Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Houby

27.11.2020

Houby

Dělení, zpracování, uchovávání, nutriční hodnoty...

Pro mnoho lidí ve světě fitness nepodstatná věc. Téměř žádná kalorická hodnota se uvnitř hub neskrývá. Takže ano, dá se z nich nasytit poměrně dobře, ale neztloustneme. Co ale houby mohou dát, je velké množství vitamínů, minerálů a zpestření stereotypních jídel po čas diet, dají se také usušit a použít jako koření. Proto je známe a řadíme spíše do oblasti pochutin. Na tom, jak jejich kalorickou hodnotu navýšíme, závisí jejich tepelná úprava.

Nalezneme v nich určité množství vlákniny, především převažuje vláknina nerozpustná (cca 24 %), vlákniny rozpustné se v nich nachází jen zanedbatelné množství (cca 4 %). Dále obsahují větší množství provitamínu A, vitamínů B, D, E, K a minerálů jako: hořčík, železo, vápník, draslík, mangan, jod, selenu, zinku a jiné. Jejich obsah je však velmi ovlivněn složením půdy v místě výskytu hub. Nalezneme v nich i kyselinu listovou, esenciální fosfolipidy, ergosterol (rostlinný steroid). Co se týče bílkovin, pak jejich množství je odlišné od druhu hub. Jejich procento se pohybuje kolem čísla 25 (tady záleží na druhu). Bílkoviny jsou složeny z aminokyselin a právě skladbou aminokyselin připomínají bílkoviny hub spíše bílkoviny mléka a masa než zeleniny nebo luštěnin. Velkou část hub tvoří voda, cca kolem 90 %. Jsou vhodné především do diet, nejen kvůli malé energetické hodnotě, ale i kvůli malému množství tuků pohybujících se od 0,5 %-3,5 % v sušině. Důležité je, že 72 % tuků je složeno z nenasycených mastných kyselin, které jsou neškodné pro naše zdraví.

Studie prokázaly, že mají protizánětlivé účinky, schopnost vyrovnávat tlak, slouží jako antioxidanty, schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi, léčit alergii, detoxikovat organismus a působí proti rakovině tlustého střeva. Některé druhy léčivých hub se využívají při léčbě kožních a kloubních onemocnění.

Dělení hub:

  • Jedlé

hřiby, lišky, žampiony, kozák, bedla jedlá, klouzky, hlíva ústřičná, klouzky, smrž jedlý, pýchavka, křemenáč, některé druhy holubinek, čirůvka, václavka…

  • Nejedlé

nejsou jedovaté, ale mají nepříjemný zápach, chuť (hořká) - nehodí se k jídlu. Jsou to např. čirůvka mýdlová, podhřib žlučový, ryzec kravský, hadovka smrdutá...

  • Jedovaté

muchomůrka zelená, tygrovaná, čirůvka podvinutá, závojenka olovová, hřib nachový, satan…

  • Léčivé druhy hub

Korálovec ježatý, hlíva ústřičná, šiitake, žampion mandlový…

Na trhu jsou houby čerstvé, sušené, sterilované nebo houbové extrakty. Houby dokáží vázat z životního prostředí bohužel také těžké kovy a radioaktivní spad, proto záleží na druhu lokality jejich sběru. Vyhýbám se oblastem, kde by se mohly v houbách koncentrovat nebezpečné kontaminanty (okraje cest s rušnou automobilovou dopravou, skládky, různě zamořená území). Jak už bylo zmíněno výše, houby obsahují větší množství nerozpustné vlákniny. Naše tělo nemá enzymy, které by je dokázaly štěpit. Konzumace těchto polysacharidů tak na jednu stranu může být ze zdravotního hlediska přínosná, na druhou stranu to je důvod, proč pokrmy z hub bývají těžké a obtížně stravitelné. Není proto ideální jich sníst najednou velké množství či je konzumovat těsně před spaním. Druhou stránkou věci je jejich znalost, pakli že se rozhodneme sami o jejich sběr, je zapotřebí znát alespoň základní druhy hub vyskytujících se ve vaší lokalitě a zamezit tak případné otravě. Důležité je také znát vhodné skladování hub, pokud je i s jedlými druhy hub zacházelo špatně, může i zde dojít k zažívacím potížím. Z důvodu velkého množství vody obsaženého uvnitř houby, dochází po jejím utrhnutí k rychlému kažení. Proto je dobré houby neskladovat příliš dlouho, pokud je nechceme například nakrájet a sušit nebo zavařovat.

Jak zpracovat houby?

Existuje mnoho způsobů a metod, popíšeme si ve zkratce jen ty nejznámější.

  • Mražení

Houby očistíme, menší houby se dají zamrazit v celku, větší můžeme nakrájet. Očištěné a zpracované houby vložíme za syrova do mikrotenových sáčků nebo krabiček z plastu. Takto zpracované houby vydrží i 6 měsíců, po rozmrazení již nezamrazujte znovu, houby by se Vám rozpadly.

  • Sušení

Očištěné houby nakrájíme na 2-3mm silné plátky a dáme sušit. Ideální je použít síťku nebo sušičku. Dobře usušené houby poznáme podle toho, že se při ohýbání v prstech lámou. Dobré je sušit houby venku nebo v dobře odvětrané místnosti. Po usušení vložte do sklenic a uzavřete (nebudou nasávat vlhkost z okolí). Takto zpracované houby vydrží i 12 měsíců.

  • Konzervování ve vlastní šťávě

Houby pokrájíme na plátky nebo čtvrtky a vaříme na mírném ohni, dokud nepustí šťávu. Po dušení cca 15 minut vložíme do sklenic a uzavřeme (celý obsah zalijeme vydušenou šťávou). Pak sterilujeme asi 45minut. Takto konzervované houby vydrží až 1 rok.

Zajímavosti

  • V současné době tvoří světová produkce jedlých hub 12 milionů tun.
  • Největší houbou u nás je „pýchavka“. Může mít až 1m v průměru a vážit kolem 4kg.
  • Nejdražší vydraženou houbou na světě byl Lanýž (přezdívaný bílé zlato) vážící 750g za 3,5milionu korun.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZjVkOTY4Y