Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Jaké ovoce po tréninku?

27.11.2020

Jaké ovoce po tréninku?

Vhodné druhy ovoce po fyzické aktivitě...

Ovoce po tréninku?

Proč? Už snad jen proto, že sacharidy jsou velmi důležité pro zastavení katabolismu po fyzické aktivitě (proces, kdy dochází k odbourávání svalové hmoty). Pokud tedy tvrdě trénujete, vyčerpáte zásoby glykogenu, je dobré přijmout sacharidy spolu s proteinem (využijete tím tzv. synergického efektu). Poměr sacharidů a bílkovin se po tréninku hodně liší. Dříve byl preferován poměr 4:1 (sacharidy, bílkoviny), dnes se toto číslo obrací. Mnozí používají po cvičení pouze protein (převážně pak Hydro), jiní využívají poměr 1:1. Zde žádné studie nic nepřináší. Neustále panuje boj, co je lepší a co tělo lépe využije. Ze zkušeností mnoha profesionálů však vyplívá, že ideální kombinací je poměr 2:1 nebo 1:1.

Každopádně touto kombinací proteinů a sacharidů dosáhnete lepší a rychlejší regenerace a rychleji doplníte glykogenové zásoby.

Proč tedy nevyužít zakoupený protein a nedoplnit ho o čerstvé ovoce? Ovoce obsahuje více tělu prospěšných látek, jako jsou například vitamíny, minerály, vláknina, antioxidanty apod. Druhým faktorem je fakt, že se více upřednostňuje konzumace cukrů přírodních před těmi modifikovanými (kukuřičný sirup atd.).

Vhodné druhy ovoce po fyzické aktivitě:

  • Kiwi

Obsahuje směs látek jako draslík, vitamín K, vlákninu, kyselinu listovou, jenž podporují tvorbu červených krvinek v krvi, což je velice žádoucí.

  • Pomeranč

Obsahuje především vitamín C a to dostatečné množství doporučené pro jeden den. Dále pak obsahuje užitečnou vlákninu, vitamín A a vápník.

  • Jahody

Jak je známo, jahody podporují spalování tuků. Především pak jejich červené barvivo, kde jsou obsaženy anthocyaniny, které tento proces nastartovávají.

  • Banány

Pomáhají trávení, což je ihned po tréninku velmi žádoucí. Obsahují vlákninu, pektin, draslík a vitamín B6. Více o banánech se dozvíte v následujícím odkazu: Proč jíst banány?

  • Ananas

Obsahuje velké množství vitamínu C a manganu, což má pozitivní vliv pro naše silné a zdravé kosti.

Když si k ovoci přidáte proteinový kokteil, měli byste dosáhnout lepší a kvalitnější regenerace. Doporučuji umixovat v mixéru. Váš oblíbený protein vložte spolu s vodou do nádoby a přidejte nakrájené ovoce. Příprava je rychlá a nápoj efektivní. Využití této kombinace můžete použít jak v období objemu, tak v období diet. Je to jednoduché, stačí si jen spočítat denní příjem bílkovin, sacharidů a tuků.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

Yjc3ZDNjY