Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Jak se přinutit jíst?

26.11.2020

Jak se přinutit jíst?

Jak se přinutit jíst, aby se „ručička“ na váze opět pohnula směrem nahoru ?

Jak se přinutit jíst v objemovce?

Existují lidé, kteří snědí téměř vše, co si kdy naloží na talíř. Pak je druhá polovina lidí, co si sice na talíř naloží poměrně hodně velkou dávku kalorií, ale už mají problém ji následně zkonzumovat. Čemu se také divit, když v období nabírání konzumujete X velkých porcí co 2,5 – 3,5 hodiny od rána do večera. Jak se tedy přinutit pravidelně jíst, aby šla naše váha nahoru? Zdá se to snadné, zejména pak pro lidi, kteří teprve začínají a mají velký potenciál na nabírání, co ale ti, kteří už ze svých „50kg“ nabrali na 80kg a váha se na této hranici zastavila?

V tomto článku si popíšeme pár metod, jak se přinutit jíst, aby se „ručička“ na váze opět pohnula směrem nahoru a vy se přinutili dát si o sousto navíc.

  1. Některé druhy koření povzbuzují chuť k jídlu. Hořká příchuť vyvolává výraznější tvorbu slin a překrvení sliznice, čímž vzniká hlad. Určitě nebude od věci vyzkoušet například tyto druhy koření pro povzbuzení chuti: chmel, koriandr, křen, anýz, paprika, tymián, rozmarýn, skořice a další. Koření opravdu neslouží jen jako dochucovadlo, ale rovněž se dá využít i jinak. Více o tomto tématu naleznete v článku Koření ve fitness.
  2. I když je vláknina prospěšná pro zdraví, dává pocit nasycenosti v žaludku, zpomaluje trávení a tím následně potlačuje apetit. Proto je dobré, omezit na určitou dobu vláknitou zeleninu jako například: zelí, kedlubny, ředkvičky, mrkev, papriku. Pak také například: ořechy, fazole, ovoce a celozrnné výrobky. Vláknina je tělu určitě prospěšná, ale pokud do sebe potřebujete dostat co nejvíce jídla, pak vám v tom bude díky bobtnání v žaludku bránit. Více o tom, jak funguje a co je vláknina naleznete v článku: Vláknina.
  3. Pijte džusy! Džus obsahuje koncentrované kalorie a monosacharidy, takže s každým douškem přijímáte kalorie navíc. Když půl hodiny před hlavním jídlem vypijete pohárek například jablečného džusu, dojde tím k rychlejšímu nárůstu hladiny krevní glukózy s jejím následným rapidním poklesem a tím povzbuzením chuti na jídlo. Džus může také být součástí stravy před tréninkem, ale i po něm. Smíchejte cca 60g jednoduchých cukrů z ovocného koncentrátu se 30g proteinu a máte vynikající zdroj energie spolu se stavebními látkami pro růst svalů. Více o dělení džusů a jejich kvalitě naleznete v článku o džusech.
  4. Půl hodiny až hodinu před spaním můžete vypít mléko, proteinový koktej, sníst banán, plátky výběrové šunky, plátky sýra 30% a pod. Jedná se o tzv. druhou večeři, kdy první večeři tvoří normální větší porce například sacharidů spolu s bílkovinami. Větší jídlo na noc má jiný význam. Proto si jednou až dvakrát v týdnu druhé menší jídlo nedávejte. Když párkrát za týden sníte před spaním větší porci, ráno se často probouzíte s pocitem hladu. Proč tedy druhou pozdní večeři zrušit? Pozdní (velká) večeře totiž vyprovokuje uvolnění inzulínu, který mimo jiné stimuluje chuť k jídlu a snědená strava vám následně roztáhne žaludek. Inzulín mezitím dopraví většinu jídla do svalových zásob a současně dojde k urychlení metabolismu. Usnete sice s plným žaludkem, ale metabolismus zůstane aktivní a ráno pocítíte překvapující hlad. Proto budete mít větší chuť se co nejrychleji nasnídat. Tato metoda často funguje, ale tělo si na ni rychle zvyká, proto je dobré používat ji střídavě a jen párkrát za týden.
  5. Vitamíny a minerály po každém jídle nebo s ním dávkujte komplex vitamínů B a tablety s železem. Více o vitamínech B a železu se dozvíte v článku: Vitamíny a minerály.
  6. Používejte probiotika. Tyto látky obsahují nestravitelné složky, napomáhající při trávení a vstřebávání živin. Nalézají se například v česneku, cibuli, cikorce a dalších. Rovněž je můžete užívat i ve formě tablet.
  7. Použijte studenou koupel. Bylo zjištěno, že pokud pravidelně podstupujete po cvičení studenou koupel a to do 20 stupňů po dobu kolem 15 minut, zvýší se vám tím apetit a konzumujete za den o několik stovek kalorií více než normálně. Tato zvýšená konzumace potravin může být způsobena poklesem leptinu a ghrelinu – což jsou hormony, které regulují chuť k jídlu a pocit sytosti.
  8. Snažte se jíst jídla v tekutějším stavu, dostanete do sebe živiny mnohem rychleji a nezatěžujete tím organizmus dlouhým trávením pevných potravin a jídel. Je zde hodně pravděpodobné, že dostanete chuť k jídlu mnohem rychleji než při konzumaci jídel, které musíte kousat a žvýkat. Rovněž vás doba požití takto upravených jídel donutí k tomu, vzít si je a zkonzumovat je už z toho důvodu, že na místo 20 minut klasického pevného jídla se doba konzumace zkracuje až o 90 %. Kromě proteinů a gainerů si můžete umixovat například banán s tvarohem a medem a vše vypít. Nebo například koktejl z ovesných vloček.

Závěrem

Pokud máte problém s jedením velkých porcí jídel, pak konzumujte například jen jedno a ostatní jídla přijímejte v porcích menších, ale častěji. Mezi jídly si pak dávejte drobné svačinky a tyto potraviny například (ořechy) mějte po ruce na místě, kde trávíte nejvíce času.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZDg5Z