Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Jaký protein si pořídit?

16.12.2020

Jaký protein si pořídit?

Jaký protein zvolit v danou denní dobu?

Jaký protein zvolit v danou denní dobu?

Jistě to znáte, koupíte protein a na obalu je napsáno dávkujte 1-3x denně dle potřeby. Ale jak zvolit vhodný produkt a ideální dobu pro jeho dávkování, když je dnes obrovské množství značek a výrobků? V tomto článku si doporučíme několik variant jak rychle vstřebatelných proteinů, tak středně a pomalu vstřebatelných. Od proteinů vhodných po ránu, přes svačinu, až po bílkovinu vhodnou před ulehnutím.

Pro začátek a výběr je nutné, aby výrobce uvedl na etiketě složení výrobku a gramáž daných látek obsažených v něm. Pokud jsou na obalu uvedeny jen názvy jednotlivých použitých bílkovin bez gramáže, pak bych daný produkt nedoporučil. Pravděpodobně tam bude převaha levných bílkovin, které tělu moc nedají. Proč? Výrobce chce jednoduše ušetřit a proto do výrobku “nacpe“ levnou a nekvalitní bílkovinu. Pak už stačí dát produktu jen přitažlivý obal a silná slova a hle, výrobek se prodává i přesto všechno. Důvod? Mnoho lidí nečte etikety, neví, na co se mají zaměřit a kupují podle obalu. Na to mnoho značek spoléhá a těží na neznalosti kupujících velké finanční částky.

Pro začátek je nutné položit si základní otázku. Na co daný protein potřebuji a kdy ho chci brát? Pokud nevíte, pak vám z výběrem trochu pomůžeme, ale i tak, pokud něco kupuji a nevím na co to je, pak bych raději zainventoval do masa a nejprve si o tom něco načetl.

Jaký protein použít po ránu a po cvičení?

Tady je jasná volba, použijte protein, který obsahuje rychle vstřebatelnou bílkovinu pro co nejrychlejší zásobení těla potřebnými živinami. Protein, který dodá do svalů v co nejkratší době potřebné aminokyseliny, aby je ochránil před devastací. Dobrou volbou je použít SYROVÁTKOVÝ PROTEIN.

Rozdíl mezi sušenou syrovátkou a WPC

Sušená syrovátka obsahuje kolem 13 % bílkovin a 70 % laktózy. WPC obsahuje kolem 65 % bílkovin a 11 % laktózy. Tady je důležité dát si pozor, abychom při výběru kvalitního proteinu nepořídili spíše gainer. Náklady na WPC protein jsou několikanásobně vyšší.

WPC

(Syrovátkový koncentrát)

V dnešní době jde o složku základní u proteinových koncentrátů.

Whey protein concentrate – vzniká šetrnou a moderní separací (mikrofiltrace, ultrafiltrace při nízkých teplotách). Obsahují kolem 65-80 % bílkovin a malé množství sacharidů a tuků. Považuje se za poměrně rychle stravitelný. WPC obsahuje ještě určité množství laktózy.

CFM

Označení CFM – syrovátka byla připravena technologií křížené mikrofiltrace, tzn. bez laktózy a do 3 % tuku.

WPI

(whey protein isolate)

Obsahuje menší množství tuku a laktózy. Je účinnější než WPC, prochází delším filtrováním a procesem ionové chromatografie. Obsah bílkovin kolem 90 %, minimum sacharidů a tuků. Je rychleji vstřebatelný než WPC.

WPH

(hydrolyzovaný protein)

Vyrábí se tak, že WPI a WPC se podrobí dalšímu zpracování, čímž se enzymaticky štěpí aminokyselinové vazby. Vstřebání je pak velmi rychlé. Chutná lehce nahořkle. Ideální k použití ihned po fyzickém výkonu. Má lepší sytivost syrovátkových aminokyselin, než aminokyseliny kaseinu, sóji a vaječného albuminu. Sušená syrovátka obsahuje kolem 12 % bílkovin, koncentrát syrovátkových bílkovin obsahuje 65-70 % bílkovin, po složitějším výrobním procesu až 90 % čistých syrovátkových bílkovin.

  • Enzymatickou hydrolýzou upravený syrovátkový protein.
  • Zpracování mikrofiltrací přes speciální spirálové membrány.
  • Maximální bioaktivita produktu.
  • Extra-dávka přidaného volného glutaminu (2000mg) v jedné odměrce.
  • Slazeno STÉVIÍ

Jaký protein použít přes den ke svačině?

Tady můžete použít například vícesložkový výrobek jako ideální volbu ke svačině. Už ze slova vícesložkový vyplívá, že tento produkt bude poskládán z více druhů proteinů jak z rychleji vstřebatelných, tak i z pomaleji vstřebatelných bílkovin. Tedy produkt složený nejčastěji ze syrovátky, kaseinu, sojové bílkoviny, vaječného albuminu a dalších zdrojů bílkovin. Zde doporučuji přečíst si etiketu na obalu, abyste věděli, kolik je v daném výrobku použito daných bílkovin. Tedy jaká je uvedená gramáž například u syrovátky nebo kaseinu. Od tohoto faktu se mnohdy odvíjí i cena produktu. Pokud tedy koupíte protein o hmotnosti 1kg s převahou vaječného albuminu a s minimem syrovátkové bílkoviny nebo kaseinu za 700kč, pak jste jistě moc dobře neučinili a vyhodili jste peníze z okna.

Jaký protein vybrat na noc nebo pro delší časovou prodlevu mezi jídly?

Zde můžete použít jako nejlepší volbu Kasein. Ideální je použít Kasein Micelární. Tato bílkovina dokáže zasytit tělo na delší dobu, řádově až na 7 hodin. Ideální volbou například před spaním, kdy naše tělo potřebuje regenerovat a protože během noci nepřijímáme žádnou stravu, je kasein dobrou volbou, jak zabránit tělu, aby si bralo energii ze svalové hmoty a tím nám ji devastovalo.

Co je kasein?

Je mléčný protein, který se vyrábí z mléka. V kravském mléce je zastoupen z cca 80%. Obsahuje hodně aminokyselin, prolinu, fosfátů a vápníku. Je to základní proteinogenní aminokyselina. Tato surovina je v oblibě hlavně díky své pomalé a pozvolné stravitelnosti.

Na rozdíl od ostatních bílkovin se liší tím, že se tráví velmi pozvolna. Důvod? Po jeho konzumaci se v žaludku vytvoří sraženina (kaše, gel), a to nám umožní pomalé trávení a dlouhodobější přísun energie a živin. Díky pozvolnému uvolňování aminokyselin do krevního řečiště, má antikatabolitický efekt pro náš organizmus. To umožňuje chránit svalovou hmotu, pokud jste například několik hodin bez možnosti se najíst.

Co se děje se svaly během noci?

Jednoduše řečeno regenerují. Dochází k rozkladu a obnově poškozených částí těla, které jsme zničili tvrdým tréninkem během dne. K růstu je tedy důležitá obnova svalových tkání a regenerace svalového glykogenu. Důležité je zabránit katabolismu (pozvolné uvolňování energie v malém množství) a zamezit tím spalování vlastní svalové hmoty.

Micelární Kasein:

Je ze 100 % tvořen kaseinem. To z něj činí velice populární noční protein. Navíc jej tělo dokáže dobře vstřebat a využít. Je vyroben ultrafiltrací z mléčné bílkoviny. Tento proces odstraňuje mléčný cukrlaktózu a tuk, rovněž jako u mléčného izobátu jsou i tady zachovány bioaktivní látky. Většinou má výsledný produkt 80 % a více. Tady platí pravidlo, čím více procent daný produkt má, tím vyšší je jeho cena. Na druhou stranu, zde se platí za opravdu kvalitní produkt.

S čím míchat protein?

Mléko vs. voda

Někdo preferuje vodu, jiný zase nedá dopustit na mléko. Hodně lidí volí obě varianty a střídá je. Co je vlastně lepší? Která varianta zatíží méně organizmus a ze které vytěžím nejvíce?

Mléko:

Někomu dělá problémy kvůli tomu, že obsahuje mléčné bílkoviny nebo například laktózu (cukr). Mléko jako takové obsahuje laktózu, syrovátku, mléčný albumin, kasein, kaseinan…

Laktóza:

Je trávena ve střevě pomocí laktátu (enzymu), to pomáhá laktózu v tenkém střevě rozložit na malé částečky a ty se poté vstřebávají do těla. Čím je ale člověk starší, tím hůře mléko vstřebává (tato funkce se u mnoha lidí liší). Například u kojenců je tento enzym zastoupen v těle hojně a tak nemají problémy s jejím příjmem. Pokud je v těle méně laktázy (enzym, který katalyzuje štěpení mléčného cukru- laktózu na jednoduché sacharidy D-glukózu a D-galaktózu), dochází ke kvašení nerozložené laktózy ve střevě. To může vést k plynatosti, průjmu a křečím…

Jednoduše řečeno

Nestrávené zbytky laktózy způsobují zhoršené trávení. Často se při výrobě více kvalitních proteinů laktóza odfiltrovává. Z toho plyne, že pokud je protein rozmíchán s vodou, dostane se tak do těla mnohem rychleji. Při smíchání s mlékem také hrozí to, že se koktejl do těla dostane i v menší míře.

Závěrem

Proteinová složka ve výrobku proteinu by měla obsahovat více jak 50 %. Nenechte se oklamat obrovskou reklamou nebo kampaní různých značek. Pro výběr produktů, jak proteinů nebo jiných doplňků, používejte hlavu. Nenakupujte podle úžasně graficky zpracovaného obalu nebo na doporučení druhých, jenž vám volbu produktu zhodnotí tím, že měl dobrou chuť, ale o použitých bílkovinách v něm nemají ani ponětí. Neméně důležitým aspektem je uvážit, kolik vlastně bílkovin potřebujeme do těla dostat.

Dávkování na obalech výrobků je pouze orientační a záleží na vaší tělesné váze a množství přijímaných bílkovin během dne z běžné stravy. Odtud si musíte teprve spočítat, jak budete daný výrobek dávkovat, aby vám přinesl užitek a k něčemu vám byl. Doporučuji držet se okolo 1,5-2,5g bílkovin na 1kg tělesné hmotnosti.

Tedy v první řadě si musíte sepsat nutriční hodnoty potravin, které běžně konzumujete a dopočítat, kolik bílkovin potřebujete dodat tělu navíc ze suplementů. Je hloupost dávkovat 2x za den 30g, protože to bylo uvedeno na etiketě výrobcem. Máte 50kg, no ale tento výrobek si mohl koupit také někdo, kdo váží 100kg. Takže logicky nebudete dávkovat stejně jako on.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

M2Q5ZG