Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Káva s mlékem?

27.11.2020

Káva s mlékem?

Co se stane s naším zdravím, pokud zvolíme tuto kombinaci?

Káva s mlékem, ano či ne?

Každý z nás jsme jiný. Nikdo není stejný a stejně tak jako náš vzhled, se liší i naše tolerance k potravinám a nápojům. Tato kombinace někomu žaludek zklidní, jiného podráždí. Jsou lidé, kteří by bez pomoci přidání mléka do kávy tento nápoj vypít nedokázali. Důvod: jedná se o populaci, která trpí zvýšenou kyselostí žaludku a mléko ji dokáže neutralizovat. Jiný může mít problémy s nadýmáním, křeče, poruchy trávení, pocit těžkosti. To je důvod, proč hned na úvod upozorním na to, že každý z nás bude pravděpodobně reagovat na tuto kombinaci odlišně. Bez větších výčitek u popíjení kávy s mlékem zůstaňte, pokud Vám osobně nečinní problémy o kterých se budeme bavit níže.

Mléko

Pro začátek, popíjení mléka v dospělosti dělá více a více lidem problémy se zažíváním. Proč je tomu tak, si můžete přečíst v článku o mléce. Už jen to vidím jako první důvod, proč vzniká v posledních měsících tolik nenávisti v kombinování těchto dvou „nápojů“.

Trávení

Problémy související s trávením postihuje převážně dospělou populaci. Objevuje se alergie na bílkovinu obsaženou v mléce a to kasein, který může vyvolat zažívací potíže. Pak také mléčný cukr – laktóza, se kterým úzce souvisí špatné trávení. Nestrávené zbytky laktózy pak způsobují zhoršené trávení.

Existuje více důvodů, více typů lidí, kteří mohou mít za následek špatnou vstřebatelnost mléka.

Genetika

Jedná se o takzvanou intoleranci vrozenou, kde od narození chybí enzym laktáza, který štěpí laktózu. Pokud je v těle méně laktázy (enzym, který katalyzuje štěpení mléčného cukru- laktózu na jednoduché sacharidy D-glukózu a D-galaktózu), dochází ke kvašení nerozložené laktózy ve střevě. To může vést k plynatosti, průjmu a křečím

Získaná intolerance

Tato příčina nastává například tehdy, když dojde k nějakému poškození střev. Nebo při jejich operaci, případně i operaci žaludku. Ztráta a nedostatek enzymu laktázy, který napomáhá rozkladu mléčného cukru v těle laktózy.

Tranzitorní intolerance

Nastává při onemocnění sliznice střev, u tohoto procesu se po vyléčení a regeneraci aktivita enzymu vrací do původního stavu a laktáza funguje jak má.

Na alergii po užití mléčné bílkoviny trpí v průměru 2% dětí, ty se ale během dospívání většinou alergie zbaví. U dospělých jedinců se z toho dostane asi jen 25% lidí (zbytek by se měl mléku raději vyhnout).

Už z toho plyne, že bylo jen otázkou času, kdy se někdo zaměří na kombinaci tolik diskutované kávy a mléka.

Káva

Pokud se budeme bavit o kávě, pak hlavní složka proč ji vůbec pijeme, je kofein. Ten samotný o sobě problémy v přiměřeném množství nevyvolává. Je to především káva (díky pražení), co způsobuje obavy mnoha odborníků (ze zdravotního hlediska a přínosům pro lidský organizmus).

Káva je vyráběna pražením. A jak je známo, pražením vznikají rakovinotvorné látky, což je další faktor, proč spousta lidí popíjení kávy odsuzuje. Na druhou stranu bylo provedeno nespočet studií, které potvrzují, že pití kávy (jedná-li se o pravidelnou konzumaci 1-2 šálků denně) působí blahodárně proti některým druhům rakoviny a dokonce může sloužit i jako prevence.

Pokud tedy vezmeme společnou kombinaci, pak se nemůžeme divit, že se “odborníci“ zaměřili na studii těchto dvou nápojů současně.

Káva s mlékem

Proč je tedy smíchání kávy a mléka špatné?

Zde také záleží primárně na tom, kolik a jakého mléka si do kávy člověk dává (záleží na tučnosti, čím tučnější mléko je, tím větší komplikace mohou nastat). Pokud se jedná o žaludek, pak tady problém ještě tak moc nenastává. Určité procento populace přidáním mléka do kávy žaludek zklidňuje. Komplikace může nastat až dál a to ve dvanácterníku, který začne stahovat hladké svalstvo křečí a následně začne mít špatný vliv na slinivku břišní, která pak nepracuje, jak by měla. To vše pak může zablokovat žlučník. Zde nastává největší problém. Pokud žlučník nebude správně fungovat (samočinně), můžeme se vystavovat mnohem vážnějším problémům a to především v pozdějším věku života (žlučový písek, žlučové kameny, bolesti kloubů, páteře a vředům na dvanácterníku). Rovněž dochází k zácpě díky nedostatku žluči ve střevech.

Proč bolest páteře?

Především se jedná o křeče bederní páteře a to z toho důvodu, že ploška dvanácterníku je na stejném místě jako reflexní, jen o něco málo jinak uložena. To má za následek propojení křečí a následné související bolesti zad.

Chybějící slinivkové šťávy způsobují ve střevech velice silné nadýmání a křeče. Protože vracející se žluči pak silně poškozují slinivku, což může vést až k cukrovce. Pokud tedy máte například problémy s bolestí kloubů, zad a po konzumaci kávy s mlékem zažívací problémy, pak zřejmě patříte k určitému procentu populace, kteří budou na tuto kombinaci náchylnější a nebude od věci na nějakou dobu mléko spolu s kávou vynechat. Nicméně jedná se opět jen o určité (malé) procento možnosti původu bolestí.

Pokud patříte k lidem, kteří nedokáží fungovat bez kávy před cvičením, pak určitě nedoplňujte mlékem. Efekt nabuzení a nával energie nejen zpomalíte, ale celkově dojde k jejímu útlumu.

Závěrem

To, zda se rozhodnete popíjet Vaši oblíbenou kávu s mlékem nebo bez něj, je jen na Vás. Upřímně si myslím, že by konzumace měla být omezena (pokud bereme kávu jako životabudič před sportovní aktivitou), jsem zastáncem čisté kávy bez mléka a cukru. Nástup energie díky kofeinu je bez mléka mnohem rychlejší, stejně tak jako její popíjení na lačný žaludek. Každý si na tuto otázku musí ale odpovědět sám. Žijeme ve světě, kde je více nezdravých jídel a nápojů převažujícími nad zdravějšími variantami. Nic méně, pokud máte některé z výše zmíněných problémů nebo příznaků, nebude jistě na škodu zkusit na měsíc vyřadit tuto kombinaci a třeba se dostaví překvapivá změna. Určitě bych ale věnoval pozornost konzumaci mnohem znepokojivějším druhům nápojů a potravin, než je samotná káva a mléko. Konec konců, i ta nejzdravější věc na světě je škodlivá, pokud je podávána denně a ve velkém množství…

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

M2VkZD