Pro mnohé svým způsobem droga, které se nemůžou vzdát a její konzumace přináší pocit uspokojení a štěstí. V tomto článku se dozvíme, proč tomu tak je a co onu závislost způsobuje + která čokoláda je ke konzumaci vhodnější z hlediska našeho zdraví.
Co je to vlastně čokoláda a jak se vyrábí?
Čokoláda jako taková vzniká z prášku kakaa, který se získává z Kakaového stromu, právě jejich semena jsou bohaté na živiny a především pak tuk. Po jejich upražení se drtí na menší kousky a melou na prášek, který připomíná pastu, protože je v něm ještě kakaové máslo. Aby se oddělilo, hmota se následně lisuje. Zbylou hmotu obsahující 20 % tuku lze rozmělnit na kakao. Případně se kakaové máslo přidá zpět ke kakaové sušině a primární čokoláda je na světě. Čokoláda je tedy směs kakaové sušiny, kakaového másla, třtinového cukru a (aroma vanilky). Fermentace kakaových bobů je klíčovým krokem pro zachování aroma a chuti čokolády. Od ní se pak odvíjí její kvalita.
Procenta kakaa v čokoládě?
Je to logický fakt, čím větší procento kakaa v čokoládě je, tím je čokoláda kvalitnější a zdravější. Negativní stránkou věci, jak už to většinou bývá, je následná cena koncového produktu. Tedy více kakaa = lepší kvalita čokolády = vyšší cena. Zde ale rovněž záleží na odrůdě kakaa a druhu.
Jaká čokoláda je pro nás vhodnější?
Obecně doporučuji čokoládu z obsahem 50-70 % kakaa a více. Pokud Vám jde tedy o zdravotní přínos a její benefity. Kakao rovněž obsahuje Flavonoidy, ty mají pozitivní přínos pro lidi, kteří mají problém se srdečními cévními chorobami, rovněž pak slouží jako dobrý antioxidant pro naše tělo. Dalším přínosem je optimalizace krevního tlaku, čím větší procento kakaa tedy je, tím lepší a užitečnější přínosy pro organizmus jsou. Pokud tedy čokoládu, pak kvalitní s vysokým obsahem kakaa. Konzumace čokolády má také pozitivní vliv na trávení sacharidů i tuků, lépe řečeno na jejich nižší utilizaci na tělesný tuk.
Jak vybrat kvalitní čokoládu?
Celkově je velmi obtížné najít kvalitní čokoládu v klasickém supermarketu, pro tu opravdu kvalitní si budeme muset zajít do specializovaných prodejen. Kvalitní čokolády se běžně pohybují okolo 70-190kč za tabulku. Zde záleží co chcete pro své zdraví udělat a kolik jste ochotní zaplatit. Klasické „rádoby čokolády“ z opravdu nízkým obsahem kakaa kolem 25 Kč čokolády prostě nejsou. Jejich vliv na naše zdraví je pak spíše opačný. Kvalitní čokoládovny již v názvu nebo jinde na obalu zmiňují geografický původ kakaových bobů, mnohdy také jejich odrůdu, což na klasické NE-čokoládě nenajdete. Kvalitní hořká čokoláda obsahuje kakaovou sušinu, kakaové máslo, třtinový cukr (místo běžného řepkového) a vanilku. U mléčné čokolády je pak přidáváno ještě sušené mléko. U čokolád nad 70 % kakaa musíte pak počítat z větší hořkostí. Mléčná čokoláda má pak běžně kolem 40-60 % kakaa. Čokoláda dále obsahuje mangan, vápník, měď, vlákninu, bílkoviny, železo a další prvky, které jsou pro naše tělo přínosem.
Čemu se vyhnout?
Je pár dní před Vánoci a v obchodech praskají ve švech nabídky čokoládových figurek, které většinou z čokoládou nemají nic společného. Kupujete pouze „balený cukr“, který Vám maximálně na krátkou dobu „nakopne“, no můžete následně čekat pokles energie, jak už to u rychlých cukrů z vysokým GI bývá. Přirozenou součástí čokolády je kakaové máslo. To se během výroby oddělí od kakaové sušiny a následně se do čokoládové hmoty vrátí. Protože kakaové máslo je poměrně drahá ingredience, čokoládovny, které chtějí ušetřit výrobek následně šidí. Nahrazují ho jiným přidaným tukem (ztužený tuk, mléčný tuk, kokosový tuk, palmojádrový tuk). Tyto tuky mají pak negativní vliv na naše cévy, srdce, cholesterol a podobně. Proto je dobré se takovému tuku v čokoládě obloukem vyhnout. Nekvalitní čokolády obsahují vyšší množství cukru a nekvalitního tuku, mnohdy také dochucovadla a příměsi, které z klasickou kvalitní čokoládou nemají už nic společného. Bohužel velká spousta lidí ani netuší, jak opravdu kvalitní tabulka čokolády chutná.
Proč nám působí pocit štěstí, pohody a nabuzení?
Může za to Serotonin (hormon štěstí), jenž je obsažen v čokoládě. Díky tomu máte pocit uspokojení a pohody z každým dalším kouskem tabulky. Další pozitivní látkou je Anandamid. Mozek ji vyrábí, aby si zajistil pocit blaha. V čokoládě byly objeveny tři látky, které napodobují efekt opiátů: buď se přímo vážou na podobné receptory, nebo zvyšují hladinu anandamidu. Ten je dokonce v čokoládě obsažen. Čokoláda navíc obsahuje fenylethylamin, což je látka podobná amfetaminu. Podobně jako on zvyšuje krevní tlak a hladinu krevního cukru a vyvolává euforii. Hlavní aktivní součástí kakaa je alkaloid zvaný theobromin. Svou strukturou se velmi podobá kofeinu a má podobné účinky, jen o něco slabší. Obsah theobrominu v hořké čokoládě je 2-10krát vyšší než v čokoládě mléčné. Větší obsah kakaa může působit jako kvalitní antidepresivum a proto je čokoláda tolik vyhledávána. Dále má pozitivní vliv na mozek, naše reakce, motoriku, paměť.
Bílá, hořká, mléčná
- bílá čokoláda – je vyrobená z kakaového másla, sladidel a mléka. Neobsahuje jiné kakaové součásti než kakaové máslo. Pro to neobsahuje alkaloidy, které dávají tmavým čokoládám jejich charakteristickou chuť a mají povzbudivé účinky.
- čokoláda hořká – její základní surovinou jsou kakaové součásti: kakaová hmota, kakaové máslo a různá sladidla. Nejčastějším sladidlem je pak klasický cukr.
- mléčná čokoláda – na rozdíl od hořké čokolády obsahuje navíc ještě mléko nebo jeho součásti, většinou pak v sušené podobě.
závěrem
Kvalitní Top čokolády se pak pohybují i v řádech tisíců korun, své zákazníky si ale běžně dokážou najít. Nicméně pro ty kvalitnější s pozitivním přínosem na naše zdraví tak hluboko do kapsy sahat nemusíme, postačí si připlatit pár desítek korun a poměrně zdravý mls může být Váš. Kvalitní čokoláda by měla mít na první pohled po rozbalení hladký a lesklí povrch bez bublin, šedavých stínů a jiných na pohled nepěkných vad. Ať už se rozhodnete pro výběr jakékoliv čokolády snažte se nechodit pod 30 % obsahu kakaa. Čtěte etikety na obalu a pamatujte, že rozdíl například 50 Kč u zakoupení kvalitnější čokolády není zase až taková částka pro její benefity a pozitivnější přínosy našemu organizmu.