Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Glutamin

09.12.2020

Glutamin

Nedostatek této látky v těle vede k únavě, úbytku svaloviny a špatné regeneraci, proč tomu tak je?

Aminokyselina, na které přímo závisí tvorba bílých krvinek a celý imunitní systém.

V těle je nejčastější aminokyselinou ve svalových buňkách (50-60 %), nachází se především v kosterním svalstvu. Je to významný zdroj dusíku pro lidské tělo.

Nedostatek této látky v těle vede k únavě, úbytku svaloviny a špatné regeneraci.

Požadavky na tuto látku se zvyšují hlavně při intenzivním fyzickém vypětí, ale také během zranění, nemoci a oslabení imunitního systému. V těle se využívá hlavně pro pohyb dusíku a čpavku pomocí krevního řečiště, také zažívací systém vyžaduje tuto látku pro správnou funkci. Pokud tělo není schopno dodat glutamin z krevního řečiště, pak přichází na řadu glutamin uložený ve svalech. To vede k vyprázdnění zásob v těle a organizmus po té vyžaduje jeho doplnění k následnému růstu a regeneraci. Pokud tělu nedodáme tuto látku pomocí suplementů, trvá i několik hodin až dní, než se tato hladina znovu obnoví.

Glutamin podporuje svalový růst přímou stimulací produkce růstového hormonu. Ihned po užití se zvyšuje hladina růstového hormonu v těle. K tomu postačí i nízké dávky této látky. Při jeho užití dochází v těle k rychlejší regeneraci a následnému růstu svalových buněk. Při náročném tréninku dochází k poklesu glutaminu až o 50 %. Tomu lze jednoduše zabránit užitím glutaminu před a po fyzické zátěži. Ochrání svalovou hmotu jak během cvičení, tak i po jeho ukončení. Po cvičení stimuluje vyplavování růstového hormonu a testosteronu.

Jeho zastoupení ve svalové buňce je nepostradatelné a obrovské. Dokáže zkrátit regeneraci v řádu až několika dní. Díky dostatku této látky v těle, můžeme podávat kvalitní výkony, napomáhá obnovovat sílu. Glutamin má také pozitivní zastoupení během redukci hmotnosti, kde mnohdy krom tuku shazujeme nechtěně i svalovou hmotu. Pokud je pravidelně doplňován např. během období, kdy chceme vyrýsovat tělo, pak právě tato látka zamezuje ztrátě svalové bílkoviny.

Glutamin má unikátní molekulovou strukturu se dvěma dusíkovými postraními řetězci. To dělá z glutaminu hlavního transportéra dusíku do svalových buněk. Zhruba 19% molekuly glutaminu je tvořeno dusíkem.

  • Vyplavuje z těla růstový hormon (testosteron)
  • Prohlubuje regeneraci organizmu během spánku
  • Stimuluje vylučování růstového hormonu
  • Snižuje katabolismus svalů
  • Zvyšuje imunitní funkce
  • Zlepšuje syntézu glykogenu
  • Zvyšuje regenerační metabolismus
  • Udržuje pozitivní dusíkovou bilanci
  • Podporuje správnou funkci trávicího traktu
  • Zabraňuje přetrénování
  • Podporuje nárůst svalové hmoty
  • Zlepšuje krátkodobou i dlouhodobou paměť

Během cvičení a po jeho ukončení dochází k odbourávání svalových bílkovin (KATABOLISMUS SVALŮ), a v tu chvíli se začne ze svalů uvolňovat glutamin. Tady platí, čím tvrději trénujete, tím více tělo spotřebovává glutamin uvolněný v těle a dochází k dlouhodobému nedostatku této látky. To vede ke špatné regeneraci svalové hmoty a následně i k jejím ztrátám.

Dávkování

Ideální je užívat před fyzickou zátěží a do 1 hodiny po jejím ukončení. Při tvrdém fyzickém vypětí je vhodné užívat tuto látku ještě před spánkem. Tady by mělo postačit dávkovat dvakrát denně po 5g.

Závěrem

Urychluje látkovou přeměnu po tréninku a rychlejší přechod v anabolizaci – větší potenciál k nárůstu svalové tkáně.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MmEyMWQ4