedy spočítat požadovaný denní příjem a rozpočítat do porcí jídla po celý den tak, aby v některých jídlech nebylo zařazeno 30g bílkovin a v jiných jen 5g.

S rostoucím věkem rovněž narůstá spotřeba bílkovin na 1kg hmotnosti. Čím je tedy člověk starší, tím více bílkovin do těla potřebuje dostat pro udržení stávající svalové hmoty a pro růst té nové. Vše souvisí s anabolickou rezistencí starších sportovců (jejich svaly jsou méně citlivé na stimulační účinky aminokyselin, jenž přispívají k svalovému růstu. Čím starší cvičenec tedy je, tím víc bílkovin k účinnosti potřebuje přijmout ze stravy.

Příkladem

Pokud jste mladý člověk a vážíte například 75kg, pak vám postačí dávka bílkovin okolo 20g na jednu porci po tréninku. U člověka stejně vážícího, nicméně o generaci staršího se tato dávka pro stejnou účinnost bude pohybovat okolo 30g bílkovin na jednu porci po fyzické aktivitě. Přičemž dojde (dá se říct) ke stejnému využití, tedy svalovému růstu.

Druhou stránkou věci je, v jaké formě onu přijatou bílkovinu do těla dostaneme. Po cvičení doporučuji přijmout bílkoviny ze suplementů (proteinový koktejl). Do organizmu se dostanou mnohem rychleji a bez zatěžování, jako tomu bývá u pevné stravy. Ideální tedy je dát si proteinový koktejl do jedné hodiny po cvičení a do dvou hodin po tréninku přijmout klasické jídlo.

Pro rychlejší vstřebání a lepší efektivitu byl vyvinut Hydro protein, tedy předtrávená bílkovina, která se dostane do těla téměř okamžitě a je mu tak ihned k dispozici.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZjQ1Yj