Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Chelátová vazba

26.11.2020

Chelátová vazba

Aby tělo mohlo minerály a stopové prvky skutečně vstřebat a zpracovat, je nutná organická tzv. chelátová vazba.

Proč chelátová vazba?

V dnešní době je nepřeberné množství značek nabízející „TOP“ vitamíny a minerály. Pokud se ale podíváme podrobněji na jejich složení, většinou jde jen o odchylku pár mg v rozdílu u určitých minerálů či vitamínů. Tudy pravděpodobně cesta k výběru lepšího produktu nepovede. Proč koupíme ve velkém obchodním řetězci vitamín C se stejným množstvím a ve stejném počtu tablet za 40kč a v jiném obchodě například za 220kč? Jednoduše platíte většinou za značku, marketing, obal a reklamu.

Smysl má kupovat multivitaminy v chelátových vazbách.

Proč?

První otázkou může být cena. Proč kupovat doplněk který stojí jinde o 100kč méně, ale není v chelátové vazbě? Důvod je jasný, využitelnost organismem. Jednoduše řečeno, proč kupovat něco, co tělo zatíží a s minimálním využitím následně vyloučí ven? Je to stejné, jako byste kupovali „noční protein“ na kterém je uvedeno velkým písmem KASEIN, ale na zadní etiketě nečitelně drobně napsáno kaseinát vápenatý… Pokud neznáte rozdíl mezi micelárním kaseinem a vápenatým, více informací naleznete v následujícím článku: Kasein.

Důvod, proč se často objevují látky bez chelátové vazby v doplňcích je jednoduchý, jejich cena. Díky levné pořizovací hodnotě se dá na produktu mnohem lépe vydělat, i když výrobce ví, že nabízí téměř nefunkční produkt. Pak už je jen na Vás, zda mu to umožníte…

Dnes je již vědecky prokázané, že tělo nedokáže vstřebat chemicky vyrobené minerální a stopové látky. Aby tělo mohlo minerály a stopové prvky skutečně vstřebat a zpracovat, je nutná organická tzv. chelátová vazba (slovo „chela“ je řeckého původu a znamená „klepeto-nůžky“, které symbolizuje sevření minerálů v aminokyselinách).

Látky v chelátové vazbě je tělo schopné vstřebat až z 95 %. U anorganické „ne-chelátové“ vazby vstřebání často nepřesahuje ani 10 % a navíc pro odbourání nevstřebaných zbytků musí tělo sáhnout do vlastních zásob živin (např. k odbourání chemického vápníku z šumivých tablet použije organismus vápník z kostí, takže vás takový „vápník“ naopak vápníku účinně zbaví). Užívá-li se anorganický vápník dlouhodobě, ukládá se nevstřebaný na různých místech a způsobuje ledvinové kameny a zanesené cévy v kloubech).

Cheláty vs. organické a anorganické formy minerálů

Nejnovější vědecké studie potvrzují, že minerály jsou nejlépe využitelné ve speciální organické formě tzv.chelátů. tedy ve formě, ve které se vyskytují přirozeně například v listech rostlin.

Na základě vědeckých studií o pohybu minerálních látek v organismu bylo zjištěno, že tzv. chelátové formy minerálů, jsou nejlépe využitelné našim tělem a výrazně účinnější než organické a anorganické formy minerálů. Chelát představuje vazbu minerálu na dva „nosiče“ obvykle aminokyseliny, kdy je sevřen v tzv. kleštích ve smyslu: AMINOKYSELINA – MINERÁL – AMINOKYSELINA.

Chelát tedy jinými slovy znamená vazbu jednoho minerálu na dvě aminokyseliny, či méně často organické kyseliny. Tím se cheláty značně liší od standardních organických a anorganických forem. Chelát představuje tedy speciální organickou formu minerálu, ve které je minerál zabudován v listech rostlin a dalších organizmů (viz. špenát, salát atd..). Z tohoto důvodu je tato forma pro náš organizmus z hlediska vstřebávání a využití nejvhodnější.

U klasických „multivitamínů“ s obsahem minerálů je obvykle využívána standardní organická, či anorganická forma minerálu. Zde se velmi často stává to, že většina minerálů projde zažívacím traktem nevstřebaná a bez výraznějšího „efektu“ vychází „ven stolicí“. Hlavním důvodem je tzv. minerálový antagonizmus, který se u těchto méně kvalitních forem projevuje v plné míře. Jinými slovy to znamená, že si jednotlivé minerály brání vzájemně ve vstřebávání a využití organizmem, to však již neplatí pro chelátové formy.

Dobrým příkladem toho jak jsou chelátové formy účinné je populární produkt ZMA, který je určen pro stimulaci vylučování testosteronu, tento produkt není ničím jiným, než chelátovou formu dvou minerálů: zinku a hořčíku v kombinaci s vitaminem B6. Celým tajemstvím účinku je to, že jednoduše tyto „minerály“ opravdu tělo vstřebá a využije, a to oproti klasickým organickým, či anorganickým formám využívaným v běžných preparátech.

Jak rozlišit cheláty od organických a anorganických forem (solí) minerálů?

Odpověď je jednoduchá – pokud výrobce chelátovou formu použije, musí o ní informovat na etiketě, či v popisu výrobku. Příklady pro nejčastěji používané formy chelátů: monomethionin zinečnatý, bisglycinát železitý, chelátový komplex zinku, chelátový komplex chromu, aspartát hořečnatý, chelátový komplex mědi, chelátový komplex selenu, selenomethionin, atd..

Cheláty vs. organické formy minerál

Zde dochází k nejčastějším omylům a je nutné rozlišovat cheláty (chelátová vazba) od organické formy, představují vazbu jedné organické kyseliny na minerál ve smyslu: ORGANICKÁ KYSELINA – MINERÁL. Kdežto chelát představuje výše zmíněnou vazbu: AMINOKYSELINA–MINERÁL–AMINOKYSELINA. Nejčastěji používané organické formy minerálů: Glukonan, Mléčnan, Citronan, Fumaran, Bisglycinát.

Cheláty vs. anorganické formy minerálů

Jedná se o kompletně anorganické formy (soli)minerálů. Nejčastěji používané anorganické formy minerálů: Uhličitan, Oxid, Chlorid, Hydroxid, Síran atd..

Zajímavosti

Chelátové minerály nejsou na trhu žádnou novinkou, vznikli už v 60 letech, pro člověka ale primárně určeny nebyly. Jejich hlavní určení bylo pro dobytek.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MTNiMm