Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

Strie - jak jim předejít a jak se jich zbavit?

15.12.2020

Strie - jak jim předejít a jak se jich zbavit?

Prevence a možné částečné zamezení vzniku strií...

STRIE

Co jsou strie? Kosmetické vady na těle, drobné jizvičky mnohdy vznikající rychlým nárůstem objemu.

Naše pokožka je tvořena několika vrstvami, je pružná, elastická, ale jen částečně. Pokud přibíráme přirozeně a pozvolně svalovou hmotu, nebo tuk, tak se kůže stíhá zvětšovat. O tento proces zvětšování se starají elastické vlákna, které se nalézají v kůži. Strie se řadí do kosmetických vad na těle. Drobné jizvičky (pajizévky), s počátečním červeno modrým zabarvením, kdy po nějakém čase změní barvu na stříbřitě bílou.

Vznikají popraskáním elastických vláken, nikoliv poškozením povrchu kůže. Děje se to většinou když dochází k rychlému navýšení hmotnosti. Čím jsme starší, tím náchylnější k popraskání elastických vláken jsme. Velikost strií se pohybuje od pár milimetrů až po několik centimetrů. Často se slévají dohromady a tvoří na povrchu kůže linie.

Dá se zbavit strií?

Částečně ano, bohužel nechat je úplně zmizet zatím nelze.

Prevence a možné částečné zamezení vzniku strií

  • Postupné přibírání na objemu (čím rychlejší růst, tím větší riziko vzniku strií).
  • Používání krémů (promazávání a masírování problémových partií na těle). Tady bych doporučil některé krémy, jako jsou (Bonella, Elasti-q, Bepanthem, nebo třeba dětský olejíček). Krémy je nutno používat pravidelně po dobu alespoň 2-3 měsíců a to několikrát denně. Například po probuzení, před cvičením a po koupeli.
  • Strava a voda (dostatečný přísun vyvážené stravy a pravidelný pitný režim).
  • Laserová terapie (ta je ale finančně o něco nákladnější a strií zbavit dokonale neumí).
  • Přístroje k domácímu užití (mnohdy slibují úplné zbavení strií, už po několika málo použití. Výsledkem bývá to, že strie nezmizí a ani se nevylepší dosavadní stav pokožky, pokud uvažujete o koupi některého z přístrojů, doporučuji vyhledat opravdu jen ty kvalitní a položit si otázku, zda nebude lepší použít ověřený krém, nebo olej, než vyhazovat peníze).

Pokud zaznamenáte strie již v počátku (v době kdy se začínají objevovat drobné prasklinky), máte největší šanci jejich výskytu zabránit. Existuje ale i určitá populace lidí, která i přes všechnu snahu strie bude mít a budou se jim tvořit.

Čím to je?

  • Obezita – hlavně v pozdějším věku, kdy pokožka přestává být pružná a elastická. Pokud jste obézní a trpíte na to, pak je velká pravděpodobnost, že se kromě celulitidy objeví i strie.
  • Dědičnost – jedinci mají geneticky dané vlohy k větší náchylnosti a popraskání elastických vláken.
  • Těhotenství – vznik strií má za příčinu rychlé přibírání na tělesné váze a hormonální změny. Tady hodně záleží na velikosti plodu.

Nejčastěji poškozené oblasti:

  • Břicho
  • Boky
  • Hýždě
  • Prsa
  • Stehna
  • Bicepsy

Strií se nedá prostě a jednoduše řečeno zcela zbavit, pouze je částečně zakrýt a eliminovat.

U cvičících jedinců se tvoří hlavně při rychlém nárůstu hmotnosti a při intenzivním a tvrdém tréninku. Rizikovou skupinou bývají hlavně jedinci, kteří začínají cvičit a pravidelně jíst. Tady může z počátku v prvních pár měsících dojít k nárůstu hmotnosti až o několik 10kg.

Závěrem

Pokud chcete pravidelně a tvrdě cvičit, striím se zřejmě i přes všechna doporučení nevyhnete. Otázka zní: jste ochotni podstoupit riziko, že se nějaké malé strie na těle objeví, když budete mít o 20kg více svalové hmoty, než doposud?

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

M2RmMzQy