Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Dieta – proč nehubnu?

26.11.2020

Dieta – proč nehubnu?

Držíte dietu, pravidelně cvičíte a zařazujete kardio, přesto poslední kila tuku drží a nechtějí opustit tělo?

Příčin, proč se nám nedaří shodit přebytečná kila může být mnoho. Držíte dietu, pravidelně cvičíte a zařazujete kardio, přesto poslední kila tuku drží a nechtějí opustit tělo? V tomto článku si popíšeme, proč tomu tak pravděpodobně je a jak můžeme přinutit organismus spolupracovat tak, aby bylo spalování co nejefektivnější.

Začneme kardiem, většina lidí jej zařazuje automaticky do období redukce hmotnosti. Ruku na srdce, ne každého milovníka železa kardio baví. Chybou číslo jedna může být stereotip. Je dobré druhy kardia a intenzitu střídat. Nedovolit tělu, aby si na danou zátěž a pohyb navyklo. Pokud tedy jedete například 3x v týdnu rotoped, střídejte jej například s během nebo přeskoky přes švihadlo. Dojde nejen ke zpestření, ale zároveň tělu dodáte nový impuls. Střídejte také dobu cvičení a intenzitu. Nejezděte pořád stejně. Ideální pro naturála je, když zařadí kardio mimo den tréninku. Mít kardio i trénink + práci zařazeno v jednom dni je pro tělo stresující a proto nemusí pracovat tak jak má a jak vyžadujeme.

Jídlo! Omezíte příjem jídla a hubnete? Ano, možná prvních pár týdnů, no bohužel hodně ze shozené váhy je svalová hmota. V období diet je víceméně nutné zredukovat příjem sacharidů a to mnohdy až na „nulu“. Tvrzení sacharidy jsou zlo, je v období redukce tvrzení pravdivé. Potraviny pro někoho považované za zdravé, jako například: tmavé pečivo, grahamové rohlíky, těstoviny, bílá rýže, ovoce apod. do diety vhodné prostě nejsou. Sacharidy, které můžete ponechat jsou například: brambory, crispbread, černá rýže, semínka, oříšky, zelenina (vláknina), občas můžete zařadit menší množství ovesných vloček. Pokud snížíte příjem sacharidů na minimum, automaticky bude tělu chybět energie. Tu můžete doplnit ze zdravých tuků, jenž jsou dostatečným zdrojem pro vaše tělo. Doporučuji používat hlavně rybí maso, semínka, oříšky atd.. .

Bílkoviny. Stavební prvek do diet i objemu. V období diety jsou proteiny naprosto nezbytné pro ochranu stávající svalové hmoty a důležité pro budování svalové hmoty nové. Mnohdy se vyšplhají až na 3,5g pro 1kg hmotnosti člověka. Standartně bych pro naturálního sportovce držel tuto hladinu mezi 2-2,5g/1kg hmotnosti. Pro 70kg člověka to tedy znamená přijmout průměrně 158g bílkovin za jeden den.

Chybná suplementace. Mnohdy je období přelomu objem a dieta přelomeno pouze vynecháním gaineru a zakoupení spalovače, nejlépe Carnitinem. Což je velký omyl. Ruku na srdce, L carnitine není nejvhodnější spalovač. Pokud bych chtěl vidět výsledek, vypil bych 1 litrovou láhev za týden… Mnohem důležitější je upravit jídelníček. Po zredukování příjmu sacharidů, navýšení příjmu bílkovin a zdravých tuků, můžete pomýšlet na vhodnou suplementaci. Doporučuji zařadit hlavně kvalitní protein, který neobsahuje zbytečně velké množství cukrů, dále multivitaminy, omega 3 6 a až poté spalovač, případně, že hodně trénujete L glutamine, BCAA nebo amina na udržení stávající svalové hmoty. Pokud Vás tíží finance, zakupte mulťák, protein, glutamine a jako vhodný spalovač např. Synephrine, Coffeine, zelený čaj v tbl. nebo cps. Pokud chcete držet dietu, obvykle je nutné zařadit ji na 3-4 měsíce. Na tuto dobu by bylo zapotřebí zakoupit 4x spalovač kolem 800kč 1ks na měsíc, což je ve výsledku 3200kč. Mnohem efektivnější je pořídit si Synephrine, Cofeine a zelený čaj. Všechny tyto 3 doplňky se dají pořídit za cca 600kč a vydrží na 3 měsíce, což je značné ušetření peněz za opravdu osvědčené a fungující pomocníky do diet.

Nenechte se zbytečně nalákat reklamou na zázračné pilulky. Nic takového legálního na trhu není. Pokud ale dodržíte stravu a kvalitní suplementaci + trénink, výsledky se 100% dostaví.

Zelenina. Pro někoho zbytečnost, pro někoho nepostradatelný pomocník. Pokud jste v dietě, přechod z velkého množství sacharidů a tuků Vám určitě navodí pocit nedostatku jídla a hladu. Zde pomůže větší přísun zeleniny (vlákniny). Vláknina navodí pocit sytosti na delší dobu bez kalorií. Doporučuji hlavně špenát, okurku, cuketu. Méně vhodnou variantou, která obsahuje velké množství sacharidů je například kukuřice a hrášek. Není vhodné se přecpat jednorázově jedenkrát za den velkým množstvím zeleniny, doporučuji ji zařadit v malém množství ke každému jídlu během dne.

Cvičení. Tvrzení objem rovná se velké váhy málo opakování a dieta rovná se malé váhy a více opakování… proč ne. Pokud to někomu funguje, neměnil bych. Pokud ale stagnujete, můžete do první poloviny zařadit základní cviky a velkou váhu, v druhé polovině tréíninku můžete zařadit kladky, stroje, supersérie a váhy menší pro lepší dopumpování svalů. Rovněž, pokud máte zařazeny sacharidové vlny v den, kdy máte nulku použijte logicky váhy menší v den, kdy to pořádně „osolíte“ sacharidy si na činku přihoďte víc železa.

Tekutiny. Redukujete? Musíte hodně pít, nejlépe čistou vodu bez slazení. Tělo pak líp vstřebává a rozvádí živiny. Pokud se cítíte unaveni, můžete zařadit 1-3x za den kávu bez cukru a mléka. Nakopnete tím organismus a zároveň kofein podporuje spalování tuků. Dva v jednom.. . Více o kofeinu a vodě naleznete v následujícím odkaze: KÁVA-KOFEIN,

Jídlo v dietě Vám nejede? No, ono je hodně chutných potravin v období redukce omezeno, můžete je ale vykompenzovat kořením. Je prokázáno, že některé koření podporuje redukci hmotnosti. Příkladem si můžeme uvést například feferonky, kajenský pepř (zvyšují termogenezi těla). Více o koření naleznete v následujícím odkazu: KOŘENÍ

Dalším důvodem, proč nevidíte výsledky je nedostatek trpělivosti. První výsledky mohou někteří vidět už po týdnu, jiní po měsíci nebo dvou. Záleží na typu postavy, genetice, to kolik tomu dáváte a obětujete. Důležitou cestou k úspěchu je trpělivost a soustavnost den za dnem. Příčin, proč nehubnete je mnoho, od stresu, přes jídlo až po nedostatek spánku a malou regeneraci.

Tou poslední možností jakou byste hledali, může být nedostatek jídla. Pokud má tělo pocit, že má malý přísun živin, může hůře spalovat a šetřit si tukové zásoby na horší časy jako jakousi rezervu. Pálíte přitom svalovou hmotu, což je kontraproduktivní. Takže hladovka se dneska už nenosí, snad jen pokud byste chtěli pracně nabranou svalovou hmotu spálit a ponechat si uložený tuk a tělo bez energie. Hlídejte si příjem potravin a zapisujte si jej, časem, pokud nedojde ke změně můžete zjistit zpětně, kde byla chyba a čeho bylo ve stravě málo. Rovněž si můžete zapisovat počet odjetých tréninků v týdnu a délky kardia, které je prostě v období diet nezbytné. Cviky na břicho vám kostky na těle nevykouzlí, pokud se špatně stravujete, zůstanou ukryté pod „nánosem tuku“. Pokud Vás honí chuť na sladké, doporučuji upéct si proteinovou buchtu. Její návod naleznete zde:PROTEINOVÁ BUCHTA Rovněž si můžete dopřát jedno až dvě nezdravá jídla týdně. Pro tento den si můžete vybrat například den, kdy necvičíte (neděle). V tento den si dopřejte například pečené kuře s kůží a těstoviny, vepřové maso a podobně. Nedoporučuji však zařadit úplné „prasení“ v podobě hranolek, smažených sýrů, brambůrek, oplatků apod…

Důležité fakta: PEVNÁ VŮLE, SOUSTAVNOST, DISCIPLÍNA.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

OWViMDIz