Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Mléko

14.12.2020

Mléko

Které mléko je pro nás nejvhodnější?

MLÉKO

Pochází z mléčných žláz savců. Je považováno za jednu ze základních potravin, která je přijímána člověkem po celý jeho život. Má mnoho příznivců i odpůrců. Měl by člověk pít mléko i v dospělosti nebo tak jako jiní savci pouze v období kojení, řádově několika měsíců po narození?

Tvrzení

Mléko je potravina určena pouze pro mláďata. Člověk jako jediný savec vyhledává a pije mléko ve velkém množství i v dospělosti. Je to, že pijeme jako jediný druh na světě cizí mléko od jiného druhu než je ten náš důvod k tomu, proč velké procento naší populace nesnese mléko a má problém s jeho trávením a alergiemi?

Existuje nepřeberné množství druhů mléka, jež konzumujeme - od mateřského až po kravské, ovčí, kozí, klisní, lamí, velbloudí, oslí…

Kravské mléko

Nejrozšířenější mléko na světě. 100ml obsahuje kolem 3,2% proteinů, z toho 80% kaseinu a 20% syrovátky. Kasein, (používá se do tzv. nočních proteinů) který naše tělo vstřebává 5-7 hodin, je tedy zastoupen v mléce ve větším množství. Liší se obsahem tuku, bílkovin - u tohoto mléka je nižší obsah cukru kolem 4,8% laktózy a vyšší obsah bílkovin kolem 3,4% a průměrně 5% tuku mléčného, 8,7% sušiny a 88% vody.

Kozí mléko

Má řadu výhod, oproti kravskému mléku. Působí jako antioxidant a má pozitivní vliv na překyselení žaludku. Obsahuje méně tuku, navíc s obsahem nenasycených mastných kyselin. Jsou v něm obsaženy látky s proti-rakovinovým účinkem.

Ovčí mléko

Obsahuje lehce stravitelné mastné kyseliny, které zabraňují ucpávání cév. Má hodně vitamínů a minerálních látek. Obdobně jako kozí mléko, tak i to ovčí má pozitivní účinky na překyselený žaludek a je to dobrý antioxidant.

Rozdíly v druhu mléka

Oproti mateřskému mléku obsahuje kravské o 300% více kaseinu a 50% více fosforu. Mateřské mléko obsahuje kolem 87% vody, 1,5% bílkovin, 6% cukru a 4% tuku.

Trávení

Problémy související s trávením postihuje převážně dospělou populaci. Převážně se objevuje alergie na bílkovinu obsaženou v mléce a to kasein, který může vyvolat zažívací potíže. Dále mléčný cukr –laktóza, se kterým úzce souvisí špatné trávení.

Existuje více důvodů, více typů lidí, kteří mohou mít za následek špatnou vstřebatelnost mléka.

Genetika

Jedná se o takzvanou intoleranci vrozenou, kde od narození chybí enzym laktáza, který štěpí laktózu. Pokud je v těle méně laktázy, (enzym, který katalyzuje štěpení mléčného cukru- laktózu na jednoduché sacharidy D-glukózu a D-galaktózu) dochází ke kvašení nerozložené laktózy ve střevě. To může vést k plynatosti, průjmu a křečím…

Získaná intolerance

Tato příčina nastává například tehdy, kdy dojde k nějakému poškození střev. Nebo při jejich operaci, případně i operaci žaludku. Ztráta a nedostatek enzymu laktázy, který napomáhá rozkladu mléčného cukru v těle laktózy.

Tranzitorní intolerance

Nastává při onemocnění sliznice střev, u tohoto procesu se po vyléčení a regeneraci aktivita enzymu vrací do původního stavu a laktáza funguje jak má.

Na alergii po užití mléčné bílkoviny trpí v průměru 2% dětí, ty se ale během dospívání většinou alergie zbaví. U dospělých jedinců se z toho dostane asi jen 25% lidí (zbytek by se měl mléku raději vyhnout).

Nutriční hodnoty mléka 100g

  • 89g vody
  • 3,5g bílkovin
  • 2g tuku
  • 5g sacharidů
  • 0,7g soli
  • Dále obsahuje malé množství vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, zinku, mědi, selenu, manganu, vitamínu B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, A1, E, D, K, beta karoten, cholesterol, nasycené mastné kyseliny, mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny.

Druhy mléka

  • Plnotučné mléko (prodáváno převážně v červených obalech) nejméně 3,5% tuku
  • Polotučné mléko (prodáváno převážně v modrých obalech) 1,5-2% tuku
  • Odtučněné-odstředěné mléko (prodáváno převážně v zelených obalech) nejméně 0,5% tuku

Dělení mléka dle trvanlivosti:

  • Čerstvé mléko (doba trvanlivosti je něco mezi 3-5 dny. Prodávají se balené ve skleněných lahvích, pytlících, nebo krabicích).
  • Mléko s prodlouženou dobou trvanlivost (kolem 10dní, prodávají se v pet lahvích, krabicích, nebo v krabicích s PE uzávěrem).
  • Trvanlivé mléko (vydrží 3-6 měsíc, prodává se v krabicích, hliníku, tetra pak. Takto upravené mléko vydrží otevřené určitou dobu i v pokojové teplotě).

Zajímavosti

  • Nejvíce mléka se vypije v Evropě - asi 230 milionů tun ročně.
  • Světová produkce mléka činní přes 500 milionů tun
  • Nejméně mléka se vypije v Afrických zemích
  • Mléko z dojné krávy může dosahovat kolem 60 litrů za den
  • Nejvíce vyprodukovaného mléka z krávy bylo údajně něco přes 100l
  • Mezi savci dokáže vyprodukovat nejvíce mléka plejtvák obrovský v průměru kolem 500l za den
  • Kravské mléko je celosvětově top a to díky 85% spotřebě

Sojové mléko, nápoj: je vhodné především pro osoby s nesnášenlivostí na mléčné výrobky, neobsahuje laktózu, ani cholesterol. Navíc podporuje proces trávení.

V dnešní době se dá koupit i mléko kravské, se sníženým obsahem laktózy, nebo mléko bez laktózové. To ocení především osoby závislé na mléku trpící laktózovou intolerancí.

Úprava mléka pro naši spotřebu probíhá takzvanou pasterizací, to umožňuje skladovat mléko déle a zamezí se tím i možnému vzniku bakterií. Pokud má někdo problém s kravským mlékem, může jej částečně nahradit mlékem kokosovým, rýžovým, sojovým.

Existuje více druhu tepelných úprav mléka

  • Dlouhá pasterizace (mléko je zahříváno na 63 stupňů po dobu 30minut)
  • Šetrná pasterizace (mléko je zahřáno na teplotu 72 stupňů po dobu 20-30 vteřin)
  • Vysoká pasterizace UHT (mléko je zahřáno na teplotu 135 stupňů po dobu 1-2 vteřin)

Sušené mléko:

Takto upravené mléko neztrácí na obsahu bílkovin, tuku, minerálech ani kalorií. Tepelným procesem, kterým prochází během sušení, jsou ale zničeny některé druh vitamínů. Někteří výrobci je poté uměle dodávají.

Kondenzované mléko:

Takto upravené mléko má o polovinu větší obsah živin a energie, z toho důvodu že byla odstraněna ½ vody. Po sterilizaci dochází k ztrátě některých vitamínů.

Pasterizace – tepelná úprava mléka, dochází při ní k zničení většiny nežádoucích mikroorganizmů, bohužel ale i těch prospěšných člověku, které by tam měli zůstat. Díky tepelné úpravě se zničí tělu prospěšné mikroorganizmy, které tvoří a obnovují imunitní systém, pomáhají vylučovat škodlivé látky z těla ven a zároveň je umí neutralizovat. Dovedou zlepšovat vstřebávání a posilují vitalitu a svěžest organizmu.

Homogenizace - mléčný tuk je v mléce rozptýlen ve formě kuliček. U procesu zvaného homogenizace dochází k zmenšení tukových kuliček. Mléko obsahuje různé velikosti kuliček. U homogenizace dochází k protlačování mléka malým otvorem, tam se zmenší a následně sjednotí jejich velikost.

Co předchází tomu, než se mléko dostane do vaší sklenice?

Krom narození a růstu např. krávy mléko prochází několika procesy.

  • Nadojení mléka a dodání v co nejkratším čase do mlékárny
  • Pasterizace
  • Odstředění mléka
  • Homogenizace mléčného tuku
  • Doplnění tuku do mléka (záleží, kolik procent má mít)
  • Proces balení (většinou krabice nebo plastová láhev)
  • Samotný prodej

Co dělat s čerstvým mlékem?

Pokud je možnost mít odběr a pravidelný přísun čerstvého mléka (a nedělá vám problém zažívání), pak byste měli dodržovat alespoň pár základních rad. Mléko postačí přelít do hrnce a pomalu zahřívat za stálého míchání. Po naměření teploty 72 stupňů necháme vařit ještě cca 15 vteřin a po té mléko zchladíme.

Kvalita mléka je různá, záleží na mnoha faktorech. Jako například: věku dojnice, plemenu, zdravotním stav dojnice, březosti, technice dojení, prostředí, krmení, ustájení…

Sport a mléko

Hodně odborníků se shodlo a nedoporučuje míchání sacharidových, nebo proteinových koktejlů do mléka. K tomuto tématu zda zvolit vodu, nebo mléko poslouží předešlý článek MLÉKO VS. VODA. Snad jen nutno podotknout, že smícháním rychle vstřebatelných bílkovin s mlékem (například po cvičení, kdy do těla potřebujeme dostat co nejrychleji živiny) je celý proces pomalý. Tady jasně doporučuji použít VODU! Důvod? Mléko se pomaleji a hůře vstřebává, zahlení žaludek a dochází k velmi výraznému zpomalení trávení. To vede k pomalejší regeneraci a pozdnímu dodání potřebných látek do vyčerpaných svalů po tréninku.

Závěrem

Konzumujete mléko a máte problém se zažíváním? Zkuste, mléko z dosavadního jídelníčku vyřadit a snížit spotřebu mléčných výrobků. Samy po nějaké době uvidíte, zda vám vyřazení mléka s jídelníčku pomohlo a ulevilo zažívacímu traktu. V případě nemoci, rýmě, bolesti v krku mléko vypusťte úplně.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZWM4MzE5Y