Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Džusy

27.11.2020

Džusy

Dělení džusů a jejich složení podle kvality.

Převážná většina džusů se připravuje z ovocných koncentrátů, jen málo džusů se vyrábí přímo z čerstvého ovoce. Co se týče kvality, nehraje až tak velkou roli, zda je džus připraven z ovoce nebo z koncentrátu. Záleží jaký má podíl ovocné složky a nutriční hodnoty.

Existují džusy jednopruhové a smíšené. Džusy dělíme na ovocné, zeleninové a kombinované (ovocný + zeleninový). Dnes se u kvalitnějších džusů už tak moc „éčka“ nepoužívají. Pro delší trvanlivost a chuť se používá proces PASTERIZACE. Délku trvanlivosti a chuti ovlivňuje v neposlední řadě i balení výrobku. Ideální je balení do nepropustných krabic (aby do nich nemohl sluneční svit).

Obsahují vlákninu, vitamíny (především vit. C), minerály, sacharidy, bílkoviny, záleží na druhu ovoci nebo zeleniny, ze kterého je vyroben.

Džusy, které jsou z čerstvého ovoce a neprošly dehydratací, jsou chutnější, ale o něco dražší než koncentráty. Kvalitní džus se většinou prodává jako 100% (měl by tohoto procenta dosahovat). Nesmí obsahovat barviva ani konzervanty.

KONCENTRÁT

Je obvykle vyroben na místě sběru a po úpravě převezen do jiného zpracovatelského závodu. Tady je doplněn vodou do původní hustoty. Je to tzv. dehydrovaný džus (šetří se tím místo a náklady na přepravu). Obvykle ztratí něco málo na chuti a nutričních hodnotách. U těchto džusů bývá odstraněna dužina a enzymy. Poté se šťáva vaří při teplotě kolem 100 °C, tady dochází ke ztrátě na vitamínech a minerálech.

OVOCNÝ NEKTAR

Je uměle dochucován cukrem, sladidly, medem. Obohacen o umělé vitamíny a minerály. Nepatří mezi ty kvalitnější nápoje. Je to řidší varianta koncentrátu, přidává se do něj voda. Ovocný nebo zeleninový podíl tvoří 25-50%. Při výrobě bývají často smíšeny dva a více druhů.

OVOCNÉ NÁPOJE

Obsahují maximálně 25 % ovocného extraktu, umělé vitamíny a minerály, zvýrazňovače chuti, barviva. Neobsahují téměř žádné ovoce.

DOMÁCÍ DŽUS

Ideální pro vaše zdraví. Neobsahuje umělé ani dochucovací látky. 1l džusu připravíme vymačkáním průměrně z 2-3kg ovoce (např. pomerančů).

NĚKTERÉ DRUHY DŽUSŮ A ŠŤÁV (230ml)

Pomerančový džus – snižuje riziko infarktu, rakoviny žaludku, úst.

  • 105 kcal
  • 2g bílkovin
  • 25g sacharidů

Jablečný džus – kvůli nedostatku vit. C působí mírně na žaludek a zubní sklovinu.

  • 117 kcal
  • Stopy bílkovin
  • 29g sacharidů

Brusinková šťáva – prevence při infekcích močových cest, obsahuje hodně cukru.

  • 144 kcal
  • Stopy bílkovin
  • 36g sacharidů

Ananasová šťáva – obsahuje hodně vápníku, enzym BROMELAIN, který zlepšuje vstřebávání bílkovin.

  • 140kcal
  • 1g bílkovin
  • 35g sacharidů

Příklady zeleninových džusů: mrkvový, špenátový, rajčatový.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

NmRjZTg2