Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Káva - kofein

27.11.2020

Káva - kofein

Nejpopulárnější energetická legální droga na trhu. Jak dávkovat kofein a kolik mg za den aplikovat?

Nejpopulárnější energetická legální droga na trhu. Ideální pro sportovce před a během tréninku k povzbuzení a zlepšení výkonu i koncentrace. Po jeho požití může zůstat v těle až 6 hodin. Nejvyšší povolené množství v ČR v jedné kapsli je 200mg, kolikrát si ji ale během dne vezmete je už jen a jen na Vás. Celkově by u většiny lidí mělo stačit 100mg za den. Pokud ale tvrdě trénujete, můžete tuto dávku postupně a kontrolovaně zvyšovat. Většina lidí chce ale účinek cítit okamžitě, proto často aplikuje kávu + tablety. Výkon a soustředění to zvýší, dojde ale zároveň po krátkém čase k únavě až letargii, tedy působení spíše negativnímu. Z toho vyplívá, že dávkování kofeinu by mělo být promyšlené, aby tato super látka pozitivně reagovala co největší dobu a plnila svůj účinek. Kofeinem naplněný mozek je plný hyperaktivních nervových buněk a vzniká prostředí, ve kterém hypofýza vylučuje větší množství adrenalinu. Příjem kofeinu vede ke zvýšení hladiny dopaminu v mozku, což napomáhá našemu lepšímu pocitu a odstartovává se tak příval energie do celého těla.

Jak dávkovat kofein a kolik mg za den aplikovat?

Pro jedince, kteří nemají zdravotní problémy a reagují pozitivně na tuto látku stačí, když se budete snažit vejít pod 300mg za jeden den. Kofein sám o sobě začíná v těle působit cca po hodině užití. Musíte si tedy chvilku počkat. Mnozí vypijí například energetický drink a pokud se za pár minut účinek nedostaví podpoří to ještě dalším, což je chyba. Pokud totiž příliš rychle zvyšujete příjem kofeinu, tím dřív na Vás nebude toto množství účinkovat. Co je velké množství? Bavíme se o 600-700mg kofeinu za den, které sice jednou za čas výsledek přinést mohou, ale při dlouhodobějším pravidelném dávkování budou časem přinášet jen zdravotní potíže. Rovněž je dobré počítat s tělesnou hmotností, pokud vážíte například o 40 % méně jak Váš sparing partner, postačí Vám menší množství kofeinu a rovněž jeho účinky můžete cítit o něco dříve. Pokud se tedy rozhodnete používat kofein jako stimulující látku, pak doporučuji používat pravidelně. Lidé, kteří kofein popíjí nepravidelně, jsou pak mnohem náchylnější k jeho negativním účinkům než ti, kteří jej pravidelně pijí denně.

Kofein a dehydratace?

Kofein je sám osobě mírně působící diuretická látka, která ve větším přijímaném množství dehydratuje tělo. Z tohoto důvodu je dobré přijmout spolu s kofeinovým nápojem i čistou vodu. Jaké množství záleží na vypitém množství kofeinu. Obvykle jednoduše postačí stejný šálek vody, jako přijmete množství například kávy. U tablet se to zase trošku liší. Všeobecně postačuje vypít 1 deci vody na 50mg kofeinu, pokud si tedy vezmete tabletku s obsahem 200mg, pak stačí zapít 0,4 litrem vody. Další přijaté množství vody je pak logicky během tréninku, kdy ztrácíte vodu a minerály vlivem pocení. Nutné je tedy, pokud chcete předejít křečím, po dobu cvičení vypít přiměřené množství vody. Během dne v klidovém stavu je to 0,04 litu na 1kg hmotnosti, při fyzické aktivitě množství stoupá na dvojnásobek. Jednoduše si můžete vypočíst 0.04 x vaši tělesnou hmotnost, pokud přijímáte před cvičením kofein, pak výsledek násobte dvěma. Samozřejmě stačí pít na pocit, ale pokud berete větší množství kofeinu, pak je dobré hlídat si pitný režim a předejdete tak třesu, bušení srdce, křečím, motáním hlavy, závratím, dehydrataci, neklidu, úzkosti, podrážděnosti, nespavosti, nevolnosti srdečním potížím a dalším.

Kdy kofein vynechat?

  • Pokud jste například v období depresí a úzkostí, pak tato látka tento stav většinou ještě umocňuje. Je dobré ji tedy na nějakou dobu vysadit a místo ní používat například některé druhy čaje, jenž dokáží tělo i mysl lépe zklidnit.
  • Pokud užíváte antibiotika, vyhýbejte se kávě. Doporučuji číst příbalový leták, kde je vše důkladně popsáno.
  • Těhotenství – Kofein prochází i placentou a při nadměrném příjmu kofeinu při graviditě může dojít ke snížení růstu plodu. Pokud kojíte a pijete nápoj s kofeinem, určitě se dostane až do mateřského mléka. Dítě pak může být podrážděné a může trpět nespavostí.
  • Problémy se spánkem. Pokud máte problémy se spaním používejte kofein alespoň 5 hodin před ulehnutím, do té doby by jeho účinky měly přestat působit na organizmus.
  • Když jste nemocný Epilepsií, pak je dobré kofein nepoužívat. Studie prokázaly, že tato látka snižuje působení léků a zvyšuje se tak šance zvýšení rizika této nemoci.
  • Problém se zažíváním, kofein se nedoporučuje lidem se sklonem k pálení žáhy, žaludečními a dvanáctníkovými vředy.

Nebezpečné množství kofeinu

Za nebezpečné množství kofeinu se považuje 800-1000mg této látky, kdy dochází navíc ke špatnému vstřebávání železa, nedostatku vitamínů a minerálů, zvýšení krevního tlaku, dehydrataci a dalším potížím.

Orientační množství kofeinu na šálek:

• Filtrovaná arabica 80–130 mg

• Filtrovaná robusta 140–200 mg

• Filtrovaná káva bez kofeinu 2-12 mg

• Instantní káva 27–173 mg (nejčastěji 65–90 mg)

• Espresso ristretto 29–100 mg (nejčastěji 75 mg)

• Espresso lungo 58–185 mg (nejčastěji 150 mg)

• Nespresso Espresso kapsle 55–65 mg

• Nespresso Lungo kapsle 77–89 mg

Presso nebo turek?

Je turecká káva škodlivější pro naše tělo než například Presso? Z hlediska složení je to jedno, to se přípravou nemění, z hlediska zdravotního, například pro žaludek je těžší káva turecká, která je pro něj těžká. Nedávná studie porovnávala, kolik kofeinu, antioxidantů, ale i rakovinotvorného furanu či akrylamidu se v kávě připravené různými způsoby nachází. Experti zkoumali čtyři druhy kávy (mletou praženou kávu pro přípravu "turecké" kávy, kávu v kapslích, rozpustnou kávu a mletou kávu na přípravu espressa). Bylo dospěno k závěru, že způsob přípravy nijak neovlivňuje množství kofeinu, antioxidantů, ani škodlivých látek obsažené v něm. Jedinou výjimkou je podle ní instantní káva, kde je díky způsobu výroby méně furanu. Látek s negativním účinkem na lidské tělo ani v jednom případě nebylo tolik, aby se káva dala označit za vysloveně zdraví škodlivou.

Závěrem

Jakou kávu si tedy zvolíte, je jen na Vás. Osobně jsem zastáncem, jak u nápojů i jídel dodržování pestrosti a rozmanitosti nabídky trhu. Pokud si tedy bez kávy nedokážete představit vaše ráno nebo trénink, pak si ji bez obav dopřejte. Ve chvíli, kdy začnete pravidelně pociťovat negativní účinky po užití kofeinu, můžete změnit zdroj, množství nebo ji na nějaký čas z vašeho nápojového lístku vyřadit. Chuť můžete nahradit například bezkofeinovou kávou, které je na našem trhu poměrně velké množství k výběru.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MDgzMDc4NW