Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 49,- Kč

Doprava

Po registraci sleva

Kofein

16.12.2020

Kofein

Je to bílá krystalická hořká látka- xantinový alkaloid, jež je zároveň psychoaktivní stimulační drogou.

Patří do skupiny látek, které podporují bdělost a povzbuzují lidský organizmus. Je to nejrozšířenější přírodní stimulant na celém světě.

Nejčastěji se nachází v KÁVĚ, ČAJI, ČOKOLÁDĚ, KAKAU, COLE, ENERGETICKÝCH NÁPOJÍCH, LÉCÍCH …

Kofein – podle rostliny Coffea Arabica – kávovník, alkaloid příznivě stimulující centrální nervovou soustavu. Jeho účinky jsou známé již po celá staletí. Je to bílá krystalická hořká látka- xantinový alkaloid, jež je zároveň psychoaktivní stimulační drogou. Byl objeven německým chemikem Rungem v roce 1819.

Účinky této látky je možné pocítit již krátkou dobu po jeho požití. Pokud hledáte přípravek pro podporu fyzického výkonu, lepší koncentraci a vyšší bdělost, pak právě kofein je to pravé, co hledáte. Kofein blokuje adenosin, což je látka v lidském těle, a tím potlačuje únavu. Stimuluje centrální nervovou soustavu, tlumí migrénu, bolesti hlavy, zbystřuje myšlení, odvodňuje organizmus, stimuluje srdce, dýchací systém, podporuje tvorbu energie.

Během výkonu mobilizuje tukové zásoby, a tím napomáhá ke spalování tuků, tělo ho použije následně jako zdroj energie. Proto je kofein hojně přidáván do suplementů napomáhajícím ke spalování tuků.

O kofeinu

Zvyšuje tepovou frekvenci, produkci žaludečních šťáv.

Uvolňuje hladkou svalovinu (např. průdušky).

Každý člověk reaguje odlišně po požití této látky, záleží na citlivosti a na tělesném metabolismu.

Je absorbován v žaludku a tenkém střevě, odtud se dostává následně do krevního oběhu.

Zdravá a bezpečná dávka ve formě např. kávy činní 1-3 šálky denně. To je kolem 200-250mg.

Doba účinku kávy trvá asi 45-60minut.

Předávkování může nastat již po požití 350 – 700mg

Kofein podaný před cvičením např. káva, může přinést zlepšení odbourávání tuků.

Zvyšuje vstřebávání glukózy ze zažívacího traktu, čímž zvyšuje energetickou bilanci během výkonu.

Negativní účinky pro lidský organizmus

Pokud požijete kofein před spánkem např. 1 šálek kávy 30-60minut, můžete mít problém usnout, můžete se častěji budit a váš spánek a následná regenerace tím utrpí.

Srdeční problémy – lidé, kteří trpí srdeční poruchou, by se měli kofeinu vyhýbat, není ovšem žádný důkaz o tom, že běžná denní dávka 200-250mg způsobuje srdeční problémy.

Vředy – kofein může způsobit vylučování kyselin a pepsinu, což může zhoršit vřed, který tam již máte.

Pálení žáhy – u někoho může kofein uvolnit svěrač v dolní části jícnu, a tak způsobit, aby se určité části obsahu žaludku dostaly zpět do jícnu.

Je termogenní, to znamená, že zvyšuje tělesnou teplotu, což je nežádoucí např. během sportovního výkonu, v nepříznivých klimatických podmínkách (např. v horkém klimatu).

Při delším pravidelném užívání, účinky kofeinu klesají.

Působí močopudně, což může komplikovat udržet rovnováhu vnitřního prostředí při fyzické aktivitě.

Na pár minut po jeho užití může zvýšit tlak.

Při pravidelné konzumaci větších dávek může vést k srdeční arytmii, škubáním ve svalech, nervozitě, bolestem hlavy, malátnosti, závratím, nevolnosti.

Průměrný obsah kofeinu v surovinách a nápojích

  • Zelený čaj – 30 – 80 mg
  • Šálek kávy – 90 -150 mg
  • Cola 0,5l – 50 - 75 mg
  • Čokoláda 50g – 10 – 20 mg
  • Kakao 100g – 13 mg
  • Energetické nápoje – od 32 mg a výš
  • Ledový čaj 200ml – 30 mg

Historie kofeinu

Konzumovala se již v době kamenné, lidé žvýkali semena, listy, kůru rostlin a až dlouho poté se zjistilo, že mnohem lepších účinků se dosáhne tím, když se zalije horkou vodou. Historie kávy byla zaznamenána až v 9. století, do té doby byly kávové boby k dostání pouze v Etiopii. V 16.-17. století se dostala do Evropy, kde byl užíván jiný název a to Arabské víno. První kavárna v západním světě byla otevřena ve Vídni, poté následoval Londýn, atd. Od té doby se stal populárním po celém světě, hlavně ve formě kávy. Odhaduje se, že ji pije kolem 80 % lidské populace. V severní Americe konzumuje kofein 90 % dospělé populace denně. Od roku 1972 byl zařazen na seznam dopingových látek mezi stimulanty. Sportovci nesměli překročit obsah 12 mikrogramů na 1ml moči. Od roku 2004 WADA kofein ze seznamu dopingových látek stáhla, nikoliv zcela vymazala. I nadále je sledován a jeho účinky na lidský organizmus se stále testují.

Zajímavosti

Nejvyšší dávka jakou člověk přežil byla 24 g kofeinu, nejnižší kterou nepřežil 3,2 g. Smrtelná dávka kofeinu je při orálním užití 150 mg/kg, to je pro 100 kg těžkou osobu 15 g, přepočítáno na kávu je to 25 litrů.

Coca Cola – vznikla kolem roku 1885 (o tom se dodnes vedou spory), obsahovala dvě hlavní ingredience: výtažky koky a ořechu koly, s obsahem KOKAINU a KOFEINU. Od roku 1903 – 1904 kvůli tlaku veřejnosti, již kokain do Coly nebyl přidáván. Byl nahrazen větším množstvím kofeinu. Výtažek koky ale i nadále kvůli chuti přidávají do Coca Coly, je ale již zbaven kokainu.

V malém množství se kofein vyskytuje i ve fazolích.

Guarana

Rychlý a chutný zdroj energie. Oproti kávě neobsahuje karcinogenní látky vzniklé při jejím pražení. Bývá také dávána do suplementů podporující úbytek tuku. Má delší účinky než káva v rozmezí 4 – 6 hodin trvání. Stimuluje centrální nervovou soustavu. Pochází ze stromu - keře Paulinie nápojné, původem z Brazílie. Snižuje chuť k jídlu a mnohdy bývá používána jako afrodiziakum.

Káva

Nejoblíbenější zdroj kofeinu na světě. Plody pochází z keře - stromu Kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s plody Coffea Robusta a Coffea Arabica. Je oblíbená především pro její povzbuzující účinky. Délka trvání účinků u kávy se liší jejím druhem, v rozmezí však trvá do 1 hodiny. Získáváme ji pražením semen z Kávovníku.

Čaj

Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. Z botanického hlediska je čajovník stálezelený keř dorůstající v přírodě výšky 5 až 15 metrů. Máme několik druhů čajů – zelený, polo zelený, černý, bílý. Každý z nich obsahuje odlišné množství kofeinu. Do doplňků výživy (spalovačů tuků) se nejčastěji používá výtažek ze zeleného čaje.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZDk1ZWIyYm