Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používá tento web soubory cookie. Další informace naleznete v našich zásadách používání souborů cookie a zásady ochrany osobních dat
Doprava

Doprava zdarma

od 1999,- Kč

Doprava

Dárek k objednávce

Doprava

Osobní odběr

Kamenná pobočka Dubňany

Doprava

Doprava od 65 Kč

Doprava

Po registraci sleva

WPC, WPI, CFM, WPH?

25.02.2021

WPC, WPI, CFM, WPH?

Jaký je hlavní rozdíl filtrací mezi WPC, CFM, WPI a WPH?

Jaký je hlavní rozdíl filtrací mezi WPC, CFM, WPI a WPH?

WPC

CO JE WPC (WHEY PROTEIN CONCENTRATE)?

Je to syrovátkový proteinový koncentrát s průměrným obsahem proteinu 50% - 80%, na 100g. Je rychle stravitelný, nezatěžuje žaludek, má nízký, nepatrný podíl laktózy a je biologicky skvěle využitelný. Je bohatý na obsah BCAA aminokyselin a zároveň je stavebním kamenem svalových vláken, tedy ideální pro budování čisté svalové hmoty. Zlepšuje regenerační procesy po svalové zátěži.

Jeho hlavní výhodou je nízká pořizovací cena a chuť. Mezi méně kladné věci patří fakt, že obsahuje zbytky laktózy a mléčného tuku. Pro podporu svalového růstu je slušnou volbou, nicméně díky vyššímu procentu tuku a cukru se do období redukce moc nehodí. Jednoduše shrnuto, pokud chcete nabírat a nechcete příliš utrácet, pak je ideální volbou k zakoupení. Konzumovat jej můžete kdykoliv během dne, případně i po tréninku.

Doporučená denní dávka: 30-90g, doporučená jednorázová dávka 25-45g. Doporučujeme míchat s vodou, čas od času můžeme použít i mléko (nicméně nedoporučuji).

WPI

UNDENATURATED WHEY PROTEIN ISOLATE

Instantní syrovátkový proteinový izolát zpracovaný metodou cross-flow ultrafiltrace a mikrofiltrace. Obsahuje více jak 80% bílkovin, častěji se však u tohoto tipu proteinu setkáme s procentem okolo 90.

Obsahuje menší množství tuku a laktózy. Je účinnější než WPC, prochází delším filtrováním a procesem ionové chromatografie. Je rychleji vstřebatelný než WPC. Nevýhodou je slabší chuť, díky malému množství cukru a tuku. Rovněž obsahuje menší množství vitamínů a minerálních látek. Bohužel za takovou čistotu proteinu a množství procent se musí připlatit. Protein je vhodný do období diet, rýsování a před soutěží. Ideální doba na užívání je ihned po probuzení a bezprostředně po tréninku.

Doporučená denní dávka: 30-120g, doporučená jednorázová dávka 30-50g. Doporučujeme míchat s vodou, do mléka jen v případě, že si daného proteinu nevážíte…

CFM

cfm (cross flow microfiltration – mikrofiltrace zkříženým tokem přes keramické filtry), která umožňuje zachovat přirozenou vysokou biologickou hodnotu výstupní suroviny. Jedná se o syrovátkový izolát, tak jako v předešlém případě. Jen je použita jiná metoda filtrace a podíl bílkovin neobsahuje tak vysoké procento. Většinou se zde jedná něco kolem 80%.

CFM (Cross-Flow Microfiltration). Systém membránové filtrace, která nejšetrnějším způsobem eliminuje tuk a laktózu a izoluje čistou bílkovinu se zachováním cenných primárních proteinových komponentů: Beta-lactoglobulin, Alfa-lactoglobulin, Sérum albumin, Immunoglobulin, Glycomacropeptid, Lactoferin. Tento unikátní výrobní proces, známý pod zkratkou CFM, je zárukou suroviny v nejvyšší možné čistotě, vstřebatelnosti a maximální nutriční využitelnosti.

Hlavním benefitem produktu CFM je kvalita v poměru s cenou. Je to asi nejvíce používaný protein na trhu. Chuťově se zde dá použít velká škála příchutí, obsahuje malé množství tuků a sacharidů, přičemž procento kvalitních bílkovin je velké. Cenově asi nejlepší volba. Je vhodný jak do objemu, tak do diety, liší se jen přijaté množství a náš jídelníček a tréninkové zaměření.

Doporučená denní dávka: 30-120g, doporučená jednorázová dávka 30-50g. Doporučujeme míchat s vodou, do mléka jen v případě, že si daného proteinu nevážíte…

WPH

(hydrolyzovaný protein)

Vyrábí se tak, že WPI a WPC se podrobí dalšímu zpracování, čímž se enzymaticky naštěpí aminokyselinové vazby. Vstřebání je pak velmi rychlé a produkt je pro nás lépe využitelný. Chutná lehce nahořkle. Ideální k použití ihned po fyzickém výkonu. Považuje se za tzv. vrchol kvality a čistoty produktu v proteinovém odvětví.

Má lepší sytivost syrovátkových aminokyselin, než aminokyseliny kaseinu, sóji a vaječného albuminu. Hlavním benefitem je rychlé vstřebání, vysoký obsah BCAA a využitelnost. Mezi negace patří rozhodně cena, bohužel za kvalitu se platit musí. Doporučuji hlavně po tréninku a do období diet.

Stupeň Hydrolýzy

Co značí stupeň hydrolýzy? Především to, jak dlouho daná hydrolýza (proces) probíhá a jaké peptidy při tomto procesu vzniknou (respektive především jejich velikost, ta je potom určující).

Doporučená denní dávka: 30-90g, doporučená jednorázová dávka 25-40g. Doporučujeme míchat s vodou, do mléka jen v případě, že si daného proteinu nevážíte…

Závěrem

Nepleťte si sušenou syrovátku a syrovátkový isolát

Sušená syrovátka obsahuje kolem 12 % bílkovin (a velké množství cukru a tuku), koncentrát syrovátkových bílkovin obsahuje 65-70 % bílkovin, po složitějším výrobním procesu až 90 % čistých syrovátkových bílkovin. Dávkování musíte přizpůsobit vašemu dennímu příjmu živin.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

OWE4NWIwNT