Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Mezomorf

15.12.2020

Mezomorf

Pokud tíhnete k tomuto typu postavy, pak jste tzv. ve zlatém středu.

Pokud tíhnete k tomuto typu postavy, pak jste tzv. ve zlatém středu. Důvodem je jejich příznivý metabolismus. Poměrně snadno nabere svalovou hmotu a bez větších obtíží (pokud se vhodně stravuje) si ji i udrží. Co se týče tuku, pak je na tom poměrně líp, jak Endomorf, mnohem snadněji se mu daří v dietách a lépe shazuje uložené tukové zásoby. Proto z těchto typů lidí bývají často úspěšní sportovci.

Jednoduše řečeno se dá říct, že jsou od přírody vybaveni nejlepší možnou genetikou. Pro jejich postavu jsou typická široká ramena, mohutnější hrudník a i v případě že se nevěnují cvičení působí sportovní postavou.

Strava

Největší spotřeba bude u bílkovin. Tento typ má poměrně rychlý metabolismus a spotřeba bílkovin se bude pohybovat okolo 1,5g v období objemu a v období hubnutí pak kolem 1,8g na 1kg tělesné hmotnosti. Pro člověka vážícího 80kg to tedy bude následovně: 80x1,5 = 120g/den a 80x1,8 = 144g/den. Pokud cítíte stále hlad a vaše tělo se necítí zatěžováno, můžete na určitou dobu zařadit i dávkování kolem 2g. Poměr sacharidů se zde liší. Užívejte dle náročnosti tréninků 5,5-9g na 1kg tělesné hmotnosti. Je to hodně individuální a zařadil bych Sacharidové Cykly. Dávkování bude okolo 7g. Tedy 80x7 = 560g sacharidů za den. Záleží však na vynaložené energii a k tomu by měl každý přihlížet a upravovat jídelníček podle toho. Tuky držte kolem 1g na 1kg tělesné hmotnosti. Příkladem: 80x1 = 80g/den. Opět doporučuji zařadit zdravé tuky a nevyhýbejte se jim ani v dietě.

Jak na trénink?

Doporučuji zařazovat kombinované a izolované cviky. Samozřejmostí jsou cviky základní. Prakticky rostete před očima. Proto je dobré rozvrhnout si trénink tak, abyste odcvičily všechny partie stejnoměrně. Snadno totiž začne nějaká zaostávat a tělo pak působí nesouměrným dojmem. Problémem také bývá širší pas, pokud tedy velmi často cvičíte břišní svaly, omezte je na 2-3 tréninky za týden a spíše sázejte na konečné období diet, kdy zařadíte více kardia. Přílišným procvičováním břišní svaloviny dochází také k jejímu rozšiřování, což je nežádoucí.

Ideální je zařadit 4-5 tréninků v týdnu, kdy si můžete dovolit procvičit každou svalovou partii bez obav i dvakrát v týdnu. Mezomorf nepotřebuje dlouhé tréninky trvající hodinu a více. Postačí mu intenzivnější trénink do 45 minut. Pro rychlejší a komplexnější rozvoj dané svalové skupiny doporučuji zařadit do tréninku pestrost cviků. Střídal bych větší a lehčí váhy na činkách a soustředil se hlavně na procítění a techniku cviků. Pro velké partie provádějte 3-4 série, pro menší 2-3 série. Cviky se snažte kombinovat tak, aby navazovali a nemuseli jste mezi nimi držet větší přestávku. Ideálně je provádět u základních cviků 6-8 opakování, u cviků ostatních 8-12 opakování. Trénink nemusíte měnit tak často, jako je tomu u ostatních dvou somatotypů. Díky genetice porostete poměrně dobře, i pokud změníte váš trénink 2x za rok. Což ale neznamená, že jej nemůžete měnit častěji. Pokud Vám ale vyhovuje a pozorujete neustálou změnu jak ve svalových přírůstcích , tak ve větší zvedané zátěži a čince, není důvod jej měnit a setrvejte v něm.

Prioritní věcí tohoto typu člověka je regenerace. Stejně tak jak snadno nabírá svalovou hmotu, tak se dokáže poměrně lehce přetrénovat a stagnuje. Proto je dobré dbát na kvalitní, ale krátké tréninky, dostatečnou suplementaci, která zajistí rychlejší regeneraci (BCAA, L-glutamine apod). Kardio tréninky zařazujte v objemové fázi 1-2x týdně, v období rýsovací 3-4x týdně.

Závěrečné shrnutí:

  • Snadno přibírá na váze
  • Nemá velké problémy s růstem svalové hmoty
  • Dlouhý trup
  • Nízké množství tělesného tuku
  • Přirozená svalová hmota
  • Plný hrudník
  • Svalnatý a silný od přírody
  • Geneticky nejvíce nadaný k růstu
  • Pestrý cvičební program
  • Nízko-intenzivní trénink střídat s vysoko-intenzivním
  • Používat základní cviky
  • Těžké váhy

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MTg4YTYx