Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Stagnace

15.12.2020

Stagnace

Jaké jsou možné příčiny? Jaké jsou možné řešení?

Dostavuje se tehdy, když se již dál nevyvíjíte, nezlepšujete se. Neustále cvičíte, dodržujete stravu a jste pořád na stejném místě, žádná změna ani lepší výkon v posilovně se nedostavuje? Pak se pravděpodobně nacházíte v období stagnace.

Důležitým faktorem je nevzdat to a mít snahu s tím něco dělat. Nejhorším nepřítelem vašeho snažení je výmluva! Je jedno jaká, prostě je to nejjednodušší řešení problému (podle vás). Bohužel jediný, kdo na to pak doplácí, jste vy sami. Vy chcete něco dokázat, něco dělat a další a další výmluva Vás posunuje o krok zpět. Stagnací si může projít každý a to i několikrát za život, důležité však je, jak rychle si to uvědomíme a jak rychle najdeme řešení. Týká se všech, ať už jste pokročilý cvičenec, který trénuje několik let nebo začátečník.

Vše je o psychice a o tom začít co nejdříve jinak přemýšlet. Něco musíte dělat prostě špatně, jinak byste přece museli zvedat těžší váhy a neustále jste nabírali novou svalovou hmotu nebo naopak shazovali přebytečné tuky. Nerostete, jste pořád vzhledově stejní? Může to mít několik příčin a jen vy musíte najít, čím to je a změnit to. Jen jíst a cvičit nestačí. Než se probudíte, budete o několik let starší, ale výsledky budou minimální… Hlídejte se proto a pokud se výkony a růst zastaví, pak je někde chyba (buďte ale realisté a nečekejte změnu každý týden).

Možné příčiny

Jedna z častých příčin může být strava a způsob cvičení. Můžete se stravovat sebelíp, ale pokud máte špatně sestavený trénink nebo jej šidíte, pak pravděpodobně moc neporostete. To samé platí naopak, pokud cvičíte opravdu pravidelně a dodržujete správnou techniku (trénink má hlavu a patu), ale strava nestojí za nic, pak je to stejné jako v prvním případě a změny se budou jen stěží dostavovat. Pokud ale máte obě tyto základní věci v pořádku, pak jste na dobré cestě. Bohužel ani to vám ale nemusí přinést toužené výsledky a pokroky. Tělo si snadno zvyká a hodně rychle upadá do stereotypu. Proto potřebujeme neustále nové impulzy k dalším pokrokům. Tedy nemůžete logicky cvičit pořád stejně, měsíc za měsícem a čekat že to, co na vás funguje a působí nyní, bude stejně účinkovat i za rok.

Může se také stát, že jste přetrénovaní. Tento stav bývá často spojován s únavou a nechutí do dalšího cvičení. Jste sice v posilovně, držíte činku, ale vaše mysl je jinde. Nesoustředíte se a cvičíte jen na pár procent den za dnem, týden za týdnem. Tady pomůže jednoduché řešení, prostě si dejte pauzu (svět se nezboří)! To, že dodáte tělu i mysli oddech, například na dobu několika dnů nebo jednoho týdne, vám neublíží. Naopak, většinou již po pár dnech přichází chuť jít si zacvičit. Tím, že zvolíte tuto cestu a přetrénovanému tělu i mysli dáte možnost zotavení, můžete přispět ke zkvalitnění dalších tréninků a novým impulsům se nadchnout pro danou věc.

Pokud cvičíte pořád dokola a vaše tréninky upadají, pak možnou příčinou může být opačný stav popsaný výše. Tady hodně pomůže nová motivace, nový hnací motor. Jak z toho ven? Je mnoho způsobů, například hudba - nahrajte si vaše oblíbené skladby a poslouchejte je během cvičení (tady bude vhodné použít nějaké nakopávající skladby, ploužáky nechte raději doma). Další volbou může být cvičení ve dvou. Najděte si sparing partnera. Cvičení ve dvou podporuje soutěživost. Snažíte se být lepší a činku zvednout o nějaké to opakování navíc. Sparing vás může také povzbuzovat a vyhecovat k lepším výkonům, může hlídat vaši techniku a dopomáhat vám s finálním opakováním. Zapněte si před cvičením motivační videoklip, internet je jich plný, tak proč je nevyužít a nezkusit to. Pořád lepší než říct dnes sem unaven nebo je zataženo, nemá to cenu… Hlídejte si také intenzitu tréninku. Není cílem hodinový vstup do posilovny prokecat a prosedět na nějakém stroji (takto opravdu svaly nenaberete).

Zmíním se ještě o stravě, abychom nemluvili stále o cvičení

Svaly nerostou ze dne na den (i když by to bylo jistě krásné). A tak pokud začínáte, můžete ze začátku nabrat docela rychle i vaše síla půjde pravděpodobně značně nahoru. Důvodem, proč tolik lidí nevydrží cvičit je trpělivost a mylné představy o rychlém růstu svalů. Většina lidí se domnívá, že když začne zvedat železo, prostě poroste a za rok za dva budou vypadat jako jejich vzory z plakátů. To bývá častý omyl a důvod proč se na to jednoduše řečeno vykašlat. Uvědomte si, že profesionálové mají ohromnou genetiku a potenciál k růstu (většinou). Také mají sponzory a jsou úplně jinde např. finančně než my. Kulturistika prostě není levnou záležitostí a tak je dobré určit si reálné cíle a předejít tak zklamání. Je to to samé, jako když začnete hrát basket, prostě z Vás další Jordan nebude! Můžete však poměrně kvalitně narůst a zvýšit sílu. Nic není nemožné, když chcete a máte pevnou vůli. Musíte, ale vytrvat. Je to běh na hodně dlouhou trať. Kdyby to bylo snadné, dělá to každý.

Zde platí jednoduché pravidlo. Chcete růst? Pak váš energetický příjem musí být vyšší, než je Váš energetický výdej! Pokud je to opačně, pak se nemůžete divit, že nerostete. Jíte dostatečně (dle Vás) a vážíte měsíce, roky 60kg? Chcete mít 70kg? Pak prostě nehledejte výmluvy, jíte málo! Kdybyste jedli jako 70kg vážící jedinec, pak byste logicky vážili jako on. Měňte jídelníček, rýže, brambory a kuřecí prsa nejsou jediným zdrojem. Jednoduché pravidlo, jak se stravovat abyste nenabrali příliš mnoho tuku (je to hodně obecné pravidlo a záleží na kvalitě a volbě surovin) - dopoledne a po obědě jezte více stravy bohaté na kvalitní sacharidy a tuky, v odpoledních a večerních hodinách pak konzumujte sacharidy a tuky méně, naopak zvyšte příjem bílkovin. Stravujte se pravidelně cca každé 2,5-3,5 hodiny. Chcete přibrat? Pak nesmíte cítit hlad a odkládat jídlo na později! Pravidelnost, pravidelnost, pravidelnost!

V neposlední řadě potřebuje vaše tělo regenerovat a odpočívat. Tím, že budete cvičit každý den nebo 4x týdně biceps moc proces růstu neuspíšíte, naopak dojde k přetížení svalů a co neregeneruje, jednoduše neroste! Svaly nerostou během cvičení, ale po něm. Tehdy dochází k opravám poškozených svalů vlivem tréninku a následnému růstu pomocí regenerace a dostatečného příjmu živin. Důležitý je také pravidelný a dostatečný spánek. V neposlední řadě pokud máte vše splněno můžete použít některý z dostupných suplementů (doplňků stravy). Doporučuji si o tom, ale něco načíst než si koupíte první výrobek, co slibuje zázračný růst svalů přes noc.

Jednoduše řečeno - snažte se stagnaci předejít, hlídejte vaše výkony, vaši váhu, měřte se, prohlížejte se v zrcadle…

Tipy na závěr

  • Měňte několikrát do roka váš trénink
  • Obměňujte svalové partie v různé dny
  • Několikrát za týden můžete vyměnit určitý cvik za jiný na stejnou svalovou partii
  • Co se dá cvičit podhmatem, dá se obvykle cvičit i nadhmatem
  • Měňte intenzitu tréninku, rychlost spouštění činky do výchozí polohy
  • Měňte délky tréninků
  • Měňte denní dobu cvičení
  • Střídejte objemový a rýsovací trénink
  • Zařaďte zhazovačky, supersérie, trojsérie, používejte pyramidový systém

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YTEyMzA0M