Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Klouby

26.11.2020

Klouby

Jak předejít zranění a přetěžování kloubů?

Část první

Jak předejít zranění a přetěžování kloubů? V tomto článku si popíšeme vhodné prevence, suplementy a metody, jak se vyhnout poranění, které by nás mohlo vyřadit na týdny nebo měsíce ze sportovních aktivit.

Omyl

Častou mylnou domněnkou při začínající nebo déle trvající bolesti kloubů bývá fakt, že si dotyčný pořídí levnou kloubní výživu, a když po jejím dobrání (mnohdy 2-4 týdny) nenastane zlepšení, jedná se o nefunkční suplement a vyhledá lékaře.

O klouby je nutné se starat a zejména když jsou téměř každý den zatěžovány výraznou fyzickou aktivitou. Kloubní výživa a doplňky slouží spíše jako prevence, která může z určité části zabránit a zmírnit bolesti. Bohužel na trhu je mnoho rádoby preparátů, které slibují zázraky, přitom postačí přečíst si jejich složení a mnohdy zjistíte, že se jedná o předraženou Gelatinu pohybující se v nesmyslných částkách kolem 1 000 Kč.

Důležitým faktem v rozhodování je gramáž účinné látky v jedné tbl, cps. nebo prášku. Druhým faktorem je prevence nebo zařazení kloubní výživy a to alespoň na dobu 2-3 měsíců, kdy se pak může udělat 4-6 týdenní pauza a proces opakovat. Bohužel, jedno balení a měsíční užívání Vás nezachrání, stejně tak jako když budete držet jeden měsíc v roce dietu a budete si myslet, že zůstanete štíhlí po celý rok.

Mnoho lidí chce být velkých, mít velký objem hmoty a být vyrýsovaný na kost. Bohužel pokud selže kloub, je docvičeno. Lidé až nesmyslně utrácejí za výrobky tipu tribulus, když mají 15 let a o prevenci kloubů nejeví zájem. Pokud ale budete léta cvičit, tato problematika potká devět lidí z deseti, což je velké procento, že právě vás.

Proč dochází k poruše a bolestem kloubů, když svaly dokáží regenerovat během několika dnů? Jednoduše řečeno, přetěžováním kolenních, kyčelních kloubů, ramen, zápěstí, loktů, dochází k jejich nepatrné deformaci uvnitř. Časem se toto opotřebení ukáže a to z toho důvodu, že klouby jsou méně adaptabilní než svaly. Nelze je zregenerovat běžnou potravou nebo Glutaminem, pokud jsou na ně vyvíjeny větší nároky, než u necvičící populace.

Nejčastějším problémem bývá zánět šlach, který je velmi nepříjemný a mnohdy se léčené táhne dlouhé týdny, v horším případě i měsíce. Urychlit se tento proces mnohdy nedá. Pokud necháte problém zajít až sem, je dobré navštívit lékaře, který Vám předepíše léky na hojení zánětu, případně injekce. Co pro sebe můžete udělat pak, je nechat postiženou oblast odpočívat a regenerovat. Pokud tedy potřebujete cvičit a postihne Vás zánět ramene například, můžete se věnovat procvičování spodní části těla, případně kardia a břicha. Nevypadnete z tempa a zároveň budete šetřit ramenní kloub.

Dalšími problémy bývají záněty šlachových pochev, tíhových váčků apod. Pokud zajde problém až sem, je na místě navštívit výše zmíněného lékaře, buď to obvodního nebo přímo ortopeda. V případě poranění před závody, doporučuji konzultovat daný problém přímo se sportovním lékařem, který má o této problematice spojené se sportem větší a hlubší znalosti než běžný lékař. Rozhodně není dobré tento problém podceňovat a skončit tak v nejhorším případě na operačním stole.

To, že určité suplementy a látky obsažené v nich pomáhají k prevenci poranění a lepší funkčnosti pohybového aparátu je již známá věc. Důležitým faktorem je ale prevence vzniku bolesti. Pokud pocítíte drobné změny a občasnou lehkou bolest, je vhodné zařadit nějaký doplněk výživy a snažit se preventivně vzniklou potíž omezit nebo zastavit.

V důsledku několikaletého chronického přetěžování kloubního aparátu při fyzické aktivitě může dojít předčasnému opotřebení kloubů a jejich degenerativním změnám.

Co je to vlastně artróza?

Je to vlastně destrukce chrupavky. V první fázi tohoto problému dochází k postupnému zhoršování mechanických vlastností chrupavky a poté k pozvolnému zhoršování. Postižená část je ztuhlá a je doprovázena skřípáním a bolestivostí. Bolest se ne vždy projevuje stejně. Paradoxně kloub nemusí bolet během fyzické aktivity a po ní. Důvodem je dostatečné rozhýbání pohybového aparátu. Tedy největší bolestivost se může dostavit po ránu, během spánku nebo při dlouhodobém sezení a delší době ve stejné poloze. Pohybový aparát zatuhne a následně při každé dlouhodobější změně můžete pociťovat nepříjemnou bolest. To, že během cvičení problém na několik hodin ustoupí, neznamená, že s problémem nemusíme nic dělat, když po dobu cvičení dokáže umožnit pohyb. Tento bezbolestivý pohyb při sportu je jen dočasný a může nás vyřadit na následující dny z již naběhlého tréninkového programu, když dojde k jejímu zhoršení. Následkem bývá omezenost pohybového aparátu.

Suplementace

Mezi funkční látky patří zejména:

  • Glukosamin sulfát
  • Chondroitin sulfát
  • Kyselina hyaluronová
  • Diacerenin
  • Methylsulfonylmethan

Další časté složení výrobků bývá: Boswelia Serrata extrakt, extrakt zázvoru, hydrolyzát želatiny, vápník, hořčík, bór, vitamín C, Bromelain, Kurkuma, L-Proline, omega 3, omega 6.

Při výběru doplňků je nutné zvážit především složení produktu a obsah účinných látek, jimiž disponuje. Pokud si budete objednávat například nějaký doplněk, je dobré spočítat si množství (například tablet) na dobu alespoň 10 týdnů suplementace v kuse.

Výše zmíněné látky dokáží podporovat a obnovovat metabolickou rovnováhu v chrupavkách (buňkách). Jejich účinek se dostavuje již po 4-6 týdnech užívání a přetrvává několik týdnů po ukončení jedné kůry. Tento proces je dobré zopakovat alespoň 2-3x za rok. Mnohdy se můžete setkat se stejným obsahem látek předepsaným lékařem a stejným nebo podobným složením na produktu zakoupeného v obchodě nebo e-shopu. Je to z toho důvodu, že některé látky jsou schváleny a registrovány jako léky. Zde si ale nepleťme léky na bolet. Ty nás mnohdy „zbaví“ problému ihned, ale slouží jen jako několikadenní dočasné řešení, které nás spíše otupí a problém nevyřeší. K tělu jsou tyto látky mnohem agresivnější a v častých případech na ně vzniká závislost (ibuprofen, novalgin, dolmina, diclofenac duo a pod).

U těchto látek dochází často k vedlejším účinkům, jako například k bolestivosti žaludku, poruše trávení a poruše tvorby ATP, což je u cvičícího jedince toužícího po zvětšení svalstva nežádoucí.

Závěrem

Ať už se rozhodnete užívat kloubní výživu nebo ji užíváte, je jen na Vás, jak se k vašemu tělu a pohybovému aparátu budete chovat. To co mu dáte, to Vám zjednodušeně řečeno vrátí. Kloubní výživu není radno podceňovat a prevence je nejlepší volbou, jak předejít potížím. Pokud tedy cítíte začínající bolest, je dobré zakoupit vhodnou výživu, postižené místo pár týdnů příliš nezatěžovat, během cvičení jej mít v teple a zakryto vrstvou oblečení proti prochladnutí, průvanu a před fyzickou aktivitou se pořádně protáhnout.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MmY0OTZjM