Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Doplňky do diety

26.11.2020

Doplňky do diety

V tomto článku si rozepíšeme vhodné doplňky do redukce hmotnosti a shazování přebytečného tuku v těle.

V tomto článku si rozepíšeme vhodné doplňky do redukce hmotnosti a shazování přebytečného tuku v těle. Především se zaměříme na ty, které nám mohou pomoci při spalování tuků a na ty, které nám pomohou pracně vybudovaný svalový objem při dietě udržet a v neposlední řadě se zaměříme i na ty, které nám pomohou s regenerací v období, kdy budeme přijímat nedostatečné množství tuků a hlavně sacharidů (cukrů).

Budeme zabývat především hlavním popisem a účinky jednotlivých suplementů, budeme počítat s tím, že máte zcela zvládnutý jídelníček, a tak nebude problém se vrhnout do dietní suplementace, která vám pomůže osekat a vytvarovat vaši postavu, kterou jste si dotvořili z objemu až sem.

Spalovače tuku

Některé z nich: (CLA, kofein, synephrine, l carnitine)

CLA

(konjugovaná kyselina linolová)

Tato látka přispívá ke snižování tělesného tuku, posiluje imunitní systém, má protirakovinotvorné účinky, podporuje funkce svalů k novým přírůstkům hmoty a má regenerační účinky. Řadíme ji do takzvaných zdravých tuků, patří mezi omega 6 mastné kyseliny. Jejím hlavním účinkem je, že blokuje ukládání tuku do zásob a to zejména během noci.

SYNEPHRINE

Účinný pomocník v období, kdy chceme snížit tělesnou hmotnost, zejména tuk. Doporučuji jej užívat jako doplněk k jiným spalovačům, hlavně k těm tekutým (navyšuje se zde účinek látek a tělo lépe spaluje přebytečný tuk). Je to extrakt z oplodí Citrus Aurantium, tato rostlina se používá pro různé účely hlavně v Čínské medicíně. Dokáže zrychlit tělesný metabolismus a tím i zrychlit spotřebu energie, tu si tělo bere z tukových zásob a tím spalujeme přebytečný tuk. Jednoduše řečeno, tělo začne produkovat více tepla a díky tomu spotřebuje přebytečné kalorie (termogeneze).

L CARNITINE

Oproti například kofeinu a efedrinu je považován za tzv. šetrný spalovač tuku. To znamená, že je to jeden z mála doplňků, který neodbourává tuk tím, že uvede tělo do stresu. To ocení osoby trpící zejména při zvýšeném přísunu kofeinu. Asi 25 % této látky je získáváno z vlastních zásob syntézou v játrech. Zbytek se musí při vyšších nárocích na dietu doplnit do těla formou doplňků stravy (tablety, kapsle nebo tekutou formou). U tohoto přípravku byl dokázán vliv na spalování tuků, a proto je i tak populární a vyhledávaný během diet. Dodává energii během cvičení, zlepšuje fyzický výkon, snižuje hladinu cholesterolu, tvorbu kyseliny mléčné (což má vliv na lepší regeneraci), chrání srdce a je to dobrý antioxidant pro naše tělo.

KOFEIN

Ať už formou tablet před cvičením nebo kávy, kofein napomáhá spalovat tuk a dodává energii. Při užívání tablet nebo kombinaci kávy a tablet se dosáhne většího výsledku než například pouhým pitím kávy před cvičením. Doporučená dávka ve formě tbl. Je 200-400mg 30 minut před tréninkem. Během výkonu mobilizuje tukové zásoby, a tím napomáhá ke spalování tuků, tělo ho použije následně jako zdroj energie. Proto je kofein hojně přidáván do suplementů napomáhajícím ke spalování tuků.

BCAA

Důležitý pomocník pro ohlídání svalové hmoty před její devastací během tvrdých diet s nízkým příjmem sacharidů a tuků. Napomáhá chránit svalovou hmotu před odbouráváním a lépe regeneruje naše tělo ať už během tvrdém tréninku v posilovně nebo například při běhání v lese (kardio tréninku). Užívání BCAA během diety je vhodné kombinovat například s L-carnitinem. BCAA chrání svalovou hmotu a L-carnitin spaluje uložené tuky, tyto dva suplementy se navzájem doplňují a umožňují redukci tukových zásob a zamezení pracně nabrané svalové hmoty spolu s tuky.

VITAMÍNY A MINERÁLY

Minerály a vitamíny jsou pro nás naprosto nezbytné. Jestliže má organizmus k dispozici adekvátní množství vitamínů i minerálních látek, je schopen fungovat na 100 %. Každá chemická reakce v těle vyžaduje přítomnost specifických enzymů, jsou to tedy enzymy, které sehrávají hlavní roli jak v katabolismu (rozkladu), tak v anabolismu (budování). Mnoho vitamínů a minerálů zastává důležitou funkci, neboť jsou součástí enzymů a ty jsou zodpovědné za správné trávení a absorpci potravy, kterou jíte.

GLUTAMIN

Urychluje látkovou přeměnu po tréninku a rychlejší přechod v anabolizaci – větší potenciál k nárůstu svalové tkáně. Jeho zastoupení ve svalové buňce je nepostradatelné a obrovské. Dokáže zkrátit regeneraci v řádu až několika dní. Díky dostatku této látky v těle můžeme podávat kvalitní výkony, napomáhá obnovovat sílu. Glutamin má také pozitivní zastoupení během redukci hmotnosti, kde mnohdy krom tuku shazujeme nechtěně i svalovou hmotu. Pokud je pravidelně doplňován např. během období, kdy chceme vyrýsovat tělo, pak právě tato látka zamezuje ztrátě svalové bílkoviny.

PROTEINY – bílkoviny

Co se týče vhodného příjmu bílkovin, pak právě v tomto období jsou zvyšovány požadavky na jejich příjem a to v důsledku spalování tuků. Naše strava se bude skládat tedy pouze z malého množství zdravých tuků, pomalu vstřebatelného malého množství sacharidů a velkého příjmu bílkovin až na 2,5g na 1kg hmotnosti. Bereme v úvahu, že příjem z běžné stravy jako jsou vejce, maso máte vyřešený. Pak přichází na řadu doplnění bílkovin do těla pomocí proteinových koktejlů. Tady bych upozornil, že bude dobré mixovat pouze s vodou, nikoliv s mlékem). Musíte si rozvrhnout na co a kdy chcete daný protein použít. Řekněme si tedy o asi třech vhodných variantách do diety. Důležité je přečíst si složení a zvolit protein s dostatečným množstvím procent bílkovin. Druhým neméně důležitým faktorem je nekupovat výrobek s příliš vysokým zastoupením rychlých sacharidů a tuků.

Pokud toto máme vyřešeno, pak následuje výběr jednotlivých výrobků podle denních potřeb užití.

Rychle vstřebatelné bílkoviny (bude dobré použít zejména po probuzení a po tréninku, tedy v době, kdy potřebujeme rychle doplnit zásoby bílkovin, buďto po dlouhé noci nebo po tvrdém tréninku, kdy narušíme svalová vlákna a musíme dodat tělu výživu vhodnou k jejímu zregenerování).

Středně vstřebatelně rychlé bílkoviny (jsou vhodné zejména ke svačině mezi jídly, kdy víme že nám do dalšího jídla chybí pár hodin, můžeme použít tento protein k tomu, aby naše tělo nehladovělo a příliš jsme nezatěžovali organizmus příjmem bílkovin z klasické stravy).

Pomalu vstřebatelné bílkoviny (tyto proteiny jsou vhodné například, když víme, že budeme delší dobu bez možnosti se najíst např. ve škole nebo v zaměstnání nebo na cestách. Druhou variantou, kdy užít tento protein je před spánkem, což považuji za velmi důležitý krok, zejména proto, že naše tělo po dobu spánku hladový 6-8 hodin a je pro něj snadnější vzít energii ze svalové hmoty než tuku, proto je dobré doplnit formou například micelárního kaseinu a podpořit tak regeneraci).

V neposlední řadě můžete použít například Arginine nebo některý z NO doplňků, jenž vám pomohou se lépe napumpovat a dají tak více vyniknout vašim křivkám a postavě.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MzlhZj